Muskotály


A szőlőfajta bemutatása
Ősrégi szőlőfajta, amely különféle változatokban terjedt el - mint például az ottonel és a sárga muskotály - és csemegeszőlőként is nagyon kedvelt.
Az egyetlen fajta, amelynek illata kierjedt bor formájában is félreismerhetetlenül a friss szőlő illata. A könnyű, édes, habzó muscat borok – Clairette de Dic Tradition; Asti és a többi olasz moscato – jobbára az édes, lédús szőlő ízét idézik, de száraz iskolázásban rózsaillatok is megjelenhetnek, sőt a kimondottan édes Muscat de Beaumes-deVenise és a vin doux naturel stílusban készített társai narancs- és fűszeraromákat is felvonultatnak. A muscatnak több fajtaváltozata ismert. A legjobb minőséget a muscat blanc á petits grains adja. Léteznek arany, rózsaszín, vörös és még sötétebb árnyalatú változatai is. Ausztráliában például – ahol a hihetetlen koncentrációjú, mazsolás hangulatú, ruthergleni "liqueur muscat" borok alapanyagát adja – egyszerűen brown (barna) muscatnak hívják. Európában a petits grains a Földközi-tenger egész vidékén honos. Sok helyen együtt ültetik az alexandriai muskotállyal, illetve Elzászban a muscat ottonellel.