Ajándéktipp: Egri várvédő válogatott

Borászportál
2012. november 28., 15:13


Borajánló - Egy öttételes borcsalád, amelyben mindenki megtalálja a kedvencét. Az Egri Korona Borház Grand Selection borcsaládja – a könnyű chardonnay-tól a testes shiraz-ig – kiváló szortiment az egri borok kedvelői számára. Az öt exkluzív palack négy jól ismert egri várvédőt személyesít meg, de természetesen nem hiányozhat a „keleti selymekbe bújt bajkeverő”, Jumurdzsák sem.
Ajándéktipp: Egri várvédő válogatott
 
A szerencsére egyre szélesedő hazai borválasztékban kutatva nincsen könnyű dolga annak, aki szeretteit lepné meg egy exkluzív, változatos, mégis egységes borválogatottal. Az ő dolgukat könnyíti meg az Egri Korona Borház fiatal generációjának Grand Selection sorozata, amely emléket kíván állítani Eger 1552-es ostroma feledhetetlen hőseinek és azoknak az erényeknek, amelyek egyszerre jellemzik a várvédőket és ezeket a borokat.

Rácz Kinga a család ifjú borászaként a borvidék legszebb fajtáiból, szigorúan terméskorlátozott ültetvényekről készítette kézműves borait, fajtánként mindössze 6 hordóval, azaz – az első ostrom emlékére – 1552 palackkal. Az Egri Csillagok borcsaládot a négy jól ismert egri várvédő ihlette: Dobó István, a hős várkapitány, Bornemissza Gergely hadnagy, Dobó Katica (rajta keresztül pedig a félelmet nem ismerő egri nők), a légies szépség, Vicuska és a török bajkeverő, Jumurdzsák. Ők a történelem és a Korona Borház nagy alakjai, de beszéljük egy kicsit a borokról...
 
Grand Selection Dobó Katica - Egri Chardonnay 2011

Telt, érett chardonnay. Aromái szintén közepesen jönnek, almák, körték, sárga virágok, pici nektár, frissen kaszált rét. A 13,5% alkohol illatban és ízben is hozza az édeskés vonalat, utóbbiban a finom almás, citrusos jegy szépen jelen van, a savak szintén érettek. A karakteres fehérborok kedvelői nagy kedvencre találnak majd benne.

Grand Selection Cecey Vicuska - Debrői Hárslevelű 2009

A debrői hárslevelű szókapcsolat klasszikusan cseng a borkedvelők számára. A novemberben szüretelt bor közepesen intenzív illatában érett gyümölcsök érződnek, csipetnyi vanília, süteményes jegyek, méz és dió. A bor a kellemes illatot szerencsére ízben is hozza, habár talán a teste egy hajszálnyival kisebb, mint amire az illatból következtettünk. A magas cukortartalommal szépen harmonizálnak a savak is, mégis azt mondjuk, hogy ez egy könnyebb édes bor. Jól áll neki.
Ajándéktipp: Egri várvédő válogatott

Grand Selection Bornemissza - Egri Kékfrankos barrique 2008

Elsőre meglepően sötétnek tűnő, mély rubin színű, illatában tipikus kékfrankos bor. A pohárban szépen nyílik, jön a sok meggy, az erdei gyümölcsök, a szilvalekvár és az a rengeteg csoki, amit a bátor barrique hordó használat magyaráz. Az alkohol szép egyensúlyban van a tanninnal, komoly, testes kékfrankos.

Grand Selection Dobó István - Egri Kékfrankos-Cabernet Sauvignon-Merlot-Cabernet Franc 2009

Érdekes házasítás: kékfrankos a francia világfajtákkal. Mély rubin színű, közepes illatintenzítású bor, meggyes, cseresznyés, érett fekete gyümölcsös jegyekkel, fűszerekkel, amelyekhez a hordóhasználat ad lekerekített érzetet és kellemes harmóniát.

Grand Selection Jumurdzsák - Egri Syrah 2009

A syrah kedvelői érdekes tételre bukkanhatnak ebben a borban. Az Egri Korona Borház tétele komplex, fajtajelleges, és férfias. Mély rubin színű, bátor savakkal és tanninokkal rendelkezik. Fűszeres, érett málnás, befőttes és fekete gyümölcsös jegyek egyaránt találhatóak benne. Lecsengéskor a fajtajellegként számon tartott csokis érzet a hordóhasználattal kiegészülve egy egészen különleges hatást eredményez, de vigyázat, a 14 %-os alkoholtartalom óvatosságra int!

Az Egri Korona Borház Grand Selection borcsaládját, a „csillagokat”– vagy akár a borokat külön-külön – a borház webáruházában tudják megvásárolni. 3 karton fölött a házhozszállítás ingyenes.
Winelovers borok az olvasás mellé