A Borászportál kékfrankos vakteszt borleírásai

Borászportál
2014. április 14., 13:10


Jegyzet - Lapunk kékfrankos vaktesztjén megkértünk két szakembert, hogy a pontozás mellett készítsenek borleírásokat is a kóstolt tételekről. Ezeket szerkesztett formában, csoportonként közöljük.
 
A borokat az évjárat ismeretében, vakon kóstolták a résztvevők, a pincészetek és a borok neveit utólag illesztettük össze a leírásokkal.

A csoport – Ercsey Dániel jegyzetei

  • Gangl Családi Borászat Soproni Kékfrankos 2013

Szép, mondhatni fiatalos illatvilág, ahol megfelelő egyensúlyban jelennek meg a piros bogyós gyümölcsök és a fajtára jellemző fűszeresség. Kóstolva közepes test, élénk savszerkezet, a tanninok szépen támasztják a kortyot bár kissé még zöldek, de nem túlzóak. Az ízképben a gyümölcsösség dominál, a lecsengése közepes. Jól iható tétel.

  • Taschner Borház Soproni Kékfrankos Classic 2012

Szép gyümölcsösség az illatban, leginkább érett meggy és cseresznye képében. Kóstolva közepesnél kisebb test, élénk savszerkezet, kissé kesernyésnek ható tanninok. Az ízképben főként a gyümölcsösség dominál, a lecsengése közepes. Jól iható, viszonylag egyszerű tétel.

  • Krutzler Blaufrankisch 2012

Enyhe púderes fedettség, némi túlérett szeder és csipetnyi animalitás az illatban. Kóstolva szép savgerinc, közepes test, feszes tanninok, szájbetöltő szerkezet. Az ízképben érett gyümölcsösség, a lecsengésben is végig ez dominál. Szerethető és könnyen érthető tétel, de az eleganciát hiányolhatjuk belőle.

  • Vylyan Pincészet Kékfrankos 2012

Mély és „meleg” illat, túlérett gyümölcsökkel, hordófűszerekkel, pici csokoládéval, meggylekvárral, szilvával. Kóstolva közepes test, szájbetöltő szerkezet, selymes tanninok, lekerekedett savak. Az ízképben az illat ismétlődik, enyhe lekvárosság, piros és fekete bogyós gyümölcsök, csokoládé és pici vanília. A lecsengése közepesnél hosszabb.

  • Mátyás Pince Kékfrankos 2012

Gyümölcsös illat, enyhe zöldes reflexekkel és egy kis nedves papírral a háttérben. Kóstolva közepes test, szájbetöltő szerkezet, a tanninoknál azonban megjelenik egy érdekes "szemcsésség", ami nehezen megközelíthetővé teheti a bort. Az ízképben szép gyümölcsösség, közepesnél hosszabb lecsengés.

  • Bodri Pincészet és Szőlőbirtok Kékfrankos 2011

Szép és összetett illatvilág sok piros és fekete bogyós gyümölccsel, pici ánizzsal és mentával, icipici konyakossággal a háttérben. Kóstolva közepes test, szép savkészlet, feszes szerkezet. Az ízképben inkább a piros bogyós gyümölcsök érvényesülnek, a lecsengése közepesnél hosszabb. Jó balanszú, izgalmas bor.

  • Kasnyik Családi Pince Kékfrankos 2012

Érdekes illat, ahol a gyümölcsösség mellett leveszöldségek is felbukkannak, kevés cékla, karalábé és zeller képében. Kóstolva közepes test, feszes szerkezet, gyönyörű savgerinc. Az ízképben piros bogyós gyümölcsök, a háttérben szép fűszerkészlet. Jól iható mégsem teljesen uniformizált tétel, közepes lecsengéssel.

  • Winelife PS Kékfrankos 2011

Visszafogott illat, az elején erősen fedett, némi levegőztetés után szépen nyílik benne a gyümölcsösség, meggy és ribizli képében. Kóstolva közepes test, élénk savak, alig detektálható tanninok. Az ízkép viszonylag egysíkú, a savak okán picit éretlennek ható meggy és ribizli is felbukkan benne. A lecsengése elég rövid.

  • Tűzkő Birtok Tűzkő Kékfrankos 2011

Érdekes, fűszeres illatvilág, pici borssal, csillagánizzsal, meggyel. Kóstolva közepes test, a korty szépen betölti a szájat, a savak is szépek, de a tanninok egy picit még szárítanak. Az ízképben piros bogyós gyümölcsök, a háttérben fűszeresség, a lecsengés közepes. Nem egy túlszofisztikált, ellenben jól iható tétel, talán ez lehet az a fűszeresség, ami egy tipikus pannon kékfrankost megkülönböztet a hűvös osztrák stíltől.

  • Dúzsi Tamás Pincészete Görögszó Kékfrankos Válogatás 2011

Visszafogott, nehezen nyíló illat, ahol a háttérben főként a piros bogyós gyümölcsöket lehet felfedezni, kevés füst kíséretében. Kóstolva közepes test, szájbetöltő szerkezet, feszes tanninok, szép savak. Az ízképben a gyümölcsösség dominál, de egy érdekes marcipános karakter is felbukkan a korty vége felé. A lecsengése közepes.

  • Iváncsics Pincészet Kékfrankos 2011

Érdekes, a fajtára nem jellemző, inkább pinós illatvilág, földieperrel, avarral, földdel, pici kátránnyal. Kóstolva közepes test, szájbetöltő szerkezet, kerek savak. Az ízképben érett piros bogyós gyümölcsök, meggy, eper, kevés avar, a lecsengése közepes. Furcsa megközelítése a fajtának, a bor egyértelműen már túl van a csúcsán, ezzel együtt még élvezetet okoz. Akinek van otthon, most bontsa ki.

  • Kislaki Bormanufaktúra Jánoshegyi Kékfrankos 2011

Visszafogott illat kevés gumibogyószörppel és zöldes reflexekkel, csipetnyi kátránnyal és füsttel. Kóstolva folytatódik az élmény, a test közepes, a savak élénkek, a tanninok kissé nyersek, a gyümölcsösség jelen van, de nem egyértelmű a dominanciája. A lecsengése rövid.

  • Mokos Pince Villányi Kékfrankos 2011

Kissé rendezetlen illat zöldes jegyekkel, kátránnyal és felmosóronggyal, pici dohossággal. Kóstolva borzasztóan túlzó savak, már-már citrusos jegyek, éretlen ribizli, meggy.

  • Balla Géza Pincészete Kékfrankos Classic 2011

Első blikkre klasszikus déli „nagyanyag”, túlérett gyümölcsökkel, lekvárossággal, konyakmeggyel és hordófűszerekkel, vaníliával és kakaóval az illatban. Kóstolva a helyzet változatlan, nagy test, szájbetöltő szerkezet, kerek, de élvezhető savak, selymes tanninok. Az ízképben az érett piros és fekete bogyós gyümölcsök jelennek meg, mellette szép fűszerkészlet. Közepes lecsengés, kissé rusztikus kivitelezés.

  • Kovács Nimród Winery Monopole Kékfrankos 2011

Meggy, cseresznye, csipetnyi ribizli, érintésnyi marcipán az illatban. Kóstolva közepesnél nagyobb test, szájbetöltő szerkezet, élénk savak, feszes tanninok. Az ízképben lehengerlő gyümölcsösség, szép fűszerkészlet, de mintha tudatosan egy kicsit piacosra hangolták volna a tételt, ez utóbbi leginkább a lecsengésben felbukkanó édességérzetben érhető tetten. Kicsit elegánsabb lehetne, úgy klasszis, így "csak" szép.

  • Gutman Borpince Kékfrankos 2011

Kissé szétálló illatvilág, ahol a gyümölcsösség és a fűszerkészlet mintha két külön irányba húzna, ráadásul erőteljes zöldes jegyek is felbukkannak a háttérben. Kóstolva közepes test, kerek savak, kissé talán lustának ható korty. Az ízképben viszonylag egysíkú gyümölcsösség és csipetnyi füst. Közepes lecsengés.

  • Sauska Villányi Kékfrankos 2011

Sok meggy, cseresznye az illatban, a háttérben pici füst, kevés fekete bors. Kóstolva közepes test, élénk-csilingelő savak, feszes szerkezet. Az ízképet egyértelműen a gyümölcsösség uralja, jól iható, „izmos” bor, közepesnél hosszabb lecsengéssel.

  • Eszterbauer Tanyamacska Kékfrankos 2011

Cseresznye, málna és földieper az illatban, mindez fiatalos, játékos, kicsit talán cukorkás kivitelben. Kóstolva közepes test, feszes szerkezet, elegáns kivitelezés, szép savkészlet. Az ízképben az illatban már megismert játékos gyümölcsösség jelenik meg, a lecsengése közepesnél hosszabb. Szép.

  • Almagyar Érseki Szőlőbirtok Kerekszilvási 68 Kékfrankos 2011

Visszafogott gyümölcsösség, poros fedettség, toszkán hangulat az illatban. Kóstolva közepesnél nagyobb test, szájbetöltő szerkezet, feszes tanninok, élénk savkészlet. Az ízképben kirobbanó gyümölcsösség, a háttérben szép fűszerek. Hosszú, komplex és elegáns tétel.

  • Bodri Pincészet és Szőlőbirtok Kékfrankos válogatás 2011

Kissé kócos illat, ribizlivel, éretlen cseresznyével. Kóstolva közepes test, feszes szerkezet, szép savak, a tanninok szépen támasztják a kortyot. Az ízképben piros bogyós gyümölcsök, a háttérben pici szegfűszeg, bors és édeskömény. A lecsengése közepesnél hosszabb.

  • Vincellér Kékfrankos 2009

Nagyon érdekes gyógynövényes illat, pemetefűvel, rozmaringgal, cukorkával. Kóstolva közepes test, élénk savak, a tanninok csak jelzésértékűen tartják a kortyot. Az ízképben érett és túlérett gyümölcsösség, avar, elmúlás, bár a szerkezet még nem ezt igazolja. A lecsengése közepesnél rövidebb.

  • Tűzkő Birtok 7frankos 2009

Szép érett illat meggyel, szilvával, levesfűszerekkel, csipetnyi ásvánnyal, avarral. Kóstolva közepes test, szép savak, feszes tanninok, és bár az ízképet tekintve már úgy tűnik, hogy túl van a csúcson, a szerkezet ezt nem támasztja alá. Érett cseresznye, meggy, pici szilva, szegfűszeg, eperlekvár, pirítós az ízképben. A lecsengése közepesnél hosszabb.

  • Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet Kékfrankos Válogatás 2009

Gyönyörű illat, eperlekvárral, meggyel, fekete borssal, cseresznyével, mentával, szegfűszeggel. Kóstolva közepes test, élénk savszerkezet, alig érezhető tanninok. Az ízképben a gyümölcsösség dominál, a bor abszolút élő, szinte még fiatalos, nagyon jól iható, mégis komplex, szerethető. A lecsengése közepesnél hosszabb.

  • Pfneiszl Bio Birtok Jégkorszak Kékfrankos 2009

Szép palackbuké, érett illat, fehérrépával, pici zellerrel, lestyánnal és fenyőmaggal, szilvával és málnával. Kóstolva közepes test, feszes szerkezet, élénk savak. Az ízképben édeskés piros bogyósok, málna, eper, ezek cukorkás változata, szép fűszerkészlet a háttérben. Gyönyörűen tartja magát, a lecsengése pedig közepesnél hosszabb.

  • Gajdos Pincészet Egri Kékfrankos 2009

Szép érett gyümölcsösség, ásványosság, érdekes fűszercsokor az illatban. Kóstolva közepesnél nagyobb test, rendkívül jó arányok, elegáns, feszes, szép savakkal és tanninokkal. Az ízképben meggy, cseresznye, pici marcipán, szép mineralitás. Gyönyörűen elkészített, komplex tétel, hosszú lecsengéssel.

  • Nador Blaufrankisch 2009

Visszafogott, érett illat, szép gyümölcsösséggel, kevés füsttel, avarral, kesernyével. Kóstolva közepes test, szép savak, de kissé laza szövésű textúra. Az ízképben piros bogyósok, szép fűszerkészlet, de az elegancia hiányzik és kissé elcsúszik a dolog a lekvárosság. A lecsengése közepes, a tanninok kissé szárítanak a végén.

  • Taschner Borház- Kékfrankos 2008

Tisztes öregedés az illatban, kevés pipadohánnyal, füsttel, szilvalekvárral. Kóstolva közepes test, szép savak, az ízképben ribizli, meggy, cseresznye, de tanninok itt már eléggé szárítanak. Közepes lecsengés.

  • Taschner Borház Kékfrankos Reserve 2007

Illatában rumosmeggy, kakaóbab, étcsokoládé, meggybefőtt. Kóstolva közepes test, lelágyult savak, szétesőben lévő tanninszerkezet. Az ízképben az illat ismétlődik némi kesernye és füst kíséretében, a korty végén a tanninok nagyon szárítanak, a lecsengése közepes.

  • Dula Szőlőbirtok és Pincészet Gőzmalmos Egri Kékfrankos 2006

Nem túl intenzív illat, szép gyümölcsösséggel és fűszercsokorral a háttérben. Kóstolva közepesnél nagyobb test, élénk savak, az ízképben az illat ismétlődik. Szépen tartja magát, de sajnos az elegancia illetve némi finesz mintha hiányozna a kortyból. Jól iható, közepes lecsengés.
 
B csoport – Toronyi Zsuzsa jegyzetei

  • Gangl Családi Borászat Soproni Kékfrankos 2013 (a bort mindkét csoport kóstolta)
Közepesnél nagyobb intenzitás, gyümölcsös, fiatal illat, meggy, enyhe fűszerességgel, íz: magas sav, kevés aromaintenzitás, éretlen kesernyés közepes- tannin, kesernyés utóíz.  Közepesnél rövidebb hossz. Intenzitás hiányzik, tannin ront az élvezeti értéken. Amúgy szép gyümöcsösség, tiszta szerkezet.  Fiatal.

  • Guden Kisbirtok Kékfrankos 2012
Közepes aromaintenzitás, savanyúcukorkás illat, friss, savanykás és szárított gyümölcsök keveréke, szárított paradicsom, cigánymeggy. Íz: közepes+ sav, közép + alkohol, savanykás likőrös meggyesség, közepes test, közép-hossz.

  • Prantner Ferenc Pincészete Kékfrankos 2012
Közepes intenzitású, érett, mély, friss gyümölcsösség: ribizli, málna, meggy, fiatalos, íz: közép plusz sav, hol, közepes plusz alkohol, közép plusz test, mély, intenzív aromák, gyümölcs, fűszer. Egyensúly, közép plusz hossz. Szép szerkezetű, egyensúlyban lévő bor.

  • Almagyar Érseki Szőlőbirtok Kerekszilvási 68 Kékfrankos 2012 (a bort mindkét csoport kóstolta)
Magas illó, bizonytalan illat, virágos, gyümölcsös, szárított virágos porosság, íz: m+sav, kevés aromaintenzitás, aromák nincsenek összhangban, savanyú, éretlen meggy, törkölyösség. Alkohol kicsit éget. Jó szerkezet, közepes hossz.

  • Tüske Pince Szekszárdi Kékfrankos 2012
Közepesnél intenzívebb tiszta, kirobbanó gyümölcsösség, piros és fekete gyümölcsök, szegfűszeg, feketebors, íz: arányos szerkezet, elegáns struktúra, kellő intenzitás és komplexitás, közepes hossz.  Szép Kékfrankos. Fiatal még, érlelési potenciállal.

  • Strekov 1075 Kékfrankos 2012
Friss, virágos, érett, feketebogyós gyümölcsök, mélyen integráltak, édes fűszerek. Ízben kellően intenzív, szép fahasználat, gyümölcsök, fűszerek játéka,  jó arányok, közép plusz sav, közép plusz alkohol, közép plusz test. Közepesnél hoszabb, gyümöcsös utóíz. Jó ivású, egyensúlyban lévő, kellően komplex bor.  

  • Töltl Soproni Kékfrankos 2011
Visszafogott illat, fűszeresség dominál, friss és aszalt gyümölcsök együtt jelennek meg, íz: magas sav, közép+ alkohol, közép+ test, aromaintenzitás a szájban is visszafogottabb. Hordófűszerek szépen simulnak a gyümölcsökbe. Jó arányú, egyensúlyban lévő bor. Fiatal, fejlődnie kell.  

  • Dúzsi Tamás Pincészete Kékfrankos 2011
Édes gyümölcsök, virágos, leheletnyi fűszerekkel, íz: jó szerkezet, enyhén túlérett aromák, likőrösség, rusztikus bor.

  • Ákos Borok Soproni Kékfrankos 2011
Enyhén bizonytalan illat, illo,  vegetáis aromák és visszafogott gyümölcsösség jellemzi. Ízében if fellelhető  a vegetális vonal.   Testesebb kékfrankos, masszív szerkezettel. Tannin szárító, közepes+ sav, közepes+ alkohol, közép hossz.

  • Lővér Pince Soproni Kékfrankos 2011
Fűszeres, kávés, virágos illat, háttérben gyümölccsel. Ízben a sav viszi a bort, kevés díszítőelem, fűszerek, kávé. Gyümölcsintenzitás visszafogott, a savakhoz s a testhez képest. Jó ivású, nem túl intenzív bor.

  • Kislaki Bormanufaktúra Jánoshegyi Kékfrankos 2011 (a bort mindkét csoport kóstolta)
Közepesnél intenzívebb, flendületes illat. Friss de érett piros bogyós gyümölcsök, feketebors, ibolya. Ízében érettebb vs illat, intenzív gyümölcsösség jellemzi szájban is, közepesnél hosszabb utóíz, gyümölcsök viszik, lágy savak. Jól iható, komplex, szép fajtajelleges kékfrankos.

  • Garger Pince Kékfrankos válogatás 2011
Pirosbogyós, friss, mély gyümölcsösség, szép kísérő fűszerek, virágos, íz: elegáns, lendületes, szép szerkezet, gyönyörű gyümölcsök, közepes hossz, hűvös elegancia. Igazán szép kékfrankos.

  • Eisenberg Blaufrankisch 2011
Ásványos, fűszeres, enyhe gyümölcsösség, íz: közepes+ sav, közepes alkohol, közepes test. Tannin enyhén szárít. Jó szerkezet, közepes intenzitás, inkább a fűszerekről mint a gyümölcsökről szól.

  • Grál Borpince Pelzberg Kékfrankos 2011
Likőrös illat, túlérett karakter. intenzív hordóhasználat, ami rátelepszik a borra. Ízben szintén likőrös, túlérett gyümölcsök, friss savak – diszharmónia.

  • Polgár Kékfrankos 2011
Médium plusz intenzitás, húsos, mély, érett fekete bogyós gyümölcsök, elegáns virágosság, Íz: magas sav, fiatal tannin, visszafogott aromaintenzitás szájban. Diszharmónia illat és íz között.  Fiatal, fejlődnie kell. Az alkohol és a test nem kompenzálja a savat.

  • Takler Pince Görögszói Kékfrankos 2011
Medvecukor, gyógynövényes, vanília, érett piros bogyós gyümölcsök, izgalmas illat, Íz: közepesnél intenzívebb sav, alkohol, közepes tannin, egyensúly, a sav lendületessége repíti a bort, gyümölcsös, gyógynövényes, fűszeres. Közepes hossz, elegáns, különleges, lendületes, jó ivású bor.

  • Gróf Buttler Egri Kékfrankos 2011
Visszafogott aromák, illo. Amúgy gyümölcsök, főleg pirosbogyós és fűszeresség jellemzi. Ízében visszafogott, kevés benne a gyümölcs, szerkezete rendben van.

  • Pastor Kékfrankos Barrique 2011
Illatában a fa, húsosság, édes fűszerek, érett gyümölcsök dminálnak, elején kissé fedett. Íz: friss piros bogyós gyümölcs, jó szerkezet, kissé bizonytalan.

  • Gere Tamás és Zsolt Pincészete Kékfrankos válogatás 2011
Ásványos, tűzköves, húsos  illat, szépen nyílik, gyönyörű virágok, érett de friss, roppanós gyümölcsök. Íz: mély aromák, közepesnél intenzívebb sav és alkohol, közép+ test, egyensúly, komplex, integrált, mély aromák, gyümölcs, fűszer, virág, ásvány, tökéletes szerkezet, hosszú utóíz.

  • Gangl Családi Borászat Kékfrankos Selection 2009
Éretlen és túlérett jegyek keveredése. Íz: enyhén zöldes jegyek, fanyarú. Kevés aromaintenzitás. Jól iható, nem túl testes bor.

  • Tűzkő Birtok 7frankos 2009
Gyümölcsös, fűszeres, ásványos, édeskömény, liofilizált málna, eper, pirított magvak, mogyoró. Közepes+ sav, közepes alkohol, közepes test. Hűvösen elegáns, ízében érettebb, szárított gyümölcsösség. közepes+ utóíz.

  • Brunyai Családi Pincészet Green Trezor Kékfrankos 2009
Kevésbé intenzív, kissé poros illat, illós. Íz: savhangsúlyos, szárított gyümölcsök, citrusosság. Lendületes gyümölcsös szerkezet, lekváros aromákkal.

  • Demeter Pincészet Eged-hegy Kékfrankos 2009
Intenzív gyümölcsös, fűszeres, gyógynövényes, kamilla illat. Íz: friss gyümölcsök, meggy, ringló, pörkölt magvas hordósság, mogyoró, érett, lendületes sav, közepes alkohol, közepes test, elegáns szerkezet, hosszú utóíz, rendkívül szép hordóhasználat.

  • Gajdos Pincészet Egri Kékfrankos 2009 (a bort mindkét csoport kóstolta)
Enyhe oxidáció, túlérett, lekváros gyümöcsök. Íz: eloxidált aromák, füstös, közép plusszos test, nem lendületes, nem élő, lomha, túl van a csúcson.

  • Nador Blaufrankisch 2009 (a bort mindkét csoport kóstolta)
Szilvalekvár és fekete bogyós gyümölcsök. Ízében gyógynövényes, tartalmas, sokrétű bor, m+ alkohol, m+ test, hosszú lecsengés, sav lehetne magasabb, billen az alkohol felé az egyensúly, érett bor.

  • Taschner Borház Soproni Kékfrankos Scheim 2008
Érett, intenzív illat, játékos, málna, fekete cseresznye, friss és szárított gyümölcsök, menta, szegfűszeg. Íz: magas, citrusos sav, m+ tannin, kissé szárító, m+ alkohol, eloxidált aromák, egyensúlyhiány. Sav tartja még egyben a bort.

  • Gangl Családi Borászat Soproni Kékfrankos 2007
Gránátba hajló szín, főtt zöldség aromák, fűszeres, mély intenzitású aromák, gyógynövény, menta, hűvösen elegáns. Érett bor, a csúcson, íz: elegáns szerkezet, az íz hozza az illatot,  egyensúly, mély, integrált aromák, izgalmas, sokrétű bor, hosszú utóízzel.

  • Dula Szőlőbirtok és Pincészet Gőzmalmos Egri Kékfrankos 2006 (a bort mindkét csoport kóstolta)
Érett, fűszeres, fekete csokoládé. Íz: túlérett édes aromák, édes fűszerek, m+ tannin, m+ sav, m+ alkohol, m+test, masszív, lendületes bor, de nem szabad sokáig tartogatni.
Winelovers borok az olvasás mellé