Első Szent István Ünnepi Nemzeti Bormustra, augusztus 20.

Budapest - A helyszín önmagáért beszél, Magyarország legszebb üzletházának tetőteraszán, a legcsodálatosabb kilátással a tűzijátékra a Váci utca 1. alatt, a Duna mellett. Eső esetén természetesen a zárt panoráma teraszon.
Első Szent István Ünnepi Nemzeti Bormustra, augusztus 20.


A program délután öttől éjfélig tart.
 
Az egyedülálló gasztronómiai élményt finom, a hangulathoz illeszkedő élőzene kíséri a háttérben a tűzijátékkal.

100 borász, több, mint 250 hazai borkülönlegessége korlátlanul a legnemesebb Hungarikumokkal fűszerezve.

Olyan ősi, feledésbe merült szőlőfajták borai kerülnek most először a nagyközönség elé, amelyeket még soha, vagy több évtizede nem volt lehetőség megkóstolni, és amelyekből mindösszesen pár üveg készül.

A rendezvény egyik ikonikus borásza Szentesi József lesz, aki kifejezetten olyan borokat hoz magával, amelyek most kerülnek első alkalommal a nyilvánosság elé. Ilyenek a Tihanyi Kék, Fekete Muskotály, Feketefájú Bajor, Vörösdinka, Fekete Járdovány, Csókaszőlő.

A régi fajták mellett lesznek új hibridek, fajtajelöltek, mint például az Albacab, aminek most lesz a premierje. Erről annyit kell tudni, hogy Proff. Dr. Kocsis László egyetem tanszékvezető, szőlőnemesítő 1995-ben kezdte a nemesítését 2002-ben már a magonc populációból végezhette a szelekciót, melynek a végeredménye az Albacab mint  új szőlőfajta jelölt. A fajta érdekessége, hogy a szülőpárok: Rajnai Rizling (fehér szőlő) és Cabernet Sauvignon (Kék szőlő). A színét a Rajnai Rizlingtől örökölte, tehát fehér lett. Korai érésű, biztonságosan lehet szüretelni, jó cukorgyűjtő fajta, laza fürtszerkezete miatt ellenáll a lisztharmatnak és egyéb más betegségeknek. Belőle készült bor nagyon testes, gyümölcsös, gazdag íz és zamatvilággal rendelkezik. Illatában és ízében egyaránt megjelenik egy kis csillagánizs, melyről itt helyben mindenki meg is győződhet. Valószínűleg nagy jövő előtt áll a fajta.
Kóstolható borfajták a teljesség igénye nélkül: Turul, Rubintos, Csókaszőlő, Messiás, Csomorinka, Bakator, Generóza, Szerémi Zöld, Mézes Fehér, Mustos Fehér, Kadarka Aszú, Kadarka, Feketeleányka, Corvinus, Zéta, Kövészőlő, Pátria, Kabar, Kövidinka,Aranysárfehér, Budai Zöld, Zeusz, Barátcsuha, Rózsakő, Vulcanus, Néró, Bianka, Valentin, Pintes, Pelso, Vinitor, Rozália, Ezerjófű, Karát, Nektár, Jázmint, Furmintok, Hárslevelűk, Kéknyelűk és még sok-sok csodás nedű.

A korlátlan borfogyasztás mellett a borokhoz illő , a legnemesebb Hungarikumokból készült ételekkel kedveskedünk vendégeinknek.

Az alapanyagok tekintetében természetesen hazánkra jellemző húsfélék és halfélék, mint a mangalica, liba, kacsa, vadak, füstölt pisztráng, kecsege, ponty tepertő, folyami rák. Hazánk sajtjainak felvonultatása. Természetesen nem maradhat ki a sorból a szarvasgomba és a magyar tokhal kaviár sem. Hogy édességben se legyen hiány, természetesen felvonultatjuk az elmúlt évek ország tortáit, lesznek gyümölcsökből és magvakból készült marcipánok, és mézes ínyencségek is, melyeket  hazai gyümölcsökből és fűszernövényekből készült szörpök egészítenek ki. A neves borászok mellett természetesen a hazai élelmiszer készítők is maguk mutatják be saját termékeiket.

A rendezvényre a belépés korlátlan bor és ételfogyasztással 10.000 Ft, 18 év alattiaknak 5000 Ft, 14 év alattiaknak ingyenes.

A jegyek korlátozott számban, elővételben állnak rendelkezésre. A helyszín befogadóképessége 400 fő részvételét teszi lehetővé.

Jegyek kaphatóak a Ticketportálon.
Elérhetőség: Necz István +36 70-3867563
www.facebook.com/NemzetiBormustra