Szőke Mátyás kóstolója a Borháló Liget üzletében (Nyitás előtti zártkörű kóstoló), június 20.

Budapest - Végre eljött a várva várt nap! Az országosan 39 üzlettel rendelkező Borháló boltok közül elsőként a Borháló Ligetben fogja tartani zártkörű kóstolóját a Mátrai borvidék meghatározó alakja és ikonikus borásza, Szőke Mátyás, az ország „Matyi bácsija”.
Matyi bácsi neve mára teljesen összeforrt Mátrával és azon belül is szűkebb pátriárkájával, Gyöngyöstarjánnal. Annak ellenére, hogy a borvidék elsősorban fehérboraival vált ismertté és híressé ő bizonyította be elsőként, hogy Mátrában nem csak szép, de nagy vörösborokat is lehet készíteni. Például olyan vörösborokat, amelyeket Kalifornia elit éttermeiben már az emberhez is vágnak potom 120 dollárért.
A kóstoló sor a teljesség igénye nélkül:

  • Szőke Mátyás Bianco – 2012: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Zengő 2009-es házasítás, enyhe hordós érleléssel komponálta meg
    Szőke Mátyás kóstolója a Borháló Liget üzletében (Nyitás előtti zártkörű kóstoló), június 20.
    Szőke Mátyás a Borhálónak a Bianco-t. Érett zamatú, lágy hangulatú bor, amelynek fő karakterét egy gazdag Sauvignon Blanc adja, krémes textúráját pedig a birses, barackos ízeket is felvonultató Zengő, amely fajta egyébként a mester egyik büszkesége.
  • Szőke Mátyás Hajnal Blanc – 2010: A sokszor (teljes joggal) szidott 2010-es évjáratból Matyi bácsinak sikerült ezt a kisebb fajta csodát megalkotnia.  Klasszikus Sauvignon Blanc. Reduktív technológiával készült bor játékos savakkal, gazdag bodzaillattal, zöldalmás, friss, határozott ízzel nyílik meg a fogyasztó számára igen gyorsan. Jellemző erre a borra is a Matyi bácsi által képviselt egyenesség, nyítság, bölcsesség. Pont annyit mutat magából, amennyi egészséges, nem válik émelyítővé, parfümössé a gazdag aromatika és illat. Könnyű karakterű bor, ne féljünk a második pohártól sem. A Hajnal-hegyen kezdődött a bor földi története...
  • Szőke Mátyás Portugieser – 2012: Na jó, ezen nincs mit finomítani, kimondom: a Borháló üzletek egyik kedvenc vörösbora. Ízében frissesség és mélység egyaránt van. Kifejezetten testes, ízében határozott gyümölcsösség, főként aszalt szilva érezhető. Dús, bársonyos, jól iható. A harmónia bora. Pont a csúcson van!
  • Szőke Mátyás Cabernet Franc Barrique - 2008: Hogy a Cabernet franc nem csak Villányban futhat be karriert arra itt van ez a példa. Egy hat éves borról beszélünk és még csak éppen hogy elindult felfelé az életgörbéjén. Hatalmas potenciál van benne!
  • Szőke Mátyás Chardonnay - 2012: Friss, ropogós, élénk 100% chardonnay virágos, citrusos aromákkal semmi túlzás. Szalmasárga színben megjelenő, hosszú lecsengésű száraz bor a Jenősarokról. Hűtött tartályban erjesztve és 12 hónapon át nagyhordóban érlelve. Szépen elkészített bor, minden a helyén.
  • Szőke Mátyás Gyöngyöző - 2013: Sárgamuskotályból készült gyöngyözőbor szelíd gyöngyözéssel, izgalmas, lágy muskotályos jelleggel. Egy illatos, üde, savakban gazdag bor készült a szőlőből a Mátrára és a Szőke Pincére jellemző jegyekkel felvértezve. Jól lehűtve frissít igazán. Az utóbbi meleg napokat figyelembe véve nem csak nőknek!
  • Szőke Mátyás Mátrai Kékfrankos-Cabernet Sauvignon Rosé – 2013: A reduktív technológiának köszönhetően friss, üde gyümölcsös rosébor, melynek az illata határozott savaival harmonikus összképet alkot. Vidám, lendületes, szőlőlét idéz: kis fűszeresség, sok-sok gyümölcs, eper és málna, nagyon jó ivású. Természetesen jó ízű.
  • Szőke Mátyás Nektárium Cuvée (félédes) – 2008: Nektárium, Kékfrankos fűszerezve egy kis Portugieserrel. Igazi gyümölcskoktél a félédes vörösbor kedvelőinek, az érett meggy és cseresznye zamataival. Ez a cuvée mindössze néhány hónapig kapott fahordós érlelést, hogy üdeségét megőrizze.
  • Szőke Mátyás Sauvignon Blanc – 2008: A Mátrai tájra jellemzően ezt a fajtát, és ezt a bort is a bodzavirág, a farkasalma és a friss széna illata jellemzi. A reduktív technológiának köszönhetően sikerült egy könnyű, üde savakkal rendelkező bort készítenünk.
  • Szőke Mátyás Zöldveltelini -2008: Zöldesfehér színben megjelenő zamatos, élénk savkarakterű bor. Szépen hordozza a fajta egyedi fehér borsos - citrusos jellegét. 12 C-ra hűtve üde frissessége teszi kiváló beszélgetős borrá.

Szerintem a borsor már önmagában is meggyőző, de ha ehhez még azt is hozzáteszem, hogy a belépő mindösszesen 1500 Ft, amelyből 500 Ft levásárolható, akkor azt hiszem, hogy sikerült ezt a kóstolást ellenállhatatlanná tenni. A szervezők mindössze annyit kérnek, hogy a zártkörű borkóstolóra való tekintettel (valamint az üzlet befogadóképessége is korlátozott) részvételi szándékát az érkezők létszámának megjelölésével e-mailben minél előbb jelezzék!

Jelentkezés: http://www.borhalo.com/liget oldalon a hírlevél feliratkozás felületen, majd jelentkezzen emailben vagy az üzletben.

Elérhetőségek:

Csizmadia Miklós, üzletvezető
Telefon: +36 30 219-39-39
E-mail: liget@borhalo.com
Cím: 1078 Budapest, Murányi utca 15. (A Thököly úti CBA és a Garay téri piac között a Schola Europa Akadémiával szemben.)
Web: www.borhalo.com/liget
Facebook