BOR-COOL-TÚRA: Zöld veltellini


2010. október 13., 18:48


Apám mindig azt mondta, hogy kétféle bor van: savanyú és édes. Aztán később módosította a véleményét, amelyet a vendéglőkben a pincérek is mindig megerősíttettek: fehér és vörös. Hogy milyen és honnan való, az nem volt fontos. Egy volt a lényeg, hogy ártson, és minél előbb megnyugvást hozzon.
BOR-COOL-TÚRA: Zöld veltellini
 
Az, hogy a bor  egy érzékeny élőlény , amelynek lelke , harmóniája és története van, az  akkoriban senkit nem érdekelt. Pedig a bor maga a csoda, ahogyan az élet is az! Ahogyan Hamvas Béla „A bor filozófiája” című művét kezdi: „Végül is ketten maradnak Isten és a bor”! Valóban, talán ez is megérne egy filozófiai vitát, mit alkotott előbb isten, Ádámot és Évát vagy a bort, vagy egyszerre mindhármukat.
Messzire elkalandoztam, miközben  itt ülök  Langenloisban a Loisium teraszán, ebben a csodálatos  fekvésű osztrák faluban , amely  a Kamp folyó völgyében terül el  és amerre a szem ellát, csak szőlőtőkék  ágaskodnak.
BOR-COOL-TÚRA: Zöld veltellini
Ez a terület Ausztria egyik legjelentősebb borvidéke: a zöld veltellinik és a rizlingek hazája. Megvallom őszintén, nem sokat tudtam ezekről a szőlőfajtákról. Csak a rendszerváltás éveinek látványos javulása a borászatban hozta meg számomra azt a csodálatos élményt, amely alapján megvilágosodott bennem a bor lényege és filozófiája!
Zöld veltellini!
 
A   Loisium teraszával szemben  Steven Holl amerikai építész által megálmodott szálloda emelkedik Itt minden a szőlőről és a borról szól. A szálloda az építész által elgondolt: a bor hármas trilológiájára épül! Az alsó szint : az under the earth , a pincejáratok ,  az in  the earth,  a bor kulturális  mauzóleuma a   Loisium és az over the earth , maga a hotel.
A szálloda egyszerű pesti szóval élve brutálisan nagyszerű! A földszint oszlopai, mint a földből kinőtt fák törzsei, viselik a szálloda két emeleti szobáit, amelyek mint az érett szőlőfürtöket tartják az emeleteket a föld felett. A különböző színek kombinációi és a beton nemes egyszerűsége öleli át az egész szállodát, amelyről az embernek az a benyomása, hogy egy szőlőskertben sétál, amely halkan morajlik a völgyben elsiető szelek súlya alatt.
Steven Holl a betont használta fel tudatosan, mint a természet egyszerűségének kifejeződését, amelyhez a  Loisium, mint Bor és Kultúrcentrum  a maga 900 éves  pincelabirintusával  szervesen hozzátartozik.
A  Loisium maga a csoda. Sokfelé jártam életemben, a bornak sokféle szentélyét megcsodáltam, de ehhez foghatót még nem láttam.
BOR-COOL-TÚRA: Zöld veltellini

A Loisium látogatóközpont Ausztriában
Itt szőlőszemnek érzed magad, ahol részt veszel a bor készítés valamennyi fázisában.
A bejárati ajtó falán hieroglifák, a borkészítő mester piktogramjai, elmeséli Neked a bor keletkezését, a lösz félelmetes teremtő erejét, amely lehetővé tette, hogy ezen a földön az isten ajándéka a bor, létrejöhessen
Itt átérzed a borászat valamennyi ciklusát, azt a ritmust, amelyet  Langenlois  az életnek  nyújt. Először  a XXII. század hangulata ragad el, amikor beszállsz egy űrhajónak vélt, annak  vezérlőtermére emlékeztető  liftbe, amely mintegy ezer évet  vissz vissza a történelembe,    a 900 éves borlabirintusba, a föld mélyébe 23 méter mélyen  és amikor kiszállsz, a  borszentélyben kialszanak a fények, s érzed, hogy benne vagy egy gigantikus présben , a láb alatt  testvéreid, a kipréselt szőlőszemek nedvei  rotyognak az üveg padló alatt,   miközben   a delejes fényben szökőkutak  tucatjai  buzognak az ég felé  és csillapodnak csendes forrásra mint a bor , amelyet a hordókba töltöttek.
Eközben a szentély falán kémiai vegyületek képletei villognak, szemléltetvén a végbemenő folyamatokat. Majd a derengő félhomályban a fények felvillanásával egyidejűleg   himnikus zene szól, amelynek fortissimójaként a boristen Dionüszosz arcmása emelkedik ki a szökőkút habjaiból. Itt minden a zöld veltelliniről szól, erről csodálatos könnyű, légies fehérborról, amelynek majdnem száz különböző elkészítési módjáról győződhetsz meg. A borszentélyben a beton falak stílusosan parafával béleltek, ha véletlenül elfelejtenéd hova vetődtél! A trezorokban a termelők szerint vannak a borok elhelyezve. A legjobbat megtalálni szinte lehetetlen.
A választ  a falucska  és talán  Észak – Ausztria  leghíresebb vendéglőjében a „Schwillinsky”-ben,  találtam meg.
Előételként  bármennyire is furcsának tűnik  pacalt vadasan zsemlegombóccal ,   JURTSCHITSCH  féle GrüVe 2008 zöld veltellinivel tálalták.
A hatás frenetikus! A pacalt gyufaszálvékonyra  vágták és leheletfinom  könnyű vadas mártásban volt tálalva , aprócska zsemlegombóckákkal  egy mély tányérban .
Ezután jött a már említett JURTSCHITSCH féle  GrüVe 2008.-es Zöld Veltellini. A fivérek  immár 21 éve írják sikertörténetűket   ezen a tájon.
Maga bor halvány zöldes sárgás árnyalatot hordoz, amely a fény hatására állandóan változik, légiesen könnyű és gyümölcsös ízű fűszeres lecsengésekkel, karakteres savakkal. Érzem rajta gyermekkorom meghatározó ízét a szegfűszeg és fahéj aromáját, amelyet a lágy savak oldanak fel.
A bor neve is ötletes : ha akarod, akkor úgy is értheted, hogy a  zöld veltellini egyik sajátos rövidítése (Grüne Veltliner) de úgy  is érthető, hogy üdvözöl téged  a palackban lévő  zöld veltellini /Grüss Veltliner)
Ez a bor bennem felidézi a könnyű szerelmek pillanatait, amelyekre csodálatos dolog emlékezni, amelyeket az ember olyan gyorsan el is felejt!
A  kamptali húsleves után   jött NASTL VelKam  2007  zöld veltellinije., amelynek neve tulajdonképpen nem más, mint  egy  nagyon ötletes  német szójáték, olyan, mint a söröknél a Gut, besser, Gösser reklám. Az igazi neve : „Grüner Veltliner der Wilkommens Weltliners aus dem  Kamptal” Tehát  a „VelKam” nem más  hevenyészet fordításban , mint egy  zöld veltellini , aki üdvözöl téged a Kamp folyó  völgyében.
Tökéletes név és pazar ízek.  A bor halvány sárgás-zöld színű 12 fokos, az animális ízek mellett dominál az enyhe fahéj és őszibarack. A savak olyan kerekek, mint első szeretőd kemény popsija, amelyre mindig szeretettel emlékezel. De még nem volt vége !                                     
Ezt követte a veltellinik egyik ásza: a Birgit  EICHINGER  Roter Veltliner.-je.
Sokat gondolkodtam rajta, hogy hogyan jellemezzem: talán az első igazi asszony szeretőm élménye jut eszembe, amikor rájössz arra, hogy még a szerelemben senki vagy, vagy csak a lépcső alján állsz. Hát ilyen ez a bor, 13 fokos magas alkoholtartalmú, a táj jellegét és ízét tükrözi, erős markáns savak és varázslatos ízkavalkád , amelyben a gyümölcsös ízeket elnyomja az érett asszonyi illatok  dominenciája, de  magabiztossá tesz a folytatást illetőleg. A bor lecsengése  katarzisztikus, a lenyugvó nap csökkenő ereje keveredik a remény ízével, hogy holnap is érdemes élni és újra ízlelni ezt a szenvedélyes bort!
A fortissimót a bélszinsteak   cabertnet savignon mártásban és a bacon szalonnába  göngyölt ceruzabab tekercsek adták .
Erre csak   JURTSCHITSCH féle  Merlot .-ot  lehetett inni, amelynek  érett savai biztosan  csillapították a gyomor kétségbeesett küzdelmét.
A végső lecsengést azonban  soha meg nem unva, a  STEININGER testvérek zölt veltellinije  biztosította.
Zöld veltellini!
Olyan vagyok Veled mint egy hűtlen szerető,  alig ismertelek  meg és rögtön el is felejtelek, de mindig újra Rád vágyom!
Eszembe jutnak Somlyó Zoltán halhatatlan sorai:
„Október renyheködű estje van
A szürke párán át hozzám fehérlik
Két váró térded forrón, boldogan
Karjaid szikrát vetnek fel az égig…
Október renyheködű estje van…”
 
Dr. Dunai József