VinAgora: a médiazsűri is meghozta döntését

Borászportál
2012. július 03., 12:29


Borverseny - A szakmai zsűri mellett, a média zsűri is meghozta döntéseit, de a korábbi évektől eltérően nem a verseny zárónapján, hanem a június 30-án, szombaton, az 5. VinAgora Borgálán a Boscolo Konferencia Központban, ahol elegáns környezetben a nagyközönség is végig kóstolhatta a versenyre benevezett borokat.
VinAgora: a médiazsűri is meghozta döntését
 
A rendkívüli kánikulai meleg ellenére a déli kapunyitástól az esti nyolc órás zárásig folyamatosan nagy volt az érdeklődés és a borkedvelők hosszú órákat töltöttek el azzal, hogy a nemzetközi zsűri bírálatait összevessék a saját véleményükkel.
 
Vakon megyünk
Maguk az előadó borászok (Szepsy István, Tiffán Ede és Zilai Zoltán) is nagy várakozással készültek arra, amikor egy vaksötét szobában hat kiemelkedő borral és borról tartottak mesterkóstolót fehér, vörös és természetes borkülönlegesség kategóriában. Az ínyenceknek szánt, rendhagyó programon mindenki megtapasztalhatta, milyen érzés vaksötétben kóstolni, mennyire befolyásolja a szem kizárása az értékelést, valamint azt is, hogy milyen stílusjegyeket képvisel a nemzetközileg jegyzett minőség és egy nemzetközileg elismert borverseny legnagyobb díjával rendelkező bor. A részvevők állítják: felejthetetlen élményben volt részük.
VinAgora: a médiazsűri is meghozta döntését
A VinAgora legrangosabb borának vakkóstolója
Értékelt a média
Hasonló véleményt fogalmaztak meg a média zsűri tagjai is. Többeknek, akik először vettek részt benne, olyan volt ez az esemény, mintha egy olyan ajtón léptek volna be, amely mögött a titkok világa tárult volna fel előttük.
A borszakírókból, a média és a tudomány képviselőiből összeállt média zsűri Zilai Zoltán, a Vinagora Nemzetközi Borverseny igazgatójának szakmai irányításával egy bemelegítő minta után három kategóriában választotta ki a közönségdíjas borokat. Kategóriánként 3-3 bort kóstoltak és értékeltek. Nem a tíz minta megkóstolása jelentett komoly feladatok, hiszen akik jelen voltak, valamilyen formában már tudorai a borok értékelésének, hanem azoknak a boroknak a kiválasztása, amelyek szerintük leginkább megfelelnek a fogyasztók ízlésének.
VinAgora: a médiazsűri is meghozta döntését
Munkában a médiazsűri
Aranyérmes borokról lévén szó, nagy csalódásra nem lehetett számítani, de izgalmas kihívást jelentett arra gondolni, hogy a döntésükkel esetleg felülírják a nemzetközi és hazai szaktekintélyekből álló zsűri ítéletét.
A száraz fehér borok kategóriájában aránylag könnyen közös nevezőre jutott a társaság, és a Frittmann Testvérek Kft. 2009-es Fahordós Ezerjó bora lett a nyertes.
A száraz vörös borok közötti választásban is a pontszámok alapján megszületett döntést fogadta el a zsűri és Takler Pince Kft. Cabernet sauvignon Reserve kapta meg a média díjat.
VinAgora: a médiazsűri is meghozta döntését
A médiazsűri tagjai és a főszervező, Zilai Zoltán (középen)
Az édes boroknál már nem született meg ilyen egyszerűen a döntés. Ugyan a pontszámok alapján a Pannon Tokaj Pincészet 2006-osTokaji Aszueszenciája került az első helyre, de a zsűri tagjai közül többen a Fitomark-94 Kft. 2000-es Tokaji Aszú 6 puttonyos borát érezték olyannak, amelyet a nagyközönség igazán kedvelhet. Végül, a pro és kontra érvek és a kézfeltartásos szavazás alapján, a papírforma diadalmaskodott és a Pannon Tokaj Pincészet 2006-osTokaji Aszueszenciája lett a győztes.
A média zsűri tagjai voltak:
Cseh Márton sommelier, Dr. Freund Tamás agykutató, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének igazgatója, Gyimesi Zsuzsa, a HVG Kiadó gasztronómiai szakértője, Fehér Zsombor, a Kerekes Band alapítója, Kovács Lázár, a TV Paprika házigazda séfje, László Ágnes, a Budavári Borfesztivál sajtófőnöke, Mátyók József, a TV2 Borkultusz-borkultúra magazinjának producere, Nagy Zita, a Borgőz borblog bloggere, Ördögh Bálint, a GoodFood Világkonyha magazin vezető szerkesztője és Varga Gábor, a desszert.eu kreatív cukrásza.
VinAgora: a médiazsűri is meghozta döntését
A jó hangulatú, vitázó zsűrizés után a döntnökök többsége elvegyült az 5. VinAgora Borgála eddig még soha nem tapasztalt méretű közönsége között
Fotók: Flickr.com

Winelovers borok az olvasás mellé