Fröccs

Semmi értelme a reggeli kávénak?

Június 15. 06:18
Állítják a brit tudósok. Ha az ébredést követően rögtön a kávé után nyúl az ember, annak valójában nem sok értelme van és még koffein intoleranciát is okozhat? „Kortizol hormont naponta háromszor – kora reggel, délben és este – termelünk. Ilyenkor az átlagosnál éberebbnek érezzük magunkat. Az ezekben az időszakokban fogyasztott koffein azonban megzavarja a rendszert: testünk a koffeinre hagyatkozik és kevesebb stresszhormont termel. Kávé nélkül tehát tényleg lehetetlennek tűnik, hogy elinduljon a nap. (...) A kortizolfelszabadulás idején fogyasztott koffein előbb-utóbb koffein intoleranciát idéz elő bennünk.” - írja az Origo.hu.

Így zárd le optimistán egy pocsék nap végét

Június 14. 19:27
„Van az úgy, hogy sok minden összejön. Akárhogy is igyekszem elkerülni az ilyen napokat, sajnos nem mindig sikerül, bármilyen trükkökkel is próbálkozok. Viszont ha már így alakult, azt a tanácsot kaptam, hogy legalább a nap befejezése legyen jó.” - így kezdi bejegyzését a szerző a Hozamkorlát.blog.hu oldalon.
 
A szörnyű nap után Lenkey Géza 2009-es Tíz hordó furmintja volt a megmentő. „Az illat alapján vakon akár rajnainak is tippelhetném, petrolosság, komoly palackérettség, majd idővel zöld- és édesfűszerek, aszaltgyümölcs, birsalma és őszibarack főként. Markáns, nem behízelgő, de nagyon egységes benyomást kelt. A korty követi ezt a vonalat, jó arányú, élő, de nem túlzó savakkal, a gyümölcsösség itt már kissé háttérben, finom sós-ásványosság a végén.”
 
A teljes cikket itt tudod elolvasni.

Sajttál szupermarketből? Íme néhány tipp!

Június 14. 15:28
A lényeg a változatosság. Legyen rajta valami keményebb sajt, kéksajt, egy fűszeres típus, valami nagyon krémes és ne maradjon le az egészen friss változat sem!
 
Sajttál szupermarketből? Íme néhány tipp!
(Via)

Mi segíthet csökkenteni több halálos betegség kialakulásának esélyét?

Június 14. 12:45
A válasz: napi egy marék dióféleség, áll a hollandiai Maastrichti Egyetem kutatási eredményében. Naponta egy kis maréknyi dióféleség elfogyasztása csökkentheti a legsúlyosabb, életet veszélyeztető betegségek kialakulásának kockázatát és egyúttal enyhíti ezek lefolyását - írta az International Journal of Epidemology című folyóirat.
 
A felmérésből kitűnt, a dióféleségek - köztük a mogyorófélék és a mandula - rendszeres fogyasztásának jótékony hatása leghatározottabban a légzőszervi megbetegedések, a cukorbetegség, valamint a neuro-degenerativ (a központi idegrendszer specifikus területein az idegsejtek pusztulásával járó) kórképek, mint például az Alzheimer-kór, illetve a Parkinson-kór előfordulásának csökkenésében mutatkozik meg, de hozzájárul a keringési rendszert érintő rendellenességek, valamint a daganatos betegségek létrejöttének megakadályozásához is. A szervezet működésére gyakorolt pozitív hatás egyformán érvényesül nők és férfiak esetében.
 
A betegségek kialakulása elleni védelemhez elegendő napi 15 grammnyi dióféle elfogyasztása - mondta Piet van den Brandt, maastrichti kutató.

(MTI)

Hétvégi frissítőnek

Június 14. 10:16
Íme a hétvégi frissítő ajánlatunk a Culinaris nyomán:

Hétvégi - otthon is könnyedén elkészíthető - koktélajánlatunkhoz nincs is szükség másra, mint fél üveg Fentimans vadbodz...

Posted by Culinaris on 2015. június 12.

A furmint kistestvére már nem is olyan kicsi

Június 13. 19:20
Sokak csak a furmint kistestvérének tartják a hárslevelűt, pedig ha jobban beleássuk magunkat a szőlőfajtáról szóló cikkekbe, illetve ha mi magunk is kóstoljuk őket, hamar megváltozhat a véleményünk. Az idei évben második alkalommal rendezték meg a Hárslevelűk Éjszakáját a Vajdahugyadvár román kori keringőjében. Az eseményen 19 pincészet mutatta be hárslevelű tételeit különböző borvidékekről.
 
„A rendelkezésre álló idő alatt akár az összes bort kényelmesen meg lehetett kóstolni, ez nagyjából sikerült is. Az átlagszínvonalra nem lehetett panasz, de természetesen voltak kilengések mindkét irányba. A villányiak igen kellemes meglepetést okoztak, eddig nem sok meggyőző hársat kóstoltam onnan, de az itt kóstolt tételek megmutatták, hogy van ott is keresnivalója a fajtának.” - írja a Borrajongó a bejegyzésében. A cikkben borvidékekre tagolva kóstolójegyzetet is találunk a kiállított borokról.