Fröccs

100 éve halt meg Gundel János

December 28. 08:37
Gundel János, a magyar szálloda- és vendéglátóipar úttörője, a neves vendéglős dinasztia alapítója 100 éve, 1915. december 28-án halt meg Budapesten.
 
Johann Gundel néven 1844. március 3-án született a bajorországi Ansbachban. Tizenhárom évesen Pestre jött vendéglős nagybátyjához dolgozni. Egy kocsmában kezdte pikolóként, de tehetségének köszönhetően rövid idő múlva már a belvárosi Arany Sas fogadóban alkalmazták. Első önálló vendéglőjét, a Bécsi Sörházat 1869-ben nyitotta meg a Király utcában, két évvel később átvette a József nádor téri Virágbokor vendéglőt is. Az üzletet felvirágoztatta, itt kerestek enyhülést a közeli gabonatőzsde alkuszai, és több híresség is látogatta az intézményt. A Gundel vendéglőknek kiváló bécsi szeletük és csapolt osztrák sörük miatt ellenállhatatlan vonzereje volt.
 
A szakma legnagyobb meglepetésére alig 35 évesen visszavonult, és belevetette magát a közéletbe. A Szállodások és Vendéglősök Ipartársulatának elnöke, Budapest Székesfőváros törvényhatóságának tagja lett, komoly erőfeszítéseket tett a szakoktatás megszervezése érdekében. Ám tíz évvel később, 1889-ben – időközben öt gyereke született - visszatért a vendéglátáshoz, kibérelte az István Főherceg szállodát az Akadémia és a Vigyázó Ferenc utca sarkán. (Az épület ma már nincs meg, 1904-ben átalakították, a házat a Gyáriparosok Országos Szövetsége vette meg.) A konyhájáról méltán híres szálloda az irodalmi élet egyik központja lett, legjelesebb vendége Mikszáth Kálmán volt, az ő hatására alkotta meg Gundel a palóclevest. A szállóban tanulta ki fia, Károly is a szakmát, pikolóként és kenyeresfiúként is dolgozott.
 
1904-ben ismét visszavonult, idejét és erejét ettől kezdve a szakmai szerveződés és képzés előmozdításának szentelte. Számtalan tisztséget viselt, egyebek közt az Állandó Borvizsgáló Szakértőbizottságban, az Vendéglős Szövetségben, a Budapesti Kávés Ipartársulatban. Nevéhez fűződik a vendéglátóipari szakma képesítéshez való kötése, a nemzetközi kapcsolatok felvétele.
 
Híres volt alaposságáról, személyesen ellenőrizte a menükönyvet, az adagokat, az ételek összeállítását, olykor még a moslékosdézsát is átvizsgálta. Több ételt is "alkotott", elsőként enyhítette a korábban barbárnak, túlfűszerezettnek tartott magyar konyhát a nemzetközi konyha szelídebb, pikáns ízeivel. Számos szakcikket írt magyarul és németül. Szabadidejében esztergált, elefántcsont tárgyakat készített, budafoki kertjében dolgozgatott.
 
Szinte élete végéig dolgozott, örökségét fia, Gundel Károly vitte tovább, akinek neve még életében fogalom lett.
(MTVA Sajtó- és Fotóarchívum)

Jó ha tudod: tények a mandarinról

December 27. 20:10
A mandarint ősszel szüretelik, így a hazai boltokban október és január között érdemes vásárolni belőle. A gyümölcs valójában Délkelet-Ázsiából és a Fülöp-szigetekről származik, míg Európába csak az 1800-as évek elején jutott el. A mandarin elnevezés kínai eredetű, amely a gyümölccsel vaó kereskedelemnek köszönhető.
 
Válogatáskor az ép, hibátlan külsejű darabokat keressük, a mandarin héja ugyanis vékony, és az ütődések, hibák szinte biztos, hogy a beltartalomra is hatással vannak. A mandarin könnyen penészedik a puha, benyomódott részeken, a hálós gyümölcsöt ezért alaposan forgassuk át! A méret ugyanakkor nem feltétlen függ össze a minőséggel - tanácsolja a Kertesz.blog.hu.
 
A mandarin C-vitaminban bővelkedik (30mg/100g), tartalmaz említhető mennyiségben káliumot, kalciumot és magnéziumot, víztartalma közel 90 százalék.

Érdemes lesz ellátogatni az új év első napján a Bazilikához

December 27. 17:19
A karácsonyt követően továbbra is ingyenesen használható a 200 négyzetméteres korcsolyapálya a budapesti Bazilikánál, és a helyszínen a korcsolyát ingyen lehet bérelni. Szilveszterkor a legnagyobb slágerek zenéje lesz hallható a téren.
 
Január elsején pedig az újévi hagyományokat követve rendhagyó Lencse Nappal várják a látogatókat a Bazilikánál, ahol a különféle receptek szerint elkészített szerencsehozó étel minden gasztrokiállítónál és street food árusnál kapható lesz.

A tokaji aszú inspirálta a világhíres magyar parfümőrt

December 27. 14:25
Minya Viktória az egyetlen nemzetközi szinten is elismert magyar parfümőr, akinek Párizsban saját műhelye és stúdiója van, valamint a legnevesebb kiállításokra hívják a világban. Az Index.hu a parfümkészítés rejtelmeiről, nehézségeiről és szépségeiről beszélgetett Minya Viktóriával:
 
"Legalább egy év, mire eljutok egy illat végső formulájáig, és közben minimum kétszáz receptúrát kipróbálok, de van, hogy csak ezer próbálkozás után születik meg a végső verzió." A magyar parfümőrlány saját sorozata, a Hedonist különféle virágokat és gyümölcsöket (például rózsát, íriszt, ribizlit) gondol tovább, a legnagyobbat pedig eddig az Eau de Hongrie nevű kreációja szólt, amit a tokaji aszú inspirált.
 
A tokaji aszú inspirálta a világhíres magyar parfümőrt

Miből és hogyan készül a gumicukor?

December 27. 11:18
A gumicukorok „királya” a Haribo, amelyet mindneki ismer. Most kiderül, hogy milyen összetevőkből áll: cukor, zselésítő szer és víz. A Haribo-titok a megfelelő hőmérsékletben, aromákban és a tárolásban rejlik - írja az Origo.hu. Íme egy videó arról, hogyan készül a Haribo:
 

Ez lenne az amerikai elnök egyik kedvenc borászata?

December 27. 07:36
Nem hivatalos források szerint az Egyesült Ál­lamok elnökének egyik kedvenc borászata a Duckhorn - írja a Metropol.hu. A pincészet Kalifornia egyik leghűvösebb termőterületén Russian River Valley AVA-ben található, amely klíma elsősorban az óceánnak köszönhető. A Metropol.hu a Duckhorn Winery egy 2014-es Migration Chardonnay tételét mutatja be:
 
Illatban elegáns és vibráló – persze csak egy chardonnay-hez méltón. Ott vannak benne az érett gyümölcs aromái, de ott van az mérsékelt, hűvösebb karakter is, amelyet a speciális klíma segített világra. Citrusok, érett fehérhúsú gyümölcsök, narancsvirág, kis vajasság, és florális karakter. Kellően elegáns és összetett illat.

Ilyen volt egy két puttonyos aszú címkéje

December 26. 18:26
A borok címkéi jókora változáson estek át. A Vinoport.hu-n megjelent dr. Bihari Zoltán gyűjteménye, amelyet eredetileg a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet kiadványában tettek közzé. Több érdekesség is felfedezhető a címkéken, íme egy:
 
Ilyen volt egy két puttonyos aszú címkéje
 
1945 előtt még a két puttonyos minőség is elfogadott volt. A közelmúltig a szlovák oldalon is készítettek kétputtonyos aszút.

Bizarr karácsonyi szokások a nagyvilágból

December 26. 14:40
Hazánban természetes, hogy mindneki karácsonyfát állít örökzöld fenyőből, de mi a helyzet az olyan országokban, ahol nincsen ilyen típusú fa? A Dívány.hu összegyűjtött pár elképesztő karácsonyi szokást:
 
  • Indiában, mivel fenyő nemigen van, így banánfát állítanak. 
  • Ukrajnában a fenyőfákon a pókháló mai napig fontos díszítő kellék karácsonykor: a hagyomány szerint ugyanis, aki az ünnep alatt ilyet talál a fán, arra gazdagság és szerencse vár.
  • Az osztrák területeken él a hagyomány, mely emléket állít a Mikulás ellenpontjának, a rossz gyerekek rémálmának, vagyis a Krampusznak. 
  • A tradíciót követő helyi, grönlandi lakosok egy fókabőrt telepakolnak helyi madarakkal tollastól-csőrőstől-zsigerestől. A pakkot egy kő alá „rejtik”, és néhány hónapig rohasztják. Ezután pedig előszedik, felvágják a bőrt, és feltálalják a fogást.

Íme az ehető karácsonyfa

December 26. 11:48
Egy karácsonyfa, amely csupa süti és minden alkotóeleme ehető. Ilyen ünnepi meglepetést készítettek egy indiai luxusszálloda séfjei. Ahmadábád-ban az ötcsillagos Hyatt Regency Hotel séfjei és cukrászai egy 3,5 méter magas sütifát alkottak. Ehhez felhasználtak 50 kg cukormázat, 10000 aprósüteményt, 5000 macaront. De nem elégedtek meg ennyivel, még egy téli mézeskalács várost is összehoztak, hogy ne magányosan álljon a karácsonyi süteményfa - írja a Hvg.hu.