Apám mindig azt mondta, hogy kétféle bor van: savanyú és édes. Aztán később módosította a véleményét, amelyet a vendéglőkben a pincérek is mindig megerősíttettek: fehér és vörös. Hogy milyen és honnan való, az nem volt fontos. Egy volt a lényeg, hogy ártson, és minél előbb megnyugvást hozzon.
Az, hogy a bor egy érzékeny élőlény , amelynek lelke , harmóniája és története van, az akkoriban senkit nem érdekelt. Pedig a bor maga a csoda, ahogyan az élet is az! Ahogyan Hamvas Béla „A bor filozófiája” című művét kezdi: „Végül is ketten maradnak Isten és a bor”! Valóban, talán ez is megérne egy filozófiai vitát, mit alkotott előbb isten, Ádámot és Évát vagy a bort, vagy egyszerre mindhármukat.
Messzire elkalandoztam, miközben itt ülök Langenloisban a Loisium teraszán, ebben a csodálatos fekvésű osztrák faluban , amely a Kamp folyó völgyében terül el és amerre a szem ellát, csak szőlőtőkék ágaskodnak.
Ez a terület Ausztria egyik legjelentősebb borvidéke: a zöld veltellinik és a rizlingek hazája. Megvallom őszintén, nem sokat tudtam ezekről a szőlőfajtákról. Csak a rendszerváltás éveinek látványos javulása a borászatban hozta meg számomra azt a csodálatos élményt, amely alapján megvilágosodott bennem a bor lényege és filozófiája!
Zöld veltellini!
A Loisium teraszával szemben Steven Holl amerikai építész által megálmodott szálloda emelkedik Itt minden a szőlőről és a borról szól. A szálloda az építész által elgondolt: a bor hármas trilológiájára épül! Az alsó szint : az under the earth , a pincejáratok , az in the earth, a bor kulturális mauzóleuma a Loisium és az over the earth , maga a hotel.
A szálloda egyszerű pesti szóval élve brutálisan nagyszerű! A földszint oszlopai, mint a földből kinőtt fák törzsei, viselik a szálloda két emeleti szobáit, amelyek mint az érett szőlőfürtöket tartják az emeleteket a föld felett. A különböző színek kombinációi és a beton nemes egyszerűsége öleli át az egész szállodát, amelyről az embernek az a benyomása, hogy egy szőlőskertben sétál, amely halkan morajlik a völgyben elsiető szelek súlya alatt.
Steven Holl a betont használta fel tudatosan, mint a természet egyszerűségének kifejeződését, amelyhez a Loisium, mint Bor és Kultúrcentrum a maga 900 éves pincelabirintusával szervesen hozzátartozik.
A Loisium maga a csoda. Sokfelé jártam életemben, a bornak sokféle szentélyét megcsodáltam, de ehhez foghatót még nem láttam.
A Loisium látogatóközpont Ausztriában
Itt szőlőszemnek érzed magad, ahol részt veszel a bor készítés valamennyi fázisában.
A bejárati ajtó falán hieroglifák, a borkészítő mester piktogramjai, elmeséli Neked a bor keletkezését, a lösz félelmetes teremtő erejét, amely lehetővé tette, hogy ezen a földön az isten ajándéka a bor, létrejöhessen
Itt átérzed a borászat valamennyi ciklusát, azt a ritmust, amelyet Langenlois az életnek nyújt. Először a XXII. század hangulata ragad el, amikor beszállsz egy űrhajónak vélt, annak vezérlőtermére emlékeztető liftbe, amely mintegy ezer évet vissz vissza a történelembe, a 900 éves borlabirintusba, a föld mélyébe 23 méter mélyen és amikor kiszállsz, a borszentélyben kialszanak a fények, s érzed, hogy benne vagy egy gigantikus présben , a láb alatt testvéreid, a kipréselt szőlőszemek nedvei rotyognak az üveg padló alatt, miközben a delejes fényben szökőkutak tucatjai buzognak az ég felé és csillapodnak csendes forrásra mint a bor , amelyet a hordókba töltöttek.
Eközben a szentély falán kémiai vegyületek képletei villognak, szemléltetvén a végbemenő folyamatokat. Majd a derengő félhomályban a fények felvillanásával egyidejűleg himnikus zene szól, amelynek fortissimójaként a boristen Dionüszosz arcmása emelkedik ki a szökőkút habjaiból. Itt minden a zöld veltelliniről szól, erről csodálatos könnyű, légies fehérborról, amelynek majdnem száz különböző elkészítési módjáról győződhetsz meg. A borszentélyben a beton falak stílusosan parafával béleltek, ha véletlenül elfelejtenéd hova vetődtél! A trezorokban a termelők szerint vannak a borok elhelyezve. A legjobbat megtalálni szinte lehetetlen.
A választ a falucska és talán Észak – Ausztria leghíresebb vendéglőjében a „Schwillinsky”-ben, találtam meg.
Előételként bármennyire is furcsának tűnik pacalt vadasan zsemlegombóccal , JURTSCHITSCH féle GrüVe 2008 zöld veltellinivel tálalták.
A hatás frenetikus! A pacalt gyufaszálvékonyra vágták és leheletfinom könnyű vadas mártásban volt tálalva , aprócska zsemlegombóckákkal egy mély tányérban .
Ezután jött a már említett JURTSCHITSCH féle GrüVe 2008.-es Zöld Veltellini. A fivérek immár 21 éve írják sikertörténetűket ezen a tájon.
Maga bor halvány zöldes sárgás árnyalatot hordoz, amely a fény hatására állandóan változik, légiesen könnyű és gyümölcsös ízű fűszeres lecsengésekkel, karakteres savakkal. Érzem rajta gyermekkorom meghatározó ízét a szegfűszeg és fahéj aromáját, amelyet a lágy savak oldanak fel.
A bor neve is ötletes : ha akarod, akkor úgy is értheted, hogy a zöld veltellini egyik sajátos rövidítése (Grüne Veltliner) de úgy is érthető, hogy üdvözöl téged a palackban lévő zöld veltellini /Grüss Veltliner)
Ez a bor bennem felidézi a könnyű szerelmek pillanatait, amelyekre csodálatos dolog emlékezni, amelyeket az ember olyan gyorsan el is felejt!
A kamptali húsleves után jött NASTL VelKam 2007 zöld veltellinije., amelynek neve tulajdonképpen nem más, mint egy nagyon ötletes német szójáték, olyan, mint a söröknél a Gut, besser, Gösser reklám. Az igazi neve : „Grüner Veltliner der Wilkommens Weltliners aus dem Kamptal” Tehát a „VelKam” nem más hevenyészet fordításban , mint egy zöld veltellini , aki üdvözöl téged a Kamp folyó völgyében.
Tökéletes név és pazar ízek. A bor halvány sárgás-zöld színű 12 fokos, az animális ízek mellett dominál az enyhe fahéj és őszibarack. A savak olyan kerekek, mint első szeretőd kemény popsija, amelyre mindig szeretettel emlékezel. De még nem volt vége !
Ezt követte a veltellinik egyik ásza: a Birgit EICHINGER Roter Veltliner.-je.
Sokat gondolkodtam rajta, hogy hogyan jellemezzem: talán az első igazi asszony szeretőm élménye jut eszembe, amikor rájössz arra, hogy még a szerelemben senki vagy, vagy csak a lépcső alján állsz. Hát ilyen ez a bor, 13 fokos magas alkoholtartalmú, a táj jellegét és ízét tükrözi, erős markáns savak és varázslatos ízkavalkád , amelyben a gyümölcsös ízeket elnyomja az érett asszonyi illatok dominenciája, de magabiztossá tesz a folytatást illetőleg. A bor lecsengése katarzisztikus, a lenyugvó nap csökkenő ereje keveredik a remény ízével, hogy holnap is érdemes élni és újra ízlelni ezt a szenvedélyes bort!
A fortissimót a bélszinsteak cabertnet savignon mártásban és a bacon szalonnába göngyölt ceruzabab tekercsek adták .
Erre csak JURTSCHITSCH féle Merlot .-ot lehetett inni, amelynek érett savai biztosan csillapították a gyomor kétségbeesett küzdelmét.
A végső lecsengést azonban soha meg nem unva, a STEININGER testvérek zölt veltellinije biztosította.
Zöld veltellini!
Olyan vagyok Veled mint egy hűtlen szerető, alig ismertelek meg és rögtön el is felejtelek, de mindig újra Rád vágyom!