Dél-dunántúl: nem okozott nagy károkat a rekord-hideg

Borászportál
2012. március 06., 10:44


Időjárás - Termés - Prognózis - A szőlő állapotáról biztos adatokkal majd csak rügyfakadás után lehet érdemben beszámolni, egyelőre azonban azt valószínűsítik a dél-dunántúli pincészetek, köztük a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet is, hogy nem okozott nagy károkat a februári rekord-hideg időjárás a borvidéken. Szekszárdon szintén életképesnek bizonyulnak a rügykezdemények.
Dél-dunántúl: nem okozott nagy károkat a rekord-hideg
 
A rügyek az előzetes vizsgálatok alapján életképesnek bizonyultak – válaszolta a Pécsi Stop kérdésére Nagy Gergely, a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára. „Teljes bizonyosságot csak akkor tudunk szerezni, ha a talajhőmérséklet tartósan 10 Celsius fok fölé emelkedik, ekkor indul be ugyanis a tőkékben a keringés, ezután lehet ténylegesen meglátni, hogy elfagytak-e a rügyek” – mondta.
 

Debreczeni Mónika, a Vylyan Pincészet birtokigazgatója még nem tudott teljes körű képet nyújtani a szőlészet állapotáról. „Bizakodóak vagyunk, azonban rügyfakadáskor, március vége felé látjuk majd igazán, hogy mennyi kárt okozott a rekord-hideg” – mondta a birtokigazgató.
Dél-dunántúl: nem okozott nagy károkat a rekord-hideg
A márciusi rügyfakadás a perdöntő, de úgy tűnik a tőkék épségben átvészelték a szélsőséges hideget
Gál László, a szekszárdi Tringa Borászat borásza leginkább a szőlészetük jó fekvésének tudja be, hogy náluk alig volt elfagyásra utaló jel. „Nagyon jó területen, a szekszárdi Kerékhegyen található a pincészet. Tartottunk rügyboncolást, és eddig nem találtunk fagyásra utaló jeleket. Biztos, hogy lesz egy-két elfagyás, de csak elhanyagolható mértékben” – válaszolta a lapnak.
Forrás: Pécsi Stop
Winelovers borok az olvasás mellé