Semillon


A szőlőfajta bemutatása
Származási helye D-NY-Franciaország, hazánkban legfőképpen a Dél-Balatoni borvidéken telepített szőlőfajta.
Bordeaux-ban a sauvignon, Ausztráliában a chardonnay árnyékában nem sok dicsőség jut a semillonnak, pedig mindkét borvidéken nélkülözhetetlen, és bőségesen is terem. A száraz semillon rendszerint széles, kövér bor gyenge savakkal és lanolinos karakterrel. Pont ez teszi a markáns sauvignon ideális házastársává a fehér bordeaux-i cuvéekben. Ha Bordeaux nagy édesborairól, a Sauternes-ről és társairól van szó, kétség nem férhet a semillon elsőségéhez. Megfelelő körülmények között (reggeli pára, délutáni napsütés) a semillont könnyen megtámadja a nemes rothadás, ami nélkülözhetetlen a fényűzően gazdag, aranyszinű, mézes ízvilágú borok születésében.
Ausztráliában is készül néhány botrytises semilion, azonban a fajtának ott jóval nagyobb jelentősége van száraz iskolázásban. A Barossa borvidék semillon stílusa a sima szerkezetet, a tölgyfa hordós érlelést, illetve a citromzselés hangulatot helyezi előtérbe, míg a hagyományos Hunter Vafley semillon sosem lát tölgyfahordót, fiatalon vékony, húzós, csontszáraz, és minden bájt nélkülöz, ám idővel citromos, mézes, pörkölési aromákban gazdag borrá szelídül. A hűvösebb Nyugat-Ausztráliában, Új-Zélandon és Washington államban a semillon intenzívebben gyümölcsös, ugyanakkor zöldebb bort ad.