Díjnyertes borok Etyeken a Borászportáltól

Borászportál
2011. szeptember 21., 18:44


Légli Géza kézműves borai Szőlőskislakról, a Kislaki Bormanufaktúrától, a szigetcsépi Gál Szőlőbirtok és Pincészet kiváló tételei és Ipacs Zsolt ropogós tokaji furmintja - ezekből lesz nálunk néhány palack Etyeken, a Körpincénél, ahol a velünk játszók között óránként kisorsolunk egy-egy üveg bort. Érdemes hát fölkeresni minket, most meg nézzük, hogy pontosan miből is választhatnak a szerencsések!
Díjnyertes borok Etyeken a Borászportáltól
 
Kislaki Bormanufaktúra, Légli Géza
Birtokfehér 2010


Második évjáratban kerül palackba a pince fehér birtokbora, egyharmad részt fahordós Vitéz chardonnay, kétharmad részt tartályban erjesztett királyleányka és rizlingszilváni, egy csipetnyi muscat ottonellel. Virágos illatok, zöldfűszerrel, és érintésnyi hordós aromákkal. Szájban könnyed, nagyon tiszta, ropogós savakkal és bájos ízekkel. Egy új egyensúly a pince kínálatában, első lépésként a birtok fehérboraival ismerkedni vágyóknak.

Kislaki Bormanufaktúra, Légli Géza
Jánoshegy Kékfrankos 2009


Első szüret a saját, telepített ültetvényből. A bor illata nagyon fűszeres, borssal fahéjjal, szerecsendióval, egy kevés földességgel. Ízében szamóca és eper, avar és gyógynövények, szerkezete kifejezetten izmos, tanninja húsos. 16-18 fokosan, rusztikus húsételek és keménysajtok mellé ajánlják.

Gál Szőlőbirtok és Pincészet, Szigetcsép
Cserszegi fűszeres 2010


A bor a szőlőfajtára jellemző, bodzavirágra emlékeztető illatú, fűszeres zamatú, lendületes savtartalmú, reduktív fehérbor. Fogyasztását 8-10 °C-on ajánlják.
Díj: XXXII. Országos Borverseny 2011 aranyérem, a legeredményesebb fehérbor, Champion
XVI. Országos Cserszegi Fűszeres Borverseny 2011 aranyérem
 
Gál Szőlőbirtok és Pincészet, Szigetcsép
Kékfrankos rosé 2010

A rosé bor könnyedségét a reduktív technológia szigorú betartásával, az erjedésben keletkezett szén-dioxid megőrzésével, a legjobb szőlő válogatásával érik el. E típusra az üde, gyümölcsös jelleg a jellemző, melyben a savaknak és aromáknak egyenlő szerep jut. Egyensúlyos karakterével étkezésekhez és baráti beszélgetésekhez egyaránt ajánlhatóuk. Fogyasztását 9-11 °C-on javasoljuk.
Díj: A magyar EU elnökség rozébora, aranyérem
XII. VinAgora Nemzetközi Borverseny 2011 ezüstérem

Gál Szőlőbirtok és Pincészet, Szigetcsép
Cabernet Sauvignon 2009

A Cabernet sauvignon szőlő terméséből hagyományos eljárással készült, finom savgerincű, telt, bársonyos vörösbor, melyben a gyümölcsösség is megmaradt a 15 hónapos kisfahordós érlelés után. Fogyasztását 16-18 °C-on ajánlják a könnyebb vörösborok kedvelőinek.
Díj: XXI. Duna Borrégió Borverseny 2011 nagy arany, első helyezett

Ipacs Zsolt
Illatoskert Tokaji Furmint 2007


Egészséges, érett termésből, reduktív technológiával készített Furmint, amely ropogós savakkal kínálja magát. Ipacs Zsolt, úgy fogalmaz ezzel a borral kapcsolatban, hogy "A fröccs is képviselhet minőséget. Nem válok eretnekké, amikor egy spriccentésnyi szódával iszom szomjúság ellen".