Budapest Folk Fest, ápr. 17-21.

Rendhagyó Prímástalálkozó, Csak csajok, Cimbalom est, Muzsika a borban, Lajkó Félix lemezbemutató, hogy csak a legfontosabbakat emeljük ki a Budapest Folk Fest idei zenei kínálatából. Az április 17-21. között tartandó folkkulturális programsorozat három helyszínen kerül megrendezése: a Hagyományok Házában, a Fonó Budai Zeneházban és a Budapest Music Centerben.

Rendhagyó Prímástalálkozó lemezbemutató, ápr. 17. – szerda

A Rendhagyó Prímástalálkozó egy különleges, három éve működő formáció, amelyben a magyar zenei élet kimagasló, különböző zenei műfajokat képviselő egyéniségei muzsikálnak együtt, azonban közös zenei anyanyelvük a magyar népzene, ez alkotja a produkciójuk gerincét. A tízfős zenekar tagja a hegedűvirtuóz Pál István Szalonna, az egyedülálló stílusban játszó Vizeli Balázs, Dresch Mihály, akiről elsősorban a dzsessz, Balogh Kálmán, akiről a világzene hangzásvilága jut eszünkbe. A Prímástalálkozóban azonban ők is népzenét játszanak, természetesen saját egyéniségüknek, stílusuknak megfelelően, ki-ki a maga hangszerén. Szólóikhoz a hagyományos népi hangszerek legjobb hazai mesterei adják a kíséretet: Doór Róbert nagybőgős és Mester László brácsás, a „koncertmester” pedig a komoly- és népzenét egyaránt magas szinten művelő Lakatos Róbert. A Prímástalálkozó két énekesnője: Herczku Ágnes és Korpás Éva.

Budapest Folk Fest, ápr. 17-21.

A rendhagyó formáció (fotó: Zetapress.hu)

E minden tekintetben rendhagyó formáció minden tagja külön-külön is számos rangos díj birtokosa, s első albumuk is a legnagyobb elismeréseket aratta. A Rendhagyó Prímástalálkozó előző lemezét a neves világzenei szaklap, a brit Songlines 2010 nyarán beválogatta Top of the World listájára, így lemezük egyik dala, a Kalotaszegi szapora felkerült a magazin mellékleteként megjelenő válogatás CD-re is, 2011-ben pedig a zenekar megkapta az autentikus népzene kategória Fonogram-díját.

Helyszín és időpont: Hagyományok Háza, 2013. április 17. – 19 óra

Jegyinformáció:

2000 Ft, 2800 Ft - online jegyvásárlás

Hagyományok Háza jegypénztár: (+36-1)-225-6056 vagy jegy@hagyomanyokhaza.hu

Kedvezményeinkről bővebben itt tájékozódhat.

***

„Csak csajok” nap, ápr. 18. – csütörtök

Heten Herczku Ágival, Szalóki Ági-Juhász Gábor duó, Tik Trió, Tintér Gabriella és a Szeret, Csurák Erzsébet kiállítása, textil és divatbemutató, összművészeti női program.

Igazi női prémiumprogram a Folk Festen a magyar népzene kiemelkedő női szereplőivel. Az este folyamán női prímások, textil- és ruhatervezők is bemutatkoznak, valamint megnyitunk egy csodálatos kiállítást.

Programbontás:

19.00 Csurák Erzsébet selyemfestő kiállításának megnyitója

A kiállítást megnyitja Grászli Bernadett, művészettörténész, a Rómer Flóris Művészeti és Történetei Múzeum igazgatója.

19.30 koncertek

Heten Herczku Ágival

Herczku Ági hét fős lánybandája (Herczku Ágnes, Csizmadia, Anna, Havay Viktória, Kovács Judit, Parlagi Renáta, Tintér Gabriella, Tóth Luca Réka) elképesztő nőiséggel, művészi profizmussal és érzelmekkel tölti meg a teret. A sokszoros eMeRTon és Fonogram-díjas énekesnő izgalmas női lánybandát állított össze. A tagokat más együttesekből ismerhetjük, de így együtt a Budapest Folk Festen debütálnak elsőként.

Budapest Folk Fest, ápr. 17-21.

Hreczku Ági + 6

Szalóki Ági-Juhász Gábor duó

Szalóki Ági - Juhász Gábor duója a Fonóban először két évvel ezelőtt adott mesés koncertet, amit , aki ott volt, azóta sem felejtett el. A magát számos műfajban és művészi környezetben otthonérző énekesnő és az improvizációkban magasfokon mozgó jazzgitáros duója különleges egymásra találás. A legutóbbi Fonós koncertből némi ízelítő itt:

Tik Trió

A női triumvirátus tagjai (Parlagi Renáta, Kovács Judit, Tóth Luca Réka) más együttesekben is aktívak. A formáció különböző vidékek különleges népdalaiból válogat a koncerten mindenki örömére-kedvére.

Tintér Gabriella és a Szeret

Tintér Gabi valóban „hazajár” a Fonóba, hiszen kéthetente házigazda zenekar a Szeret a szerdai táncházban. Az együttes a Duna határon túli mellékfolyójáról kapta nevét ezzel is utalva arra, hogy a zene valóban nem ismer határokat. A román, a szlovák, szerb-horvát és a cigány népzene egyaránt műsoruk része, mint zenei anyanyelvük, a magyar. A zenekar tagjai számos zenei elismerésben részesültek. (Artisjus és Fonogram díj, Népművészet Ifjú Mestere) Tagok: Tintér Gabriella, Mester László, Szabó Csobán Gergő, Koncz Gergely, Szabó Dániel és Vizeli Balázs.

Textil- és divatbemutató

Szirmay Zsanett és barátai textil- és ruhatervező minikollekciójának bemutatása

Jegyár: 1500 Ft

Helyszín és időpont: Fonó Budai Zeneház, 2013. április 18. – 19 óra

Jegyvásárlás itt.

Jelentkezés és információ: fono@fono.hu

***

Cimbalom nap, ápr. 19. – péntek

A Fonó Cimbalom napján hazai és külföldi cimbalomművészek (Giani Lincan, Marcel Comendant - PaCoRa Trió, Balogh Kálmán - Balogh Kálmán Gypsy Cimbalom Band, Tárkány-Kovács Bálint - Tárkány Művek) játékát élvezhetjük, a Zeneakadémia mesterkurzusán pedig a szakmabeliek csiszolhatják tudásukat.

Programbontás:

Mesterkurzusok

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem cimbalom mesterkurzusai a Fonóban (Nagyterem):

13-15h-ig Marcel Comendant (SK)

16-18h-ig Giani Lincan (NL)

Koncertek sorrendje: 19.00-tól

1. Marcel Comendant és a PaCoRa trió (Pajta)

A moldáviai születésű, Szlovákiában élő cimbalomművész triójával érkezik a Folk Festre. A Pacora trió 2004-ben alakult tapasztalt zenészekből. Azóta számos fesztiválon játszottak külföldön és hazájukban egyaránt. 2007-ben a Brnoi Filharmonikus Zenekar felkérésére az együttes kompozícióinak nagyzenekarra készült átiratait adták elő. A sikeres zenekari koncertet további együttműködések követték a Szlovák - és a Zlín-i Filharmonikusokkal, a Bratislavai Kamaraszólistákkal, és a Szlovák Sinfoniettával.

2. Giani Lincan trió (Nagyterem), közreműködő magyar művészek: Lázár Gyula bőgő és Kuti Sándor gitár

A román származású világhírű művész Hollandiában él. Mind saját formációival mind vendégművészként számos fesztivál és neves koncertterem fellépője. A Budapest Folk Fest Cimbalmos napján magyar művészekkel együtt lép színpadra.

Stanislav Palúch hegedű, Marcel Comendant cimbalom, Róbert Ragan nagybőgő.

Budapest Folk Fest, ápr. 17-21.

Giani Lincan, a világhírű cimbalmos

3. Balogh Kálmán - Balogh Kálmán Gypsy Cimbalom Band (Nagyterem)

Hatalmas technikai tudás, végtelen zeneiség és szokatlan zenei nyitottság jellemző Balogh Kálmánra. Az elmúlt több mint 20 év során számtalanszor muzsikált együtt a legjobb magyarországi népzenészekkel, miközben rendszeresen tett kirándulást a klasszikus, dzsessz és rock zenében itthon és külföldön egyaránt.

Balogh Kálmán sokirányú zenei érdeklődése hívta életre a Gipsy Cimbalom Band-et. Zenésztársai egytől-egyig hangszerük mesterei, akik a legvirtuózabb szólókra is képesek. Többnyire közismert zenei témákból indulnak ki, a megközelítés azonban teljesen újszerű. A zenészek kezei alatt ezek a témák új életre kelnek, tele humorral, a műfajok, stílusok elegyítésével.

Bede Péter szaxofon, György Mihály gitár, Kovács Ferenc trombita, hegedu, Frankie Látó hegedű, Novák Csaba nagybőgő

4. Tárkány-Kovács Bálint és a Tárkány Művek (Pajta)

Tárkány - Kovács Bálint Balogh Kálmán tanítványa, a Fonó zenekar tagja, a Tárkány Művek, dalszerzője, vezetője, ha úgy tetszik cimbalom-prímása. Együttesével 2012-ben elnyerte a Junior Prima Primissima díjat. Ugyanebben az évben a Jazzy Dalverseny Legjobb hangszerelésért járó elirmerését ítélték oda Itt a nyár című számuknak. Az Illés Lajos Feldolgozás Versenyen pedig a Tárkány Művek Lehetett volna című feldolgozását válogatták be a Papp László Budapest Sportaránában megrendezett nagykoncert programjába.

A Tárkány Művek egy új kortárs zenei nyelv megteremtésére törekszik, amely a magyar népzenei és a nemzetközi improvizatív zenei hagyományokon alapszik. A jazzhez adott balkáni ízek, sanzonos hangulatok és népdalok találkozása jellemzik. A zenekar 2010 májusában jelentette meg első lemezét "Arcomba az arcod vésted" címmel, jelenleg második nagylemezükön dolgoznak.

Jegyár:

elővételben 1500 Ft

helyszínen 2000 Ft

Helyszín és időpont: Fonó Budai Zeneház, 2013. április 19. – 19 óra

Jegyvásárlás itt.

A mesterkurzusok a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem diákjai számára ingyenesen látogathatók. Külsősök számára 5000 Ft a két kurzuson való részvétel, amelyet a helyszínen kérünk fizetni.

Jelentkezés és információ: fono@fono.hu

***

Van benne muzsika!, ápr. 20. – szombat

Van benne muzsika? Az idei Folk Fest mottójaként ezen a napon emblematikus hazai együttesekkel keressük az Év Népzenész Borát válogatott borászatok kínálatából. Kóstolgatunk, ízlelünk és persze mulatunk.

A hatalmas sikereket és szakmai elismeréseket begyűjtő Söndörgő mára szinte márkanév. Tagjai egyenként is kötődnek a délszláv népzenéhez. A Tükrös zenekar a legjobb falusi bandák erővel, energiával, szépséggel, élettel teli muzsikálását idézi meg. A Rosonczy-Kovács Mihály prímás nevével fémjelzett FolkEmbassy fiatal együttese a magyar népzene nagykövet szerepét vállalta fel. A programhoz társulnak még az Erdélyi zenészek klubjának ismert tagjai, a Fölszállott a páva vetélkedőn díjat nyert Szellő néptánccsoport, a délszláv muzsikát játszó, és a Fonóban rendszeres klubbot tartó Kolo együttes és Zerkula zenekar, amelynek tagjai csaknem nyolc évig tanulhattak a híres gyimesi prímástól, Zerkula Jánostól.

Budapest Folk Fest, ápr. 17-21.

A Söndörgő zenekar tagjai nemcsak muzsikálni, bort bírálni is fognak ezen az estén

A borozás elengedhetetlen kísérője a meghitt baráti beszélgetéseknek, tartalmas közös étkezéseknek és a fergeteges mulatságoknak egyaránt. Ahogyan minden ételhez meg tudjuk mondani, hogy milyen bor dukál mellé, úgy azt is fontos eldönteni, mit igyunk a különböző muzsikaszók mellé. Ehhez pedig legegyszerűbb, ha megkóstoljuk a borokat. Egy-egy borkóstoló alkalmával, sokszor csak kapkodja az ember a fejét a különböző szakkifejezések hallatán. És bár nem vitatjuk a „savgerinc”, „tartósság”, „intenzitás” és hasonló szempontok fontosságát, mi egy hagyományos és egyszerűbb kóstolási módszert alkalmazunk: Azt figyeljük, hogy vajon van-e muzsika a borokban.

A különböző borvidékeket kiváló együttesek és szószólóik mutatják be. Villány borait például a világhírű Söndörgő zenekar muzsikája mellett kóstolhatjuk. De velünk lesz még a Tükrös Együttes, a Kolo zenekar, a FolkEmbassy-Népzenei Nagykövetség, az Erdélyi Zenészek Klubjának zenekara. Amolyan „egyenes kiesési” rendszerben rostáljuk a borokat, amíg megtaláljuk, hogy melyik fehér- és vörösbor lesz 2013 népzenész bora. A felelősségteljes vállalkozásban vendégeinkre is számítunk. De aki csak kiváló népzenét szeretne hallgatni, annak a fenti zenekarok garantálják, hogy nem fog csalódni. Ráadásul az este tiszteletbeli házigazdái a gyimesi Zerkula Zenekar és a Szellő Néptáncegyüttes lesznek.

A nyertes bor nótáját elhúzzák a résztvevő zenekarok a verseny végeztével, a szavazás során legkedveltebbnek bizonyuló nedűk pedig palackban is kaphatóak lesznek az év folyamán a Fonó folkkocsmájában.

Jegyár: 1300 Ft

Helyszín és időpont: Fonó Budai Zeneház, 2013. április 20. – 19 óra

Jegyvásárlás itt.

Jelentkezés és információ: fono@fono.hu

***

Andok Mise, ápr. 21 – vasárnap

Mauricio Vicencio szerzeménye, az Andok mise hangzik el monumentális előadásban a Budapest Folk Fest gálakoncertje előtt az andoki, elsősorban ecuadori, perui, bolíviai népzenét játszó Los Gringos előadásában mintegy 50 fős kórussal. Közreműködik az All The Ages, a Bástya, és a Capo di Tutti i Capi kamarakórusok .

Los Gringos együttes - A zenekar andoki, elsősorban ecuadori, perui, bolíviai népzenét játszik, és olyan magyar tagokból áll, akik sok-sok éve elkötelezett rajongói és többségében már 20-25 éve művelői ennek a kultúrkörnek. Innen a zenekar neve is, mivel a spanyol gringos szóval a fehér, idegen embereket illették. Az andokbeli népzene szeretete 1993 óta alapvetően változatlan felállásban tartja össze a 9 fős együttes tagjait, akik többször jártak Dél-Amerikában, amely gyűjtőutakról származnak a hangszereik jórésze.

Budapest Folk Fest, ápr. 17-21.

Az Andok mise

Tagok:

Szőts Péter: quena, pánsípok, tarka, ének

Rozsics Árpád „Charles”: quena, pánsípok, tarka, ének

Kurdi Zoltán „Tatu”: quena, moseno, pánsípok, tarka, kereplő

Réti Lajos: pánsípok, tarka, bombo, chas-chas

Lukács József: bombo, pánsíp, gitarron, esőcső

Beke Tamás: ritmus és ütős hangszerek, gitár, mandolin, pánsíp, harmónika

Horváth Árpád: charrango, hegedű, pánsípok, tarka

László Sándor: charrango, bandolin, gitár, gitarron, pánsíp, tarka, bombo, ének

Rádl Zoltán (művészeti vezető): – gitár, mandolin, pánsípok, tarka

Az Andok Mise az Altiplano zenekar részéről számos kiadásban megjelentetett mű, amelyet legelőször 1992-ben rögzítettek lemezre. Több verziója, feldolgozása létezik. Valamennyi téma Mauricio Vicencio szerzeménye, amelyeket Ariel Ramírez egyik híres alkotása, a Misa Criolla ihletett.

Közreműködő kórusok:

All The Ages Kamarakórus – Budapest

Bástya Kamarakórus – Székesfehérvár

Capo di Tutti i Capi Kamarakórus – Budapest

Jegyár: 1000 Ft

Helyszín és időpont: Fonó Budai Zeneház, 2013. április 21. – 15 óra

Jegyek kaphatók itt.

Jelentkezés és információ: fono@fono.hu

***

Lajkó Félix lemezbemutató koncertje, ápr. 21 – vasárnap

Az "ördög hegedűse" ezúttal citerán játszik… Lajkó Félix ugyanolyan lélegzetelállító virtuozitással, elmélyült művészi érzékenységgel és zsenialitással kezeli a citerát mint a hegedűt. Ez élete első, gyermekkori, és ezért különösen kedves hangszere. Amit ma citerán technikailag és művészileg el lehet játszani, azt hallhatjuk a koncerten, ebben biztosak lehetünk, semmi másban nem.

A lemezbemutató előtt a cimbalom egyik legnyitottabb, improvizációs gazdagságáról hires muzsikusa Lukács Miklós és a fúvós fenomén, Borbély Mihály duója lép fel.

Budapest Folk Fest, ápr. 17-21.

Az "ördög hegedűse" citerára írt lemezét mutatja be a BMC-ben

A késő esti koncerten a BMC jazz termében David Yengibarjan trióját és különleges örmény vendégüket hallhatják a résztvevők. Gevorg Dabaghyan az örmény népi hangszer, a duduk világhírű képviselője.  A duduk egy ősi, valószínűleg örmény eredetű duplanádas fúvóshangszer, több Közel-Keleti országban megtalálható, de az örmény mesterek vitték tökélyre.

A teljes program a BMC új zenei központjában lesz, itt.

Jegyek kaphatók itt.

***