Szennyezett ásványvizekre bukkant a hatóság

Borászportál
2012. január 12., 14:21


A Heves Megyei Kormányhivatal Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hatósága eljárást indított a csányi székhelyű AQUE-PET Kft. ellen, mivel megállapították, hogy a cég által előállított kétliteres Saguaro Pannon-Aqua szénsavmentes ásványvíz, illetve a szintén kétliteres S-Budget szénsavas ásványvíz (a Spar sajátmárkás terméke) coliform baktériummal szennyezett. Az érintett vizeket kivonják a forgalomból – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).
Szennyezett ásványvizekre bukkant a hatóság
 
A Heves Megyei Kormányhivatal Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hatósága eljárást indított a Heves megyei kft. ellen, a szennyezés összesen csaknem 300 raklapnyi ásványvizet érint, egy raklap 384 palack ásványvizet tartalmaz.
(A cikk a hirdetés után folytatódik!)

 

A Magyar Távirati Irodához (MTI) eljuttatott közleményében a VM emlékeztet, hogy az AQUE-PET Kft. működését a hatóság 2011 szeptemberében hasonló okok miatt egyszer már felfüggesztette, de újraindulhatott az üzem, mivel a cég kijavította a hibáit.
A hatóság a decemberi utóellenőrzésen ugyanakkor megállapította, hogy a cég által előállított kétliteres Saguaro Pannon-Aqua szénsavmentes természetes ásványvíz, illetve a szintén kétliteres S-Budget szén-dioxiddal dúsított természetes ásványvíz coliform baktériummal szennyezett.
Mivel az ásványvizek nem tartalmazhatnak coliform baktériumot, az ásványvíz forgalmazását a hatóság azonnali hatállyal megtiltotta, és elrendelte kivonását a forgalomból, illetve kötelezte az üzemet a termék visszahívására – írja az MTI.
Coliform baktériumok
A fekáliás szennyezettség kimutatására klasszikusan a koliform vizsgálatot alkalmazzák a bakteriológusok. A coliform csoportba sokféle baktériumot sorolnak a közös jellemzők alapján (aerob és fakultatív anaerob, Gram negatív, spórát nem képező baktériumok, amelyek a laktózt 37°-on savés gázképzéssel fermentálják). Az utóbbi évtized vizsgálatai alapján kiderült, hogy az e csoportba tartozó baktériumoknak egy része melegvérűek székletéből származik, más részük talajból, környezetből ered. 
Szennyezett ásványvizekre bukkant a hatóság
Az Escherichia coli (kólibaktérium v. kólibacilus)
A bakteriológiai vízminősítés mindenek előtt az emberi táplálkozással kapcsolatos ipari felhasználás (pl. élelmiszeripar), illetve ivóvíz céljára való alkalmasság eldöntése szempontjából fontos. A felszíni, illetve felszín alatti vizek természetes állapotukban nem tartalmaznak kórokozó mikroszervezeteket, azonban szennyezés hatására, a vizek az előbb megjelölt célokra alkalmatlanná válnak.
A coliform baktérium az emésztés számára nélkülözhetetlen, így az ember béltraktusában is megtalálható. Ezért, e baktériumok (Escherichia coli v. kólibaktérium v. kólibacilus) jelenléte a vízben fekáliás szennyezettségre utal. Jelenlétük a vízben gyorsan terjed (24 óra), és közel 100%-os biztonsággal kimutatható.
A vízminősítés a kolititer vagy a koli szám alapján történik. A kolititer az a ml-ben kifejezett legkisebb vízmennyiség, amelyből koli baktérium kitenyészthető. Ha 1 kolibaktréium található 100 ml vízben, akkor a víz tiszta, 10 ml vízben, akkor elég tiszta 1 ml vízben, akkor gyanús, 0,1 ml vízben, akkor szennyezett, használtra, emberi fogyasztásra alkalmatlan.
Szerkesztette: Németh Richard
Winelovers borok az olvasás mellé