Nagycsütörtök a keresztény hagyomány szerint az utolsó vacsora napja. A magyar népnyelv „zöldcsütörtöknek” is nevezi, hiszen ezen a napon hagyományosan paraj kerül a tányérokba. Ezt a háziasszonyok általában főzeléknek készítették el tejjel, és feltétként rántott zsemlét adtak hozzá. Kivételes alkalom a „két szín alatti áldozás" Nagycsütörtökön, hiszen ekkor a hívek is isznak a miseborból. Sőt, ilyenkor egészen Nagyszombatig nem harangoznak, ugyanis „a harangok Rómába mentek".
Játékos vakkóstolót szervez a
Borháló Uránia. Mindegy, hogy most ismerkedsz a borokkal vagy éppen már Master of Wine vagy, a lényeg, hogy szeress játszani. Ezen a játékos programon kipróbálhatod, hogy hányadán állsz a borokkal. És, hogy milyen tételsor lesz? Ha elmész, megtudod! És még a húsvéti asztalra is kerülhet belőle.
Nincsen húsvét Balaton nélkül, így a négynapos ünnep alatt kocsonyázott sonkával, tavaszi zöldségekkel, tormával, házi kalácssal és tojáslikőrös répa desszerttel várnak benneteket. A gyerekeknek lesz nyuszisimogató is, így nem kell se venni, se kölcsönözni a kisállatokat a gyerkőcöknek. Így a szülők és a babák is boldogok, csak el kell látogatni a szépséges
Badacsonyi Laposa Birtokra és élvezni a természet adta csodás élményeket, hozzá pedig a kulináris gyönyöröket. Ha két keréken érkeztek, akkor kalandra csábítanak a dombok, lankák és hegyek, ráadásul Badacsony történelmi, irodalmi barangolásra is invitál (kápolnák, várak, várromok, múzeumok).
És ha már a Balatonnál járunk, még maradjunk is itt. A Sabar Borház újra balaton-felvidéki, tanúhegyes kirándulást szervez. A program péntek délután kezdődik, és vasárnap estig tart. Csobánc, Diszeli Első Magyar Látványtár, Szent György-hegy, Sabar borpince, bakancs, sátor vagy vendégház, piacozás a Liliomkertben, madárcsicsergés,
s lopva oson szívedbe a tavasz.
Hétvége
Émile... egy hely, amibe már a weboldalon keresztül bele lehet szeretni.
Buda kulináris törzshelye, ahol a pestieknek is ott a helye. Egy, az 1921 és 1928 között épült villaépületben olyan gasztronómiai élményben lehet részünk, ami Magyarországon még kevésbé ismert. Eme kis ékszerdobozban a húsvéti ünnepeket is eltölthetjük. A kertben a gyerekek a megtalált tojásokért cserébe macaront kapnak és nyuszikákat simogathatnak. A felnőtteknek pedig habzsi-dőzsi, egy jó pohár bor mellett.
Szintén
húsvéti Pince nyitogató lesz a Stróbl Borházban, a baji Szőlőhegyen, ahol ott lesz a húsvéti nyuszika, a piros tojás, a tavaszi napsütésben virágzó gyümölcsfák, a menü elmaradhatatlan kelléke pedig a főtt füstölt csülök, és természetesen a finom zamatos baji borok.
Hétvégén a
Tagyon Birtok Baráti Társaság Húsvétot tart a hosszú téli szünet után, hogy együtt ünnepeljük a természet megújulását, a tavaszi zamatos borokat és ha minden jól megy, akkor a melegítő napsugarakat. Beizzítják a kemencét, sütnek, főznek nektek, igazi hamisíthatatlan húsvéti finomságokat. Lesz bárány, sonka, tojás és sok-sok házi termelők adta finomság,
na meg persze rizling minden mennyiségben.
S végül, de nemutolsó sorban vasárnap
Pedrofon bulival vár a Polgár Pincészet. Néhány pohár bor után még a bátortalanabbak is a parkett ördögévé válnak, no és persze az összes
rock and roll szerelmesének ott a helye, Villányban!
A lényeg, hogy legyen tele a poharatok, pihenjetek és érezzétek jó magatokat, bárhol is töltitek az elkövetkezendő négy napot!
Békés, boldog ünnepet kíván a Borászportál!