Fröccs

1788-as borpárlatra lehet majd licitálni

Május 16. 19:57
1788-as borpárlatot bocsát aukcióra a legendás Tour d'Argent étterem, amely 434 éves, 1582-ben kezdte meg a működését, és azt terjeszti magáról, hogy náluk használtak először villát.
 
 
A vendéglő elárverez néhány értékes főzőberendezést, az ezüst-, üveg- és porcelán kollekcióik tetemes részét, illetve a borospincéjükből akár az 1850-es évekig is visszadatálható italokat is. A szintén „kalapács alá kerülő”, 1788-as Grande Fine Clos du Griffier Cognac a várakozások szerint minimum 23 ezer dollárért (kb. 6 350 000 forintért) fog gazdára találni - olvasható az Élelmiszer.hu-n.
 

20 ezren voltak a Sirha Budapesten

Május 16. 14:47
A Sirha Budapest  nemzetközi élelmiszeripari szakkiállítás több mint 20 ezer szakmai látogatót és 400 kiállítót vonzott 19 országból a Hungexpo budapesti vásárközpontba - közölte a szervező Hungexpo Zrt. az MTI-vel pénteken.
 
A május 9. és 11. között zajlott kiállítás látogatóinak 24 százaléka az étterem és vendéglátóiparból, 16 százaléka az  élelmiszeriparból, 15 százaléka a sütő-, illetve cukrásziparból, 14 százaléka a kereskedelemből, 10 százaléka a szállodaiparból és 8 százaléka a szolgáltatóiparból érkezett. 
 
A rendezvényen négyszáz kiállító mutatta be termékeit és szolgáltatásait az élelmiszerektől és italoktól kezdve a terítékeken, dekorációkon és higiéniai termékeken át a hotelek, éttermek és csomagolóipari cégek kínálatáig.
 
A szakmai kiállítás ideje alatt a látogatóknak lehetőségük nyílt hazai termékek kóstolására is a külön erre kialakított területen. 
 
Május 10-11-én a kiállítás látta vendégül a Bocuse d'Or európai döntőjét, amelyet Széll Tamás és csapata nyert. A magyar csapatot a norvégok és a svédek követték, mellettük Franciaország, Izland, Finnország, Hollandia, Svájc, Belgium, Dánia és Észtország csapata lehet majd ott Lyonban a 2017-es világdöntőn. 
 
A pékipar szintén előtérbe került a Sirha Budapesten, a Kreatív Pékfórumon bemutatók, kerekasztal-beszélgetések, interaktív előadások várták a látogatókat a technológiai újdonságokról, kreatív alapanyagokról, továbbképzési lehetőségekről.
 
A konferenciateremben kerekasztal-beszélgetések zajlottak a Magyar Vendéglátók Ipartestületének szakembereivel olyan témákban, mint a gasztronómiai trendek, a Michelin csillag hasznossága vagy az étlapkészítés. A közétkeztetés kérdése is része volt a konferenciaprogramnak az Élelmezésvezetők Napján.
(MTI)

Pörköltölő Fesztivál lesz Békéscsabán

Május 16. 12:02
Házipálinka-kóstoló és Pörköltölő Fesztivált rendeznek szeptember 16. és 18. között Békéscsabán. Az új rendezvény a békési megyeszékhely programkínálatát színesíti, a szervezők reményei szerint a közeljövőben felnőhet a Kolbász-, valamint a Sör- és Csülökfesztivál mellé.
 
Fülöp Zoltán, a fesztivál ötletgazdája elmondta: nagyon sokan főznek jó házipálinkákat, amelyeket a nagyközönség soha nem ismerhet meg. Egy barátjával tavaly nyáron kezdtek azon gondolkozni, hogyan lehetne ezen változtatni.
 
„A gordiuszi csomót úgy tudtuk átvágni, hogy kiderítettük, ha a házipálinkákat adóraktár igénybevételével zárjeggyel látjuk el, akkor ugyanúgy viselkednek, mint a kereskedelmi főzdék termékei, vagyis kóstolhatóvá és eladhatóvá válnak” - mondta.
 
A fesztivál szervezői ezért várják a házipálinkát otthon főző vagy bérfőzető gazdák jelentkezését, akiknek az italát egy érzékszervi előszűrést és laboratóriumi vizsgálatot követően felvásárolják. A pálinkákat a termelők arcképével vagy egy fantázianévvel ellátott címkével látják el, így azokat a fesztiválra kilátogatók megkóstolhatják és ha akarják, meg is vásárolhatják.
 
Fabulya Attila okleveles pálinkabíró, a Csabai Pálinka Klub elnöke a fesztivál legfontosabb céljának a házipálinkák minőségének a javítását, valamint a fogyasztói szokások befolyásolását nevezte. Tavaly 20 millió liter házipálinkát főztek, a bér- vagy magánfőzött pálinkák hetven százaléka azonban hibás - magyarázta. A pálinkafőzés gyakorlatának kifehérítését és a minőség javítását tartja a fesztivál legfontosabb hozadékának Szántó Zsolt, a békéscsabai polgármesteri hivatal kabinetfőnöke és Herczeg Tamás önkormányzati képviselő is.
 
Fülöp Zoltán elmondta: a pálinkakóstolás mellett pörköltfőzést is szerveznek, mindhárom nap tematikus lesz. Az elsőn sertés, a másodikon marha, a harmadikon csirkepörköltöt készíthetnek a jelentkező csapatok, baráti társaságok.
 
Emellett a szervezők kísérő rendezvényként gyümölcskertészeti kiállítást és vásárt, valamint a gyümölcstermesztés és a házipálinka-főzés témájában szakmai konferenciát is szerveznek. A három nap kínálatát koncertek és kulturális események is tarkítják majd, a fellépők körét a szervezők a későbbiekben hozzák nyilvánosságra.
(MTI)

Kóstolom: mobilapp készült a balatoni borokhoz

Május 16. 09:16
A Balatonfüred-Csopaki borvidék fiatal borászainak szombati balatonfüredi borkóstolóján debütált a Kóstolom nevű alkalmazás - közölte a szoftvert fejlesztő cég kommunikációs vezetője.
 
Hanyecz Imre elmondta, hogy a tavaly nyáron alakult Rizling Generáció Egyesület által rendezendő szombati balatonfüredi rendezvényen mintegy húsz borász - a Rizling Generáció mellett a Csopaki Kódex és a Balatoni KÖR egyesület tagjai - több mint száz termékét lehetett megkóstolni. Ott mutatták be a Kóstolom nevű új applikációt, melynek segítségével résztvevők részletes információkat kaphatnak a környék borairól.
 
A Rizling Generáció Egyesület tavaly augusztusban a Balatoni Borheteken a borvidék huszonöt pincészetének összefogásával alakult meg. Az egyesület küldetésének tekinti a Balatonfüred-Csopaki Történelmi Borvidék, illetve a Balaton-felvidék tradicionális és különleges borainak népszerűsítését, továbbá a térség idegenforgalmi vonzerejének növelését.
(MTI)

Lottón nyert balatoni üdülő

Május 15. 18:54
Az 1960-as évek elején a Balatoni Intézőbizottság kezdeményezésére társas weekend telepek jöttek létre, ezzel segítve, hogy az üdülésre vágyók kényelmesen és kellemesen töltsék szabadidejüket a tónál. Az első ilyen üdülőtelep Balatonalmádiban épült fel 5 millió forintból. 44 lakóegységből állt, melyek lottó tárgynyeremény-sorsoláson találtak gazdára - írja az Onlinebalaton.hu.

Feltehetően határtalan örömet jelenthetett azoknak, akik akár egyetlen lottó áráért saját kis balatoni nyaralóhoz juthattak. 
 
Lottón nyert balatoni üdülő
Forrás: Onlinebalaton.hu

Csak jogi nyiltkozattal eheted meg ezt a hamburgert

Május 15. 14:49
A Perth-i Johnny's Burger az Ördög Bosszúja fantázianevű hamburgere olyan csipős, hogy el sem tudod képzelni. A paprikák csípősségét mérő Scoville-skálán 3,5 milliós értéket ér el a burger. Ez mit is jelent pontosan? A könnygáz hatóanyaga  2-5,3 milliós értékű, míg a megcsípősebb magyar paprika csupán 1500-2500. 
 
A  Capital Bay News alapján a szósz két szupererős chillifajtától lesz igazán gyilkos, a Carolina Reapertől és a hibrid Bhut Jolokiától. 25 dollárba (nagyjából hatezer forintba) kerül, de aki meg tudja enni, annak nem kell kifizetnie. Mondjuk ez eddig a nagyjából 300 jelentkezőből egynek sikerült, de a leírás alapján neki utána volt más baja is, mint 25 dolláron rágódni - írja az Index.hu
 
Az Ördög Bosszúja burger megrendelésekor nyilatkozatot kell tenni, hogy a próbálkozó nem szenved szívbajban, gyomorbántalmkban vagy hasonlókban, vagy ha igen, akkor az az ő baja lesz.
 

Meglestük, milyen a Borkollégium bora

Május 15. 11:39
Amint arról korábban írtunk már, a 4. Tokaji Borárverés eredményeként a Trinety Media Kft. megtalálta a 2016/2017-es tanév, és a 2017/2018-as tanév Borkollégium Borát.
 
A lapunkat is kiadó cég a Kvaszinger 2015-ös Tokaji Furmintját és a Disznókő 2015-ös furmintját vásárolta meg. Utóbbit néhány napja el is mentünk megnézni.
 
Meglestük, milyen a Borkollégium bora
Az Illésházy-dűlő - innen való a Disznókő furmintja
 
Az Illésházy-dűlőben szüretelt furmintból készült bor nem csak tisztasága miatt különleges, hanem mert a birtok első száraz tétele erről a területről. Az egyik legszebb 2015-ös boruknak tartják.
 
Meglestük, milyen a Borkollégium bora
A bor még hordóban pihen

Az árverésen megvásárolt két bor a boriskola minden tanfolyamán kóstolható lesz, vagyis legyen szó akár kezdő borkedvelőről vagy a felsőfok hallgatóiról, mindenki lehetőséget kap rá, hogy megismerkedjen velük. Az aukción beszerzett tételekkel találkozni lehet majd a Magyar Borok Bálja sétáló terében, továbbá a 2017-es Tokaji Március Nagykóstoló releváns mesterkurzusának borsorában is, így egyenként összesen 2000 fő kóstolhatja meg őket, borszakértők közreműködésével.

Az okoscipő elvezet az úticélodig

Május 15. 07:47
Többé nincsen szükséged térképre, mert Sneakair okoscipő elvezet az úticélodig. Az easyJet a napokban mutatta be új termékét a Barcelona Street Project eseményen. 
 
A főleg turistákat célzó okoscipőbe GPS technológiát építettek, amely az új városok és látnivalók felfedezésében segít, és a cipőt hordva még csak az eltévedéstől sem kell tartani. Mert így anélkül találhatjuk meg a helyi nevezetességeket, hogy állandóan a térképet, vagy telefonunk képernyőjét bújnánk - írja a Travelo.hu.
 
Az okoscipő elvezet az úticélodig
Így néz ki az easyJet okoscipője Forrás: easyJet.com)