A Pannon Tokaj Kft-t 2000-ben hozta létre a tulajdonos Nyári Pál a világhírű Tokaj-hegyaljai borvidéken. A családi pincészet közel 20 hektár termőterülettel rendelkezik, amelyek a Tolcsvai dűlőkben helyezkednek el. A modern technológiával rendelkező pincészet 200 ezer palack bort készít évente. A magyar piac mellett, termékeik egy jelentős részét külföldön értékesítik, többek között a tokaji borokat nagy becsben tartó ázsiai országokban.

Tokaj-hegyalját az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította 2002-ben. Az egyedülálló éghajlati adottságoknak köszönhetően a Botrytis cinerea penészgomba pozitív hatását fejti ki a szőlőszemeken. A Tisza és a Bodrog folyók által biztosított párás levegőnek és a hosszú száraz őszi időjárásnak köszönhetően létrejön a Botrytis cinerea penészgomba által előidézett nemes rothadás. Így a szőlőszemek a tőkén aszúsodnak, cukortartalmuk rendkívül magas. Tokaj hegyalján az engedélyezett szőlőfajták a Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű, Kövérszőlő és a Zéta.
Tokaji aszú készítése esetén, szüretkor, válogatással, egyéb tokaji borkülönlegességek esetén, mint például a tokaji szamorodni, együtt szedik le az egészséges és a botrytiszes szőlőszemeket. A tokaji aszú puttony száma attól függ, hogy hány puttony feldolgozott aszúszemet adnak egy gönci hordónyi azonos évjáratú borhoz, vagy musthoz (egy puttony 20-24 kg). A kierjedt bort három évig kell érlelni, ebből legalább kettő évet fahordóban. Egy három puttonyos tokaji aszú cukortartalma 60g/l, míg egy hat puttonyos aszúé legalább 150g/l kell, hogy legyen.
Az aszúval szemben a tokaji szamorodnit két évig ebből legalább egy évig kell fahordóban érlelni. A száraz tokaji szamorodni bor cukortartalma maximum 10g/l, az édes szamorodnié pedig maximum 45g/l, ebből láthatjuk milyen nagy a különbség a tokaji borkülönlegességek cukortartalma között.
Tokaji aszú készítése esetén, szüretkor, válogatással, egyéb tokaji borkülönlegességek esetén, mint például a tokaji szamorodni, együtt szedik le az egészséges és a botrytiszes szőlőszemeket. A tokaji aszú puttony száma attól függ, hogy hány puttony feldolgozott aszúszemet adnak egy gönci hordónyi azonos évjáratú borhoz, vagy musthoz (egy puttony 20-24 kg). A kierjedt bort három évig kell érlelni, ebből legalább kettő évet fahordóban. Egy három puttonyos tokaji aszú cukortartalma 60g/l, míg egy hat puttonyos aszúé legalább 150g/l kell, hogy legyen.
Az aszúval szemben a tokaji szamorodnit két évig ebből legalább egy évig kell fahordóban érlelni. A száraz tokaji szamorodni bor cukortartalma maximum 10g/l, az édes szamorodnié pedig maximum 45g/l, ebből láthatjuk milyen nagy a különbség a tokaji borkülönlegességek cukortartalma között.
Manapság már egyre inkább növekszik az érdeklődés a száraz tokaji borok iránt. Sok híres tokaji borász készít gyönyörű száraz borokat a hungaricumként ismert Furmint szőlőből és a Hárslevelűből egyaránt. Ezen borok cukortartalma nem haladja meg a 4g/litert.
Akik szeretnének belekóstolni Magyarország világhírű borvidékének ízeibe a Pannon Tokaj Pincészet borain keresztül, azokat a szervezők sok szeretettel várják az Újpesti Borhálóban 2014. június 6-án, pénteken 18:00 órakor.
A borkóstoló tételei:
Akik szeretnének belekóstolni Magyarország világhírű borvidékének ízeibe a Pannon Tokaj Pincészet borain keresztül, azokat a szervezők sok szeretettel várják az Újpesti Borhálóban 2014. június 6-án, pénteken 18:00 órakor.
A borkóstoló tételei:
- Pannon Tokaj- Muscat Lunel száraz 2012
- Pannon Tokaji- Szamorodni száraz 2002
- Pannon Tokaj- Furmint félszáraz 2009
- Pannon Tokaj- Tokaji Hárslevelű félédes 2012
- Pannon Tokaj- Tokaji Furmint késői szüretelésű 2011
- Pannon Tokaj- Tokaji Fordítás 2008
A kóstoló költségeit az üzlet állja, mivel azonban az üzlet befogadóképessége korlátozott, ezért a szervezők kérik, hogy a részvételi szándékát az érkezők létszámának megjelölésével e-mailben minél előbb jelezze!
Jelentkezés: http://www.borhalo.com/ujpest oldalon a hírlevél feliratkozás felületen, majd jelentkezzen emailben vagy az üzletben.
Elérhetőségek:
Havas Dániel, üzletvezető
Mobil: +36 20 406 7373
E-mail: ujpest@borhalo.com
Cím: 1041 Budapest, Templom utca 2. (Az újpesti piac mögött.)
Web: http://www.borhalo.com/ujpest
Facebook: https://www.facebook.com/Borhalo