Minden napra egy aszú: Grand Tokaj

Borászportál
2017. március 11., 11:03


A tavasz közeledtével újabb és újabb borokra, üde és izgalmas tételekre vágyunk. Figyeld napi ajánlónkat, ismerkedj meg a Tokaji Március legmenőbb aszúival.
Minden napra egy aszú: Grand Tokaj
Grand Tokaj Tokaji Aszú 2013

Alapbor: 100 % furmint
Aszúszemek: nagyrészt furmint és hárslevelű, de van benne sárgamuskotály, kövérszőlő, kabar, zéta is
Érlelés: zempléni tölgyfahordóban min. 18 hónapot érlelődött a Szegi pincében
Maradék cukortartalom: 170,8 g/l
Alkohol: 9,5 % vol.
Sav: 7,7 g/l
 
Minden napra egy aszú: Grand Tokaj

A szüretről:
A 2013-as Tokaji Aszú 100%-ban felvásárolt aszúszemekből készült. A 2013-as nagyon jó évjárat volt, magas minőségű, botritisz által teljesen átszőtt aszúszemeket tudtunk szüreteltetni.
 
Borászati technológia: 
Főleg furmint és hárslevelű aszúszemek, de kisebb mennyiségben tartalmaz zétát, kabart, kövérszőlőt és sárgamuskotály aszúszemet is. Az alapbor 100% furmint. Az erjedésben lévő alapborhoz tették hozzá az aszúszemeket, 24 órán keresztül áztatták. Préselést követően az erjesztés tartályban történt. A Szegi pincében történt a hordós érlelés, ahol 136-500 literes hordókban érlelődött minimum 18 hónapig.

Borleírás:
Illatában nagyon komplex. Az aszúszemekből adódóan botritisz, barack, narancshéj és grillázs, füge és egzotikus virágok, pici kaporral a végén. Kóstolva, ízében nagyon tiszta gyümölcsösség, narancs, birs, körte és sárgabarack jegyekkel, de megjelennek benne a fehércsokoládés, vaníliás ízek is. A savak kereken és hosszan tartják a bort. A végén lime-os, grapefruitos lecsengés és a hordós érlelésből adódó kávés, érett ízérzettel hosszan tölti ki a szánkat. Nagy potenciállal rendelkező, hosszú fejlődési szakasz előtt álló, igazi Tokaji nagy bor.
 
A pincészetről:
A Grand Tokaj az állami tulajdonban lévő legjelentősebb magyar borászat, amely az UNESCO Világörökség része címet is viselő, történelmi Tokaj-hegyaljai borvidék legnagyobb pincészeteként, a nemzeti borászati tradíció őrzője és védelmezője. Tevékenysége elsősorban borkészítésre és -értékesítésre, borkóstoltatásra, valamint szőlőalapanyag-termelésre és -felvásárlásra épül. A korábban Tokaj Kereskedőház néven működő borászat 2013-ban lépett a megújulás útjára, amelynek hátterében a vállalat minőségi borkészítés melletti elköteleződése áll. A teljes átalakulást eredményező folyamat része, hogy jelenleg is zajlik a 21. századi igényeknek megfelelő, modern borászati komplexum építése, valamint a pincészet vállalati és termékarculatának frissítése. 2016 folyamán megvalósul a teljes arculati megújulás, amelynek az említett névváltás volt az egyik fontos mérföldköve a borászat életében. Az átalakítás nemcsak azért szükséges, hogy a vállalat betörhessen a világpiacra magasabb színvonalú termékeivel, hanem hogy a tokaji nedűk újra elfoglalják az őket megillető helyüket a minőségi borok nemzetközi piacán.
Winelovers borok az olvasás mellé