Az első kisebb „pánik”, avagy a vészetközép felé vezető út - 3. rész

Varga Andrea
2015. február 10., 17:39


A harmadik etap témája a rizling, a syrah és grenache Sánta Zoltán előadásában, ismételten egy igen lendületes és informatív estén vagyunk túl. Sok-sok finom borral.
Az első kisebb „pánik”, avagy a vészetközép felé vezető út - 3. rész
A rizling: körbejártuk a világot, megnéztük milyen arcát mutatja Németországban, Franciaországban, Ausztriában, Ausztráliában és az USÁ-ban. Mit tud hűvös, és mit mérsékelt klímán, hogy érleléssel megjelenik a méz, a füst, a pirítós. Megjegyeztük, hogy a németországi Pfalz borvidéken található az ország legismertebb borútja, elképesztő éttermekkel- ide egyszer mindenképp el kell látogatni.
 
Majd következett az Észak-Rhone völgyéből származó mély színű, közepes-közepes plusz savakkal bíró, közepes-magas tanninú syrah, és savban az ő ellentéte, a vékony héjú, viszonylag magas alkoholtartalmú grenache. Kóstoltuk francia, spanyol és ausztrál házasításukat: sok gyümölcs, fűszerek, gyönyörű savak, jó tanninok, szép hossz- ezekből a fajtákból, fajtájuk házasításából is többet kellene fogyasztanunk.
Hazaérve éreztem, hogy most jött el az a pont, amikor kezdtem egy kicsit izgulni azon, hogy hogyan is lesz ebből jó eredménnyel zárt vizsga (maximalista sorstársaim, szerintem, abszolút átérzik a felmerült félelmet). Rengeteg infó, melyek közül mindet igen fontosnak érzek- vagy legalábbis jó lenne tudni, megjegyezni őket. Ráadásul az volna az igazi, ha a megismert összes borvidéket végig lehetne járni - szép hosszú bakancslistám lett pár perc alatt...
 
Aztán ezzel a lendülettel- a tankönyv és a jegyzet félretevése után- kibontottam egy egész kellemes hazai házasítást: csak leülepszik majd ez az anyag is, és Pfalz például nincs is olyan messze… Egészségetekre!
 
Szerzőnk a Borkollégium középfokú borismeret / WSET Level 2 tanfolyamának a résztvevője. A kurzuson az egyes bortermő régiókat legjellemzőbb szőlőfajtáikon keresztül ismerik meg a hallgatók, emellett szó esik a természetes édes borokról, az erősített borokról, és a pezsgők és párlatok világáról is. A kurzus elméleti előadásokra és gyakorlatra épül, több mint 70 bor szakszerű kóstolására ad lehetőséget.
 
A tanfolyamról szóló beszámoló első részét itt, a másodikat pedig itt olvashatod.
Winelovers borok az olvasás mellé