Fröccs

Ebben a francia városban évi 69 palack bort iszik mindenki

Június 27. 07:43
Gondoltad volna hogy a legtöbb bor egy francia városban fogy? Évi 697 millió palack ürül ki ugyanis Franciaország fővárosában, Párizsban. Ez azt jelenti, hogy minden 15 év feletti párizsi évi 69 palackot fogyaszt, tehát 5-6 naponta lecsúszik egy üveg, vagy a hét öt napján egy-egy pohár. Lehet, hogy Londonra, vagy New Yorkra gondolnánk másodikként, hiszen elképesztően pezsgő éjszakai élettel találkozhatunk ezekben a városokban. Ennek ellenére Buenos Aires és a németországi Ruhr állt fel a dobogó második és harmadik helyére, évi 457 és 385 millió palack elfogyasztásával.  
 
A kimutatás a francia INSEEC üzleti fősikolán, az OIV (International Organisation of Vine and Wine) segítségével készült. 
 
Ebben a francia városban évi 69 palack bort iszik mindenki

Kevésbé költekeznek az USA-ban

Június 26. 19:38
Júniusban a kilátások romló megítélése miatt csökkent valamelyest a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban az aktuális gazdasági környezet javuló megítélése ellenére is - derül ki a Michigan Egyetem és a Reuters hírügynökség pénteken publikált közös jelentéséből. 
 
A felmérésében a fogyasztói hangulatot számszerűsítő mutató szerint: 
  • júniusban (1,3 százalékkal) 93,5 pontra csökkent
  • májusban 94,7 pont volt
  • áprilisban pedig 96,1 pont
 
A fogyasztók jövőbeni várakozásait számszerűsítő mutató nagyon romlott:
  • ​júniusban (2,9 százalékkal) 82,4 pontra csökkent 
  • májusban 84,9 pont volt
  • előtte egy évvel pedig 87,8 pont
 
A fogyasztók recesszióra nem számítanak ugyan, de a növekedés ütemének a lassulására igen - kommentálta az elemzés megállapításait Richard Curtin, a jelentést összeállító közgazdász. A stabil jövedelmi helyzet előreláthatólag a lakossági fogyasztást is viszonylag magas szinten tartja majd, ami nagyban hozzájárulhat a gazdasági növekedés folyamatosságához - mutatott rá. 
 
Megjegyezte: az elmúlt 18 hónapban a hangulatindex csak minimális ingadozást mutatott a határozottan emelkedő hosszú távú trendjéhez képest. A júniusi 93,5 pontos hangulati mutató is meghaladja a 92,6 pontos hosszú távú átlagot. 
 
A Michigan Egyetem fogyasztói hangulatfelmérése alapján arra lehet következtetni, hogy a GDP-növekedés 2016-ban 2,0 százalék alatt lesz az Egyesült Államokban, a lakossági reálfogyasztás pedig az idén 2,5 százalékkal, 2017-ben pedig 2,7 százalékkal növekszik.
 
(MTI)

Ismered ezeket a magyar söröket?

Június 26. 12:37
Az esti sörözésekhez továbbra is bátran válassz az Arany Ászok, Borsodi, Dreher, Kőbányai vagy Soproni márkák közül, de mi lenne ha most - csak a változásság kedvéért - kipróbálnál egy kézműves sört? Íme 10 tipp egy kicsit másmilyen, vagány magyar sörre!
 
Ismered ezeket a magyar söröket?
A tippek:
  • Grabanc IPA
  • Fekete bárány
  • Keserű méz
  • Csobánkai Öregsör
  • Black Rose
  • Szt. András könnye
  • Dupla Köleses sör
  • Tuck Barát
  • Korty
  • Hedon
  • Serforrás IPA
 
Egészségünkre és hajrá Magyarország!

Ők a VinAgora Nemzetközi Borverseny díjazottjai!

Június 26. 07:58
Két aranyat, 95 aranyérmet és 57 ezüstérmet ítélt oda a küldíjak mellett a 2016-os VinAgora Nemzetközi Borverseny zsűrije idén, a díjakat a szombati VinAgora Borgálán adták át a budapesti Boscolo Konferencia Központban.
 
A borversenyre 505 nevezés érkezett 14 országból, például Ausztrália, Brazília, Libanon, Horvátország, Izrael, Románia, Spanyolország és Uruguay szerepelt a nevező országok listáján. Az 54 hazai és külföldi szakemberből álló zsűri június 10. és 13. között Balatonfüreden bírálta el a borokat. A bírálók nagyon érmet oszthattak volna ki, de a szabályzat szerint 30 százalékos éremkorlát miatt idén is meg kellett emelni a ponthatárokat. Sok bor magas pontszámot ért el, ezúttal mégsem kaphatott érmet - hangsúlyozta a közlemény.

Nagyaranyérem: a szekszárdi Mészáros Borház 2012-es Grand Antiqua Cuvée-je és a tokaji Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet 2013-as Nyúlászó Szamorodnija.
 
Hét legjobb fajtabor: a Kővilla Válogatás Cabernet Sauvignon 2012, Csányi Pincészet (Villány); a Primarius 2012 Merlot, Takler Bbirtok (Szekszárd); a MáMÓR Móri Chardonnay 2015, Geszler Családi Pincészet; a Mesés 2013 Furmint, Bodrog Borműhely (Tokaj-Hegyalja); a Bács-hegy Badacsonyi Olaszrizling Selection 2013, Borrbély Családi Pincészet; az Egri Kékfrankos Grand Selection 2011, Juhász Testvérek Pincészete, valamint a Ranolder Vörös 2009 Cabernet franc, Jásdi Pince (Csopak).

A legeredményesebb családi pincészet: a szekszárdi Fritz Pincészet

A borverseny felfedezettje: az egri Petrény Pincészet

Legeredményesebb fiatal borász: Laczkó Gábor (Törley Pezsgőpincészet)

Legegységesebb pontozással odaítélt aranyéremért járó különdíj: a Törley Pezsgőpincészet Hungaria Irsai Olivér Doux-ja.

Champion-díj: az Sc Cotnari SA 2015-ös Blanc Cotnarija és Grasa De Cotnarija, a Kősziklás Borászat 2015-ös Neszmélyi Pinot noir rozéja, az ausztráliai Wakefield/Taylors Wines 2014-es Jaraman Shiraza, a Bohemia Sekt 2015-ös Prestige Chardonnay Brut pezsgője, a keszthelyi Bezerics Borház 2015-ös Kései Szüretelésű Cserszegi Fűszerese, valamint a Tolcsva-Bor Kft. - Sajgó Pincészet 2013-as Tokaji 6 puttonyos Aszúja.

Ha egy külföldi országból legalább 15 minta érkezik, a nevezett minták közül a legmagasabb pontszámot elérő aranyérmes bor különdíjban részesül. Idén ezt az elismerést Csehországból a Bohemia Sekt 2012-es Chateau Radyne extra brut pezsgője, Romániából az Sc Cotnari SA 2015-ös Grasa de Cotnarija, Uruguayból pedig a Vinos Finos H. Stagnari 2012-es Tannat Viejója érdemelte ki.
 
(MTI)

A sördöfés művészete

Június 25. 19:09
Valószínűleg semmi sem okod sincs arra, hogy kipróbáld a sördöfést, de szerintem mégis ki fogod. Hiszen miért is lyukasztanád ki a sörösdobozt, majd szívnád ki belőle a sört, mint egy vámpír? Hát azért, mert poén!
 
A folyamat a következőképpen néz ki: a sörösdobozt vízszintesen tartva, az alsó részén egy lyukat szúrsz rá, amihez egyből oda is helyezed ajkaid, annak érdekében, hogy amikor a normál módon kinyitod (még mindig vízszintesen van a doboz), megtörténhessen a fizika csodája. A hűs sör a lyukon keresztül, erős nyomással szinte kitör a dobozból, egyenes bele a szádba. Ez pedig gyors, vicces és amúgy kicsit sem praktikus.
 
A sördöfés művészete
Hogy az idő előrehaladtával minél gyorsabb és változatosabb technikáid lehessenek a sör elfogyasztására, nézz meg néhány videót tőle! Jó szórakozást!

BMB, azaz Bor, mámor... Bénye!

Június 25. 13:13
Tokaj-Hegyalján még a leglustább időszakban, augusztus közepén sem áll meg az élet. Nyaralás után, de még a szüret előtt újra jön a BMB, mi pedig átélhetjük az igazi tokaji fesztiválélményt, idén már 8. alkalommal.
 
Tizenhárom tokaji pince vonultatja majd fel borait, amiket négy napon át kóstolhatunk, miközben a különféle jazz, nép- vagy világzenei koncerteket hallgatjuk. Az aktív kikapcsolódásra vágyók számára majd a kerékpár- és evezőtúrák biztosítják a szórakozást, de ami igazán varázslatos ebben a négy napban, hogy a programoknak Erdőbénye kertjei adnak otthont. Az ódon házak, meredek utcák és kis patakok festői környezetében könnyen megy majd a kikapcsolódás.
 
Borászatok: Ábrahám, Bardon, Béres, Budaházy-Fekete Kúria, Csite, Gordius, Homonna, Illés, Jakab, Karádi-Berger, OLZE, Préselő, Vay
 
Gaztro: Anyukám mondta, IKON, ŐS Kaján, Sárga Borház Étterem, Oroszlános Borétterem, Fűszer és lélek, Magita, Céltorony, Halkakas, Sarki Fűszeres, Kissziget, Dynamobake, Gonda Sajt, Mádi Sajt 
 
Még több info a BMB-ről itt!

Koccintás 2016 - rekordra készülnek

Június 25. 08:17
Ma este 18:00-kor a Magyar Bor Napja alkalmából jön a Koccintás 2016!

A kezdeményezés célja, hogy minél többen keressék fel a pincészeteket, kóstoljanak, vásároljanak bort, élelmiszert közvetlenül a termelőktől. Az országos akcióval az egy időben koccintók számának nemzeti rekordját kívánják a szervezők felállítani - mondta Cserép László az MTI-nek.
 
Cserép László elmondta azt is, szeretnék, ha minél többen keressék fel a pincészeteket, és kóstolnának, vásárolnának bort, élelmiszert közvetlenül a termelőktől. Az országos akcióval az egy időben koccintók számának nemzeti rekordját szeretnék a szervezők felállítani: legalább 100.000 ember koccintson országszerte a Magyar Bor és Pezsgő Napján!
 
Még több info és jelentkezés itt!            
(MTI)
 
 

Kína esete a kutyahússal

Június 24. 18:26
Elkezdődött a dél-kínai Jülinben az évek óta emberek millióit megosztó kutyahús fesztivál, amikor is minden évben tízezer állatot vágnak le a hagyomány nevében. A legendák szerint a kutyahús ugyanis elűzi a rossz szellemeket, a betegségeket és a férfiak szexuális teljesítőképességét is növeli. A kutyahús mellett ilyenkor rengeteg licsi és megfelelő mennyiségű alkohol fogy még - olvashattuk a 24.hu-n.
 
A helyi és nemzetközi állatvédő szervezetek tiltakozásai ellenére is megtartják idén a rendezvényt, ahol sátrak tucatjai kínálják a különféle kutyahúsból készült ételeket. A kutyák jogait védők igyekeznek ilyenkor annyi állatot felvásárolni, amennyit csak bírnak, ám ez kifejezetten árfelhajtó hatású, a helyi önkormányzat pedig mossa kezeit. A tisztségviselőket mindenesetre eltiltották a fesztiválon való részvételtől, a helyszínt rendőrökkel biztosíttatják, és állítólag közegészségügyi ellenőrzéseket is végeznek majd.
 
A nyári napforduló ünneplése nagy múltra tekint vissza a tartományban, a hatmilliós nagyvárosban ez a fesztivál azonban csak a kilencevenes évek végén terjedt el - amikor is a fesztivál kereskedői és az étteremtulajdonosok az ősi gyógyászati könyvekre hivatkozva a kutyahús és licsi együttes fogyasztását előnyösnek nevezték a párás, forró klímán élőknek. Persze a cél csak a turisták idevonzása volt. 
 
A turistákkal együtt viszont megjöttek az állatvédők is, akik szerint az ünnep barbár, míg a helyiek szerint ez az állítás álszent, ugyanis a csirke, a disznó vagy a bárány ugyanúgy csak egy állat, mint a kutya. Viszont míg a csirke kifejezetten csirkefarmokról érkezik, a kutyák legtöbbje befogott kóbor eb - mivel a mezőgazdasági kutyatenyésztés különösen bonyolult és magas költésgekkel jár. Hála az állatvédők komoly munkájának, ma már egyre kevesebb étterem kínálhat kutyahúst Kínában.

Törvény védi majd a pizzasütőket

Június 24. 12:50
Mostantól nem lehet akárki csak úgy pizzakészítő - írja a thelocal.it. Egy éven belül szakmai nyilvántartásba kell venni minden pizza séfet, miután sikeresen letették vizsgáikat. Ezt egy 120 órás kurzus előzné meg, amiből 20 óra étel tudomány („food science”), 20 óra pizzakészítő kurzus, 30 órányi élelmiszer-higiénia és 40 óra angol, vagy egyéb külföldi nyelvóra. Ám mielőtt hivatalosan is beiktathatnák őket, egy 18 hónapos gyakorlatot is végig kell vinni.
 
Bár ma már ezerféle pizzakészítő tanfolyam létezik, de a szakértők szerint nincsenek sztenderdizálva, éppen ezért rengeteg szakképzetlen vagy éppen ügyetlen pizzasütővel találkozhatunk. Az újításnak a pizzakészítők egyébként nagyon örülnek, hiszen így végre védve lesz a szakma és a mesterség. 
 
"Olaszként kötelességünk a kulináris hagyományokat óvni. Az olasz éttermek bevételének fele jön a pizzából, mégis egyre többen kapnak tányérjukra nem megfelelő minőségű pizzát - a lejárt szavatosságú hozzávalókról nem is beszélve" - nyilatkozta Paolo Pelino szenátor.
 
Naponta egyébként összesen 4 millió pizza fogy el Olaszországban, amit 48.000 pizzéria 100.000 szakácsa készít. Létrehoznának majd ezen kívül egy pizzamesteri címet is, melyet 10 év után szerezhetnek meg azok a szakácsok, akik egy legalább négy fős csapatért is felelnek munkájuk közben.