Forralt bor: ne a gagyiból főzd!

Borászportál
2012. január 16., 17:24


Még mindig forralt bor, hát persze, hisz’ még mindig hideg van, és még mindig jól esik. Bár az igaz, hogy egy több ezer forintos, magas minőségű bort kár e célra felhasználni, azonban egy átlagos/megfelelő minőséget nyugodtan a fazékba önthetünk. Cikkünkben néhány forralt boros receptel is kedveskedünk olvasóinknak.
Forralt bor: ne a gagyiból főzd!
 
Az alapanyag
Történelmi távlatokban is komoly vitáknak ágyazott meg a kérdés: milyen borból készítsünk forralt bort? Általában a vörös és a fehér éppen aktuális népszerűsége szabta meg, milyen fajtákat ajánlottak forralásra, továbbá a bor minősége is folyamatos vitatémaként merül fel a mai napig is. Eleink – úgy kétszáz évvel ezelőtt – még nem csináltak ebből problémát, hiszen a forralt bor eredete a megsavanyodott bor forralással és fűszerekkel való feljavítására vezethető vissza.
A cikk a hirdetés után folytatódik!
 

Hogy mégis milyen bort válasszunk? Ízléstől, alkalomtól függ. Létezik olyan nézet is, mely szerint az igazán rossz borból lehet igazán jó forralt bort készíteni. Bár ez természetesen nem igaz, a gyenge asztali bor felhasználását az a felismerés hívhatta életre, hogy forralva jobban fogyasztható, hiszen az élvezeti értékéhez az egyéb összetevők is hozzájárulnak. Az erős fűszerek, a szegfűszeg, a fahéj, valamint a cukor amúgy sem hagyja teljes egészében érvényesülni a bor karakterét, így leginkább csak azt javasoljuk, igazán minőségi bort ne pazarolj erre a célra. Ezenkívül bármit érdemes és lehet használni, hiszen a végeredmény legalább annyira az összetevőkön és arányukon múlik, mint a bor minőségén.
Hogyan készül?
A forralt bor alapvető hozzávalói a szegfűszeg, fahéj, citrom, valamint a cukor vagy a méz – ezeket a borral együtt főzzük, ízlésünknek és kapacitásunknak megfelelő mennyiségben.
Az arányokhoz támpontként a klasszikus forralt bor alapreceptje: 1 liter borhoz 8 deka cukor, 1 rúd fahéj, 5 szegfűszeg és fél citrom nevezhető megfelelőnek.
Néhány izgalmas recept
   - Gyümölcsös forralt bor
Hozzávalók: fél üveg vörösbor, fél liter szőlőlé, 3 szegfűszeg, 1 rúd fahéj, cukor vagy méz, 1-2 narancs héja, esetleg a leve is. Elkészítés: a bort és a szőlőlevet forrásig hevíted, belerakod a fűszereket és a narancshéjat. Kicsit állni hagyod, majd édesíted, és felöntöd narancslével. Almakarikákkal forrón kínálható.
   - „Ütős” forralt bor
Hozzávalók: 1 narancs, 1 citrom, 1,5 l vörösbor, 10 db szegfűszeg, 2 rúd fahéj, 1 rúd vanília, 8 db kardamommag, 30 dkg cukor, 2,5 dl rum. Elkészítés: a narancsot és a citromot megmosod és vékony szeletekre vágod. A bort nagy lábasba öntöd, majd beleteszed a fűszereket, a citromot, a narancsot, a cukrot, és felhevíted. A felforralt borhoz öntöd a rumot, majd flambírozod (azaz meggyújtod). Amikor a láng elaludt, azonnal szervírozhatod.
   - Pikáns forralt bor
Nátha ellen nagyon jó a következő recept, melyet a magyar népi konyha hagyományozott az utókorra.
Hozzávalók: 1 l vörösbor, 8 dkg cukor vagy méz, 1 rúd fahéj, 5 szegfűszeg, 1 teáskanál Erős Pista (vagy egy félbevágott cseresznyepaprika, chili). Elkészítés: a bort és a többi hozzávalót forráspontig hevíted, majd belekarikázod a citromot, és forrón tálalod.
Fontos, hogy az ízesített bort csak főzzük, és ne forraljuk, hiszen a forráspont elérésével nem csupán az aromák, de a szesztartalom is elpárolog. Ne várjukmeg tehát, amíg bugyogni kezd, forrás előtt vegyük le a tűzhelyről. Ezen túl nincsenek szabályok, csak az ízlés és a fantázia szabja meg, mit és milyen mennyiségben használhatunk fel. Vannak, akik (aszalt) gyümölcsökkel vagy gyümölcslevekkel, gyömbérrel, vaníliával, kevés borssal, a merészebbek chilipaprikával bolondítják meg, egyesek vízzel hígítják, mások rummal vagy pálinkával turbósítják a főzetet. Különleges, vendéglátásra tartogatott fogás lehet, ha a forralt boros edényre szűrőt teszünk, amelyre süvegcukrot és rumot öntünk, majd meggyújtjuk. Nemcsak látványos attrakció ez, de a rumos cukor karamellizálódva, esetleg narancshéjjal együtt különleges ízt is kölcsönöz a „borkölteménynek”.
Forralt bor: ne a gagyiból főzd!
Vannak helyek, ahol ki lehet fogni a jó forralt bort, de Budapesten nem árt résen lenni
Persze ha vásárjárók vagy téli fesztiválozók vagyunk, nem kell foglalkoznunk a recepttel, minden ilyen rendezvényen kapható forralt bor. A budapesti vásárokon jellemzően a hagyományos bor-szegfűszeg-cukor-fahéj-citrom fajtát kínálják, ám aki tapasztalt forraltborozó, tudja, mennyire eltérő minőségűek ezek az italok. Legtöbb helyen túlcukrozzák, hogy az édesség elcsapja a gyenge minőségű bor ízét, de az is előfordul, hogy citrompótlóval helyettesítik az eredetit, és nem ritka a vizezett ital sem.
Aki otthon áll neki a forralt bor elkészítésének, sokkal olcsóbban és megbízható minőségben juthat hozzá a téli nedűhöz.
Szerkesztette: Németh Richard
Winelovers borok az olvasás mellé