Rákbeteg ihat alkoholt?

Borászportál
2013. május 09., 16:27


Alkoholfogyasztás - Azoknak, aki szívesen fogyasztanak el egy-egy pohár bort az étkezésekkor, vagy a baráti társaságok látogatása során, ki kell kérniük kezelőorvosuk véleményét. A kemoterápiára az esetek többségében nincs hatással az elfogyasztott alkohol, de a legbiztosabb, ha orvosi hozzájárulást is kapunk, hiszen vannak esetek, mikor az alkohol, akár kis mennyiségben is ronthatja a rákbetegek állapotát.
Rákbeteg ihat alkoholt?
 
Kizáró okok
Bár a kemoterápiát ritkán befolyásolja, azonban a kezelés során kapott más gyógyszerek - például fájdalomcsillapító, immunerősítő tabletták, altatók, vagy a hányinger csökkentését elősegítő szerek - esetében már kizáró ok lehet az alkoholfogyasztás. Ekkor ugyanis nem kívánt mellékhatások jelentkezhetnek, amik akár ronthatják is a beteg állapotát.
Kiszáradás
Az alkohol fogyasztása az előbbiek mellett azért sem ajánlott daganatos betegek számára, mivel elvonja a szervezetből a vizet. A hányinger, hányás, hasmenés a kemoterápia során sok betegnél jelentkező mellékhatások, amik még inkább fokozódhatnak, ha alkoholt is fogyaszt az illető!
 
Májműködés
A máj feladata a méreganyagok lebontása a szervezetben. A kemoterápia során bevitt toxinok esetében elengedhetetlen, hogy a máj működése során megfelelően le tudja bontani a káros anyagokat, az alkoholfogyasztás viszont rontaná ezeket az eredményeket.
Mértékletesség
Az előbbiekből kiderült, hogy az alkoholfogyasztás nem ajánlott a rákos betegeknél, mivel nem kívánt mellékhatásokat eredményez, és megnehezíti a legyengült szervezet működését. Az onkológusok azonban, egyes esetekben engedélyezik egy pohár bor elfogyasztását, mivel az segíthet visszanyerni a beteg étvágyát.
Szemlézett tartalom. Forrás: napidoktor.hu