A bor és a wellness


2006. június 29., 19:27


A bor és az egeszség kapcsolata sokak előtt ismert, de hogyan jön ide a wellness. Mielőtt túlzottan bele merülnék a bor és a wellness közötti kapcsolatába, szánjunk egy pillanatot magára a wellness szóra.
 
Egy angol szó, ami a well - being (jól lenni) és a -ness ragból (melléknevekhez kapcsolódik és minőségre vagy állapotra hivatkozik) jött létre. Tehát a wellness az amerikai angolban az egészséges állapotot (vagy akár fogalmazhatnánk a megőriznit is) jelenti. Érdekes viszont, hogy sok angol anyanyelvű gyakran nem tud mit kezdeni a szónak a jelentésével. Úgy tűnik, mintha egy a kontinensen létre jött fogalomról lenne szó. Ha a wellness szó majdnem, hogy sükett füllekbe botlik, akkor a legegyszerűbben a spa szóval tudjuk helyetesíteni. A spa a latin 'sana per aquam' rövidítésből jött létre, ami annyit tesz, mint 'egészség víz által' és egyben fürdőt is jelent az angolban, tehát olyan helyet is ahova az emberek azért mennek, hogy egészségesebbek legyenek, mozogjanak, helyesen étkezzenek, stb.

De, hogy jön mindehez a bor? Persze, ivó kúra gondolnák sokan. Valóban akár az is, de a bornak a folyékony részén kivül még van más is ami elősegítheti a 'jó létet'.



Honnan jött az ötlet, hogy a bor és szőlő melléktermékeit (például a törkölyt) is fel lehet használni, a vinotherápia?

Az ötlet eredete Franciaországban, méghozzá Bordeauxban van, ahol 1995 szeptemberében a Caudalie kozmetikai cég az első ilyet terméket a piacra bocsájtotta. Közvetlen az után, hogy a Bordeaux-i Egyetem kutatásai kimutatták, hogy a szőlőnek a magjában lévő fenolok pozitívan hatnak az egészségre és nemcsak az erjesztett változatában, hanem mint melléktermék is.
Egy egész sorozat kozmetikai és gyógyászati termék jelent meg a piacon kenőcsökön, olajakon, pakolásokon keresztül.

A szőlő gyógyászati ereje, a magvaiban, a héjában, a húsában, de még a levelében is megtalálható.

A bogyó héja tele van értékes fenolokkal, amelyeket arckrémekben és bőrfeszesítő termékekben is egyaránt meg lehet találni. Ez megakadályozza, lassítja a sejtek lebomlását ami késlelteti a bőr öregedésének a folyamatát.
A magvakat előszeretettel alkalmazzák olajok előállítására, amit hidegen préselnek, hogy a telítetlen zsírok, így például a linolsavakat megőrizzék. Kitünően táplálja a bőrt folyadékkal és megőrzi a kiszáradás elől. A szétmálasztott magvakat azonban a testnek a bekenésére, bedörzsölésére is alkalmazzák, ezzel az elhámlott, elhallt bőrt rendkívül hatékonyan tudják eltávolítani. Vagy ma már lehet szőlőmaglisztet is kapni, amiből tésztát gyúrnak. A szőlőbogyónak a húsa tele van C vitaminnal, amely arckrém formájában akár elősegíti a régi bőr lebomlását és az újnak a keletkezését. A húsban lévő ásványianyagok és nyomelemek meggyorsítják a bőr agyagcseréjét.
A szőlő levelében megtalálható flavonokat gyuladás csökkentőként alkalmazzák és egyben a vérkeringést is elősegítik. Ezt már régebben is használták, amikor kása szerű pakolásokat készítettek a szőlőnek a leveléből és a megduzzadt lábak köré csavarták, hogy ezzel csökkentsék a gyuladást.
 
A megoldások végtelenek amiket alkalmazni lehet a 'melléktermékekből' a wellness területén. És nem minden újkori dolog, egyes ókori gazdagok szivesen vettek fürdőt borban, az antik világban is gyógyeszköznek számított a bor és a szőlő.
Európa és a világ egyre több szállodája kinálja a vinoterápia, bor és wellness adta gyógyászati vagy inkább megelőzési lehetőségeket.

Milyen kezeléseket lehet kapni?

Szőlőmag peeling, szőlőmag olajban való betakarás és törköly massage, arcpakolások az egyes kozmetikai termékekkel amik a szőlőből készültek. A csodálatos illatok és relaxáló kezelések ellazítják és felszabadítják az ember testét és lelkét. Ezt követően egy kitünő vacsora (az alkalmazott diétának megfelelően) és természetesen a megfelelő borral kísérve nemcsak kitűnő élmény hanem testnek és léleknek egyaránt orvosság is.

Egyre több magyar szállodában is lehet hallani hasonló inovációkról, a gyógyászat és a wellness területén. És remélhetőleg a jövőben egyre többen lesznek, fejlesztések a fenntarthatóság jegyében.
Magyarországnak kitünő földtani adottságai vannak, rengeteg meleg vizű termál forrás található a földfelszín alatt, így például a főváros, termál fővárosnak is ki lett nevezve a XX. század elején és az ország határain belül található a világ legnagyobb természetes termál tava, a Hévízi Gyógytó. Ezek mind értékek amiket meg kell védeni, és a fenntarthatóság jegyében fejleszteni, kultúra és érték, mint a bor, hiszen a természethez a földhöz kapcsolódik és persze kölcsönösen az emberhez is. Megfontoltan és együttes erővel kell használni, hogy megmaradjon és következő generációk is láthassák és tapasztalhassák ezeket az értékeket...

Kielmayer Kristian
Winelovers borok az olvasás mellé