Vörösborral az agyunkért? - kulcs a mértékletesség

Borászportál
2012. április 04., 20:01


Nemcsak jól megérdemelt élvezet a nap végén egy pohár vörösbor, de még jót is tesz a szervezetnek. A bor egészségre való jótékony hatásait már régóta ismerik az orvosok, s most azt is bebizonyították, hogy jót tesz az agynak és a szívnek is. Természetesen a kulcs a mértékletesség. Ajánlások szerint ez nem több, mint nők esetében napi egy, férfiak esetében napi két pohár vörösbor. De miért is jó ez az egészségnek?
Vörösborral az agyunkért? - kulcs a mértékletesség
 
Elsősorban azért, mert jót tesz a szívnek. Talán sokan emlékeznek még az 1992-ben felfedezett „francia paradoxonra”. Ugyanis azt találták, hogy a franciák 36 százalékkal kevesebb eséllyel halnak meg szívelégtelenségtől, függetlenül attól, hogy milyen egészségesen/egészségtelenül étkeztek. Egy másik vizsgálat megállapította, hogy a rendszeres, de mérsékelt vörösbor fogyasztók 34 százalékkal kevesebb eséllyel kapnak stroke-ot.
 
Emellett a vörösbor egészségesen tartja az agysejteket, csökkenti a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. Továbbá véd egy sor életkorral kialakuló betegség, mint a cukorbetegség, a szív-és érrendszeri megbetegedések ellen.

Sőt mi több, a vörösbor csökkenti a rák kialakulásának kockázatát is. Napi egy pohár bor felére csökkenti a férfiaknál a prosztatarák rizikóját, s 56 százalékkal a nyelőcsőrák kockázatát. Emellett a kutatók arra is felfigyeltek, hogy a vörösbort fogyasztók egészségesebben étkeznek és élnek - írja a Fox News.
Winelovers borok az olvasás mellé