Fröccs

A szerzetesek asztalához ülhetünk Majkpusztán

Augusztus 15. 18:49
Szerzetesek asztalánál címmel nyílt kiállítás Majkpusztán, a kamalduli remeteségben, ahol a magyarországi szerzetesrendek étkezési kultúrájának tárgyi emlékei láthatók a Forster Gyula Örökségvédelmi Központ és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum rendezésében - írja a Turizmus Online.

Saly Noémi muzeológus, a kiállítás kurátora a megnyitón elmondta hogy több éve tervezik egy szerzetesi gasztro tárlat létrehozását, és hosszú évek kutatómunkája áll amögött, hogy ez mára megvalósulhatott. Számos intézmény, múzeum kölcsönözte az itt megtekinthető tárgyakat, támaszkodhattak a magyarországi szerzetesrendek könyvtárosainak, levéltárosainak önzetlen segítségére is - tette hozzá. A kiállításon láthatók a kenyér- és ostyasütésnél, a borkészítésnél, sörfőzésénél, a gyógylikőrök, a méz, a sajt és az olaj előállításánál használt eszközök és a szerzetesek gazdálkodását segítő tárgyak is. A tárlat legrégebbi, legértékesebb darabjai az 1500-as évek végéről származó szakácskönyvek és az 1600-as évektől induló kolostori számadáskönyvek, amelyek segítségével jól lehet követni a szerzetesek gazdálkodását, kiadásait.

Ismét Veszprémben találkoznak ősszel a legjobb vidéki éttermek

Augusztus 15. 15:18
A Stílusos Vidéki Éttermiség tagjainak éves találkozójára kizárólag regisztrált résztvevőket fogadnak.
 
Az „éves nagy gasztrorandevú” szeptember 11-én, vasárnap lesz a veszprémi várnegyedben 12:00 és 18:00 között. A 2012 februárja óta megrendezett esemény célja közelebb hozni a közönséget és az innovatív vidéki konyhákat. A SVÉT mostanra már tizenöt vidéki étterem közös projektje, az idei évben pedig az „Örökségünk és kreativitásunk”-jelszó kerül a fókuszba, azaz ennek a mottónak a jegyében kell elkészíteniük fogásaikat a séfeknek: a vendéglátóknak a hagyományos magyar ételeken kívül egy „modern, önazonos kreatív fogással” is kell készülniük - írja a Welovebalaton.hu.
 
Résztvevő éttermek:
 
  • Anyukám Mondta Étterem (Encs)
  • Baricska Csárda (Balatonfüred)
  • Chianti Étterem (Veszprém)
  • Erhardt Étterem (Sopron)
  • Gusteau Kulináris Élményműhely (Mád)
  • Ikon Étterem (Debrecen)
  • Kistücsök Étterem (Balatonszemes)
  • Macok Bisztro és Bor-Bár (Eger)
  • Mandula Étterem és Bor-Bár (Villány)
  • Nomád Hotel és Glamping (Noszvaj)
  • PalKonyha falusi lakásétterem (Palkonya)
  • Rosinante Hotel és Étterem (Szigetmonostor)
  • Viator Apátsági Étterem és Bor-Bár (Pannonhalma)
  • Walter Vendéglő (Perbál)

Német sörfesztivál lesz Budapesten

Augusztus 14. 14:33
Idén szervezik meg először a Budapesti Német Sörfesztivált, amely rendezvényt fővédnöki támogatásáról biztosította Dr. Heinz-Peter Behr a Németországi Szövetségi Köztársaság nagykövete.
 
A rendezvény igen hiánypótló, hiszen az egyik legnagyobb európai sörnagyhatalom söreinek dedikált rendezvény ugyanis még nem volt sem Budapesten, sem Magyarországon. Mivel azonban ez évben van a világ sörgyártását máig meghatározó Bajor Sörtisztasági Törvény (Reinheitsgebot) ötszázadik évfordulója, a Serfőző úgy döntött, méltó módon emlékezik meg erről. A Budapesti Német Sörfesztiválon kifejezetten Németországból származó házi - , kisüzemi - és nagyüzemi sörfőzdék söreit lesz lehetősége megkóstolni a látogatónak.
 
A sörök és egyéb italok mellett olyan ételeket fogyaszthatnak az érdeklődők majd, amelyek kifejezetten a német gasztronómiához és a sörökhöz kapcsolódnak. Kultúrtörténti adalékokkal pedig Katona Csaba, az MTA történésze szolgál majd: a „sörtörténész” minden nap vidám előadást tart a német sörök történetéről, valamint az idén 500 éves német sörtisztasági törvényről. Mindemellett sörkostólókra, sörivó versenyekre és halk, hangulatos sramli zenére is számíthatnak az érdeklődők - írja az Élelmiszer.hu.
 
A rendezvény látogatása ingyenes, valamint minden sörös standnál készpénzes fizetési lehetőség lesz. Várnak mindenkit a szervezők augusztus 25-től augusztus 28-ig az Allee bevásárlóközpont melletti sétányon.

900 milliárd már hozzáférhető a vidékfejlesztési keretből

Augusztus 14. 10:27
A tavaly indult vidékfejlesztési program 1350 milliárd forintos keretéből mintegy 900 milliárdot tettek már hozzáférhetővé a gazdák számára - mondta el Mezei Dávid, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára a szentlőrinci gazdanapok pénteki megnyitóján.
 
Mezei Dávid szerint az Európai Bizottság (EB) által éppen egy éve elfogadott stratégiát a modernizáció és hagyományőrzés kettőssége jellemzi, célja pedig, hogy a fejlesztési összegek "minél gyorsabban, hatékonyabban és okosabban hasznosuljanak, illetve járuljanak hozzá a magyar vidék versenyképességének növeléséhez".
 
A helyettes államtitkár példaként hozta fel, hogy a közelmúltban írták ki az öntözésfejlesztési és a borászatok modernizálását célzó pályázatokat.
 
Mezei Dávid hangsúlyozta: a gazdálkodóknak fel kell készülniük a 2020 utáni időszakra, amikor jóval kevesebb támogatás mellett kell helyt állniuk egy egyre erősödő európai versenyben.
 
A szentlőrinci gazdanapokon mintegy négyszáz kiállító mutatkozik be; Magyarország egyik legnagyobb mezőgazdasági szakvásárát augusztus 12. és 14. között 23. alkalommal rendezik meg a baranyai városban. Több mint 25 ezer látogatót várnak a rendezvényre, amely a régió és az ország mezőgazdaságának, élelmiszeriparának szinte teljes vertikumát reprezentálja. A kiállítók többsége az idén is gépkereskedő, állattenyésztő, növénytermesztő vagy az élelmiszeriparban érdekelt vállalkozás. Ők mintegy háromszáz standon fogadják az érdeklődőket, mellettük szakhivatalok, őstermelők, kistermelők, kézművesek jelennek meg a vásár 20 ezer négyzetméteres területén.
(MTI)

Nem jó ötlet ész nélkül kávézni

Augusztus 13. 19:29
Próbáljuk meg hatékonyabbá tenni a kávéfogyasztásunkat - tanácsolja a Nosalty. Ehhez nem kell mást tennünk, mint összehangolni a kávézások idejét a hormontermelésünkkel.
 
Az emberi test egy viszonylag pontos óraként működik, a hormonháztartásunk mondja meg, mikor kell felébrednünk, mikor vagyunk éhesek, és mikor kell ágyba bújnunk. Az éberségünkért a kortizol nevű hormon felel, amely előállítja az agy működése számára nélkülözhetetlen üzemanyagot, a glükózt. A kortizol termelése a reggeli órákban, 8 és 9 óra között ugrik meg látványosan, ilyenkor a testünk saját maga adja meg az éberséghez szükséges löketet. Ilyenkor kevésbé ajánlatos kávét fogyasztani, hiszen annak hatása nem érvényesülhet, sőt mi több, könnyebben vállunk immunissá a koffeinnel szemben - olvasható a lapban.
 
Nem jó ötlet ész nélkül kávézni

Indul a szüret!

Augusztus 13. 13:24
 
A koránérő fajták közül az irsai olivér, a zenit, sőt a medoc noir szüretelése is megindult az országban, Villányban Günzer Tamás Pincészeténél például ez történik éppen az irsai olivérrel:
Mindeközben Gere Attila Pincészeténél a medoc noir került már a ládákba.
 

Elkezdődött a szüret! Nálunk a medoc noir az első, ami a ládákba kerül. #gereattila #szüret #medocnoir

Gere Attila Pincészete (@gere_attila_pinceszete) által közzétett fénykép, 2016. Aug 10., 03:08 PDT

Nyáron sem kell lemondani a vörösborról

Augusztus 12. 17:07
Aki igazán szereti a vörösbort, nyáron is szívesen kortyolja. Vannak olyan fajták, például a kadarka, aminek még jót is tesz egy 5-10 perces jégfürdő – élvezeti értékéből egyáltalán nem veszít, sőt!
 
Annak érdekében pedig, hogy fogaink ne színeződjenek el a vörösbor miatt, a Winelovers blogon hasznos tanácsokat olvashatunk, például hogy egyáltalán nem számít a szívószál használata, viszont sokat segíthet a szódavíz fogyasztása, illetve létezik már úgynevezett bor-kendő is, melyet kifejezetten fogaink tisztítására alakítottak ki.

Ma fejezik be a világ leghosszabb szivarának tekerését

Augusztus 12. 14:08
A sportág ötszörös világcsúcstartója, a 67 éves Jose Castelar Cairo (becenevén "Cueto") augusztus elsején kezdte el saját, 2011-ben, Havanában felállított 81,8 méteres rekordjának megdöntését. Öt évvel ezelőtt így nyilatkozott: "Kuba az az ország, ahol a legjobb minőségű dohány terem, és amíg Cueto itt van, addig Kubáé lesz a legjobb mellett a világ leghosszabb szivara is." Ha minden jól megy, pénteken végez – persze csak ha nem megy füstbe a terve.

Eltűnhet a magyar málna a piacról

Augusztus 12. 10:37

A magyar termelők szerint már egyre kevésbé éri meg a nagy kézimunkaerő-igényű tevékenységgel foglalkozni - írja az Index. A Magyar idők lapnak Csizmadia György, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke elmondta: töredékére csökkent a málna hazai termőterülete és a következő években valószínűleg meg is szűnik a hazai termesztés. 

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) adatai szerint a kilencvenes évek elején még 27 ezer tonna málna termett évente Magyarországon, a teljes megtermelt mennyiség mára másfél-kétezer tonnára csökkent.

Csizmadia György szerint részben erről is a munkaerőhiány tehet: a nagyobb ültetvényekre ugyanis nem találnak munkást, a kissebbekre még kevésbé. A dolgozók bére pedig egyre nagyobb arányt képvisel a termék árában, a 600 forintért eladható egy kiló gyümölcs árából 120 forintot a munkaerőköltség visz el,  így pedig már nem nagyon éri meg termeszteni. Szerbiában, Romániában és Ukrajnában egyébként ennél jóval olcsóbban dolgoznak az ültetvényeken.

A probléma minden nagy kézimunka igényű növénynél, így például a szamócánál is érzékelhető. Sőt, állítólag a szamócánál még rosszabb a helyzet, 200 forintért termelik és 400 forintért tudják a nagybani piacon eladni a termelők. Megoldás pedig nincs, a növekvő munkaerőköltségeket nem fogják kifizetni a fogyasztók. Ha 400 helyett 1000 forintért lehetne eladni a szamóca kilóját, akkor megérné, de a vásárlók nem fogadják el az áremelést.