Felemelni a Somlót

Borászportál
2011. december 21., 10:36


A Tornai Pincészet a hegy legnagyobb pincészete. Története 1946-ban kezdődött, a birtok ma 58 hektáros, ami mindenhol középpince méretnek számít Magyarországon, nemhogy a Somlón. A borvidék rendbetételének fontosságáról Tornai Tamás beszél. Tompa Imre írása
Felemelni a Somlót
 
A birtok megalapozását Tornai Endre, az idén 90 esztendősen elhunyt, igen népszerű Bandi bácsi alapozta meg, aki azért volt közkedvelt személyiség, mert mindig a tágabb közösség, a térség érdekeit tartotta szem előtt, munkát, stabil jövedelmet és szociális biztonságot teremtett a hegy körül, igazi szövetkezetként működtetve a téeszt, szolgáltatásokat, felvásárlást és értékesítési csatornákat biztosított a hatvanas évektől kibontakozó háztáji gazdaságok számára.
Érdemei voltak az 1988-as jogszabálynak a létrehozásában, amely feloldott bizonyos, a honi privát bortermelők piacra jutását akadályozó adózási korlátokat. E jogszabálynak alighanem része van a borágazatnak, a kis- és közepes családi pincészeteknek abban a robbanásszerű fejlődésében, ami a rendszerváltás után, a kilencvenes évek első felében indult meg. (A cikk a hirdetés után folytatódik!)
 
Jelenleg Tornai Tamás /Tornai Endre fia/ irányítja a pincészetet, aki szívügyének tekinti a térség egészének felemelését és az ehhez szükséges térségi összefogás létrehozását, nem pusztán gazdasági, de emocionális okokból is. Véleménye szerint: „csinálhatunk bármilyen jó bort és rendbe hozhatjuk a hegyet, ha nem hozzuk rendbe a hegyet körülvevő kontextust, a megoldatlan gazdasági és szociokulturális problémák megeszik a hegyet, csak idő kérdése”.
A Somló modellezi mintegy az ország egészének helyzetét és kulcsproblémáját: ha nem oldjuk meg a szociokulturális problémát, az megeszi az ország egészét. Somlón a bor a korona ékköve, reprezentatív és rendkívüli termék, de mellé kell tenni a térség többi kulturális értékét is, integrált térségfejlesztésben kell gondolkozni, ahol az olyan stratégiai hardverelemek mellé, mint az autópálya, nemcsak a szállodát, de a falusi turizmust és a munkahelyteremtést is oda kell tenni, a gazdasági élet helyi szereplőire, az államra és az uniós támogatásokból összerakott pénzeszközökre támaszkodva egy körülbelül évtizedes térségi projekt keretében.
Csak így, a stratégiai hardver és az infrastruktúra, a szociális kérdés, a kultúra és a bor integrált kezelésével lehet felemelni Somlót, egy borvidéket általában, az országot.
Forrás: Vendéglátás magazin
Szerkesztette: Németh Richard
Winelovers borok az olvasás mellé