Sörrel az Alzheimer- és a Parkinson-kór ellen

Borászportál
2015. február 04., 20:13


A sörfogyasztásnak több pozitív élettani hatása van, mint korábban hitték. A Journal of Agricultural and Food Chemistry szakfolyóiratban publikált tanulmány szerint a komló egyik vegyülete hatékonyan lassítja az Alzheimer-, vagy a Parkinson-kór kialakulását.
Sörrel az Alzheimer- és a Parkinson-kór ellen
Fotó: Saxerbeer.com
A dolgozat eredményeit ismertető cikkében az Origo azt írja, oxidatív stressznek hívjuk azt az állapotot, amikor a prooxidánsok és az antioxidánsok egyensúlya eltolódik az előzőek javára. Az idegsejteket ért oxidatív stressz károsodásokat okoz, ezek pedig egyenes utat nyitnak a fent említett betegségek kialakulásához. A komlóban azonban van egy xantohumol nevű, antioxidáns hatású anyag, amely képes semlegesíteni a sejtekre káros, oxidatív szabadgyököket.
Az elmúlt évek kutatásai a xantohumol számos jótékony tulajdonságát bizonyították. Kínai kutatók most az agyi idegsejtekre gyakorolt hatását is vizsgálták, akik egerek sejtkultúrában tenyésztett neuronjait nagy mennyiségű xantohumolnak, és oxidatív stressznek tették ki. Az eredmény várakozáson felüli volt: a flavonoid nem csupán a reaktív molekulák rombolását enyhítette, hanem egyúttal bizonyos sejtvédő funkciókat ellátó – úgynevezett citoprotektív – gének működését is felerősítette. Ezek a gének nemcsak az oxidatív stressz ellen jelentenek pajzsot, de más neurodegeneratív állapotok kialakulását is megakadályozzák, valamint gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. Az utóbbi mechanizmus egy Nf2 elnevezésű fehérje aktiválásával lehetséges.
 
Habár a kutatásokat élő szervezetek bevonásával folytatni kell, az eredmények a xantohumol egyértelmű jótékony hatását igazolják. Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy ne sörrel vegyük magunkhoz nagy mennyiségben az antioxidánst, az előnyös tulajdonságokat a túlzott alkoholbevitel károsító hatásai hamar felülírhatják az eredményeket.
Winelovers borok az olvasás mellé