Cserszegi fűszeres


A szőlőfajta bemutatása
Magyar eredetű fajta, amely az Irsai Olivér és a Piros tramini keresztezésével jött létre. Laza homokos, és löszös talajon is jól terem, a magasabb mésztartalmú területeken savai élénkebbek. A Csongrádi, Hajós-Bajai, Kunsági, Etyek-Budai, Balatonfelvidéki, Balatonmelléke borvidéken jellemző.
Korai érésű (szeptember vége), bőtermő fehér borszőlőfajta. Fürtje közepes nagyságú (150g átlagtömegű), vállas, közép tömött. Bogyója kicsi, gömbölyű, pirkadat sárga, hamvas. Húsa puha, leves, jellegzetesen fűszeres ízű, vastag héjú.
Borának illata sokszor mezei virágra emlékeztet, nem parfümös és nehézkes, Célszerű fiatalon elfogyasztani. Meszesebb területeken egyensúlya kifogástalan lehet, ezt viszonylag korai szürettel is célszerű elősegíteni. Évek óta kedvelt bor a HiilTop Neszmély által palackozott Woodcutters White néven megjelenő neszmélyi cserszegi fűszeres. Stílusában kissé nehezebb de ugyanilyen szép a Németh Borház (Zala) cserszegije is. Az Alföldön alacsonyabb savtartalommal ugyan, de kedves, mindennapi fogyasztásra kiválóan alkalmas bort lehet belőle készíteni.