Badacsonyi szüret, Badacsonytomaj - szept. 10-11.

A fesztivál vendégei megismerhetik a régió történelmi, kulturális tradícióit, a borkészítést, gasztronómiai hagyományokat. A rendezvény fő műsorszáma a szüreti felvonulás vasárnap, amelyen a hagyományos ökrösfogat mellett felvonulnak környékbeli települések képviselői lovaskocsikkal, táncegyüttesek, borrendek.

Persze a hagyományőrző résztvevők sem hiányoznak a vidám társaságból, csakúgy mint a nyolcvanéves szereléssel vonuló badacsonytomaji tűzoltók és a borokat kínáló önkéntesek hada. Az ország leghosszabb és legszínesebb szüreti felvonulása a 71.számú fő közlekedési útvonalon zajlik. Gasztronómiai, borászati programok, kézműves vásár, kulturális programok, szabadtéri élő koncertek várják a kikapcsolódni vágyókat. (A programajánló a hirdetés után folytatódik!)

Szombaton reggel 7.00 órakor a horgászsport szerelmeseit várja a Balaton. Badacsonyban a kőgáton hagyományos horgászversennyel indul a szüreti elő vigalom.

Mindkét nap egész napos népi játszóház, kézműves bemutatók és vásár várja a rendezvényre látogatókat!

Délután koszorúzás a PEAC Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben az Ibos táblánál és a Díszparkban a Szőlészek Emlékoszlopánál.

A Badacsonyi Szüret ünnepélyes megnyitójára szeptember 10-én szombaton 17.30 órakor kerül sor a Móló parkban felállított Fesztiválsátorban. A DreamMusic együttes operett műsorát – Dobos Elena és Pintér Zoltán közreműködésével – követően fellép az Ezüst Kükapu táncegyüttes, majd a Fáraó együttessel szüreti utcabál várja az érdeklődőket.

A fő műsorszám a szüreti felvonulás lesz szeptember 11-én vasárnap, amelyen a menetet Mátyás király (Sasvári Sándor) és díszes udvartartása vezeti.

Az ország leghosszabb és legszínesebb szüreti felvonulása a 71-es számú fő közlekedési úton Badacsonytomaj és Badacsony közötti szakaszán zajlik, ahol a hagyományos ökrös fogat mellett felvonulnak a környékbeli települések képviselői, néptánc együttesek, legionáriusok, magyarországi borrendek, kopjások, huszárok és zászlóforgatók.

Badacsonyi szüret, Badacsonytomaj - szept. 10-11.
A menet megérkezéséig Badacsonyban a gyalogátkelő kisszínpadán fellép a Daniel Speer Brass Band.

A Móló parkban lévő nagyszínpadon is 11.00 órától folyamatosan lesz műsor. Elsőnek a Gödi ütő együttes lép fel, őket követi Bódi Lajos és cigány zenekara, majd az Ezüst Kükapu Táncegyüttes műsora.

13.00 órától a Dísztéren különböző bemutatók – hagyományőrző, zászlóforgatók – szórakoztatják a rendezvényre látogatókat.

13.00 órakor a fesztiválsátorban kerül sor Mátyás király és udvartartásának bevonulására, a szőlőharang és a borrendek fogadására valamint a szüreti sokadalom köszöntésére.

Sasvári Sándor műsorát követően a szüreti gálán fellépnek a menetben felvonuló táncegyüttesek, a Veszprém Táncegyüttes, a Szentgrót Táncegyüttes, a Balatonszemesi Berbence Táncegyüttes, a Litéri Táncegyüttes, a Tördemic Néptáncegyüttes, a Parolás Kulturális Egyesület Mezőlakról, a zánkai Bokafogó Táncegyüttes, valamint Szlovákiából a Nádszegi Néptánccsoport.

Berecz András, a nagy mesemondó műsorát követően a Ghymes Együttes vezetőjének, Szarka Gyulának és barátainak koncertje lesz látható és hallható.

Este Szüreti búfelejtő bál az S.M.S. együttessel.

A rendezvény ideje alatt a saját karakterrel bíró badacsonyi borokat a Borbély Családi Pincészet, az Imre Borpince, a Léránt Pince, Málik Zoltán és Szarka Gyula, a Sipos Borház, a Szent György Pince és a Villa Sandahl Kft. kínálja.

A Badacsonyi Szüret rendezvényei miatt szeptember 11-én vasárnap a 71-es számú főút Badacsonytomaj és Badacsony közötti szakasza 10.00 és 13.00 óra között lezárásra kerül. Kerülőútvonal a Badacsonyörs és Badacsonytördemic északi elkerülő út.