Fröccs

Indul a szüret!

Augusztus 13. 13:24
 
A koránérő fajták közül az irsai olivér, a zenit, sőt a medoc noir szüretelése is megindult az országban, Villányban Günzer Tamás Pincészeténél például ez történik éppen az irsai olivérrel:
Mindeközben Gere Attila Pincészeténél a medoc noir került már a ládákba.
 

Elkezdődött a szüret! Nálunk a medoc noir az első, ami a ládákba kerül. #gereattila #szüret #medocnoir

Gere Attila Pincészete (@gere_attila_pinceszete) által közzétett fénykép, 2016. Aug 10., 03:08 PDT

Nyáron sem kell lemondani a vörösborról

Augusztus 12. 17:07
Aki igazán szereti a vörösbort, nyáron is szívesen kortyolja. Vannak olyan fajták, például a kadarka, aminek még jót is tesz egy 5-10 perces jégfürdő – élvezeti értékéből egyáltalán nem veszít, sőt!
 
Annak érdekében pedig, hogy fogaink ne színeződjenek el a vörösbor miatt, a Winelovers blogon hasznos tanácsokat olvashatunk, például hogy egyáltalán nem számít a szívószál használata, viszont sokat segíthet a szódavíz fogyasztása, illetve létezik már úgynevezett bor-kendő is, melyet kifejezetten fogaink tisztítására alakítottak ki.

Ma fejezik be a világ leghosszabb szivarának tekerését

Augusztus 12. 14:08
A sportág ötszörös világcsúcstartója, a 67 éves Jose Castelar Cairo (becenevén "Cueto") augusztus elsején kezdte el saját, 2011-ben, Havanában felállított 81,8 méteres rekordjának megdöntését. Öt évvel ezelőtt így nyilatkozott: "Kuba az az ország, ahol a legjobb minőségű dohány terem, és amíg Cueto itt van, addig Kubáé lesz a legjobb mellett a világ leghosszabb szivara is." Ha minden jól megy, pénteken végez – persze csak ha nem megy füstbe a terve.

Eltűnhet a magyar málna a piacról

Augusztus 12. 10:37

A magyar termelők szerint már egyre kevésbé éri meg a nagy kézimunkaerő-igényű tevékenységgel foglalkozni - írja az Index. A Magyar idők lapnak Csizmadia György, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke elmondta: töredékére csökkent a málna hazai termőterülete és a következő években valószínűleg meg is szűnik a hazai termesztés. 

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) adatai szerint a kilencvenes évek elején még 27 ezer tonna málna termett évente Magyarországon, a teljes megtermelt mennyiség mára másfél-kétezer tonnára csökkent.

Csizmadia György szerint részben erről is a munkaerőhiány tehet: a nagyobb ültetvényekre ugyanis nem találnak munkást, a kissebbekre még kevésbé. A dolgozók bére pedig egyre nagyobb arányt képvisel a termék árában, a 600 forintért eladható egy kiló gyümölcs árából 120 forintot a munkaerőköltség visz el,  így pedig már nem nagyon éri meg termeszteni. Szerbiában, Romániában és Ukrajnában egyébként ennél jóval olcsóbban dolgoznak az ültetvényeken.

A probléma minden nagy kézimunka igényű növénynél, így például a szamócánál is érzékelhető. Sőt, állítólag a szamócánál még rosszabb a helyzet, 200 forintért termelik és 400 forintért tudják a nagybani piacon eladni a termelők. Megoldás pedig nincs, a növekvő munkaerőköltségeket nem fogják kifizetni a fogyasztók. Ha 400 helyett 1000 forintért lehetne eladni a szamóca kilóját, akkor megérné, de a vásárlók nem fogadják el az áremelést.
 
 

Pénteken már itt lesz a május!

Augusztus 11. 17:55
Ma mér erősen felhős lesz az ég, napközben pedig a keleti tájakon még kialakulhat gyenge eső, zápor. Az északnyugati szél többfelé lesz élénk, néhol erős széllökések is várhatók. Délután mindössze 17 és 22 fok közötti értékeket mutathatnak a hőmérők, viszont holnap mindenhol csökken a felhőzet, és többórás napsütésre számíthatunk. Kellemes, tavaszi idő lesz, 20 és 25 fok közé erősödik a nappali felmelegedés - írja a Köpönyeg.hu.
 
Szombaton már sok napsütésre van kilátás, csak eleinte a délnyugati tájakon lehet több felhő. Kellemes nyári idő lesz: a délutáni órák hőmérséklet 22 és 27 fok között alakul.
 
Vasárnap már beindul az enyhe gomolyfelhő képződés is, lehet nyári zápor, zivatar. Délután már 26-31 fok közötti értékeket mérhetünk, és ez az időjárás marad a jövő hét első napjaiban is.
 
 
 
 
 

Itt van 10 balatoni borfesztivál

Augusztus 11. 08:25
Itt van 10 balatoni borfesztivál
 
Amint azt már megszokhattuk, ilyenkor szerencsére tele van a Balaton minden oldala borfesztiválokkal. Mi ezeket ajánljuk:
 
1. Almádi Borfesztivál (augusztus 5-21.)     
2. Balatonfüredi Borhetek (augusztus 6-28.)
3. XVII. Zalakarosi Bornapok (augusztus 11.)
4. XII. Badacsonyi Szürkebarát és Magyar Szürkemarha Ünnepe (augusztus 12-14.)
5. XII. Györöki Bor & Dal Fesztivál (augusztus 12-14.)
6. Hévízi Borünnep (augusztus 17-21.)
7. Tapolcai Ünnepi Napok és Borhét (augusztus 17-21.)
8. Vonyarci Bor- és Csemegeszőlő fesztivál (augusztus 17-20.)
9. Balatonboglári Szüreti Fesztivál (augusztus 18-21.)
+1 Vonyarcvashegyi Pontyfesztivál (augusztus 25. - 27.)

Világbajnok szőlős saláta 10 perc alatt

Augusztus 10. 17:37
 
Világbajnok szőlős saláta 10 perc alatt
Néha nem árt, hogyha a változatosság kedvéért felfrissítjük kedvenc salátáinkat. A Nosalty remek ötlete például pak-choit és édesköményt javasol ebbe a frissítő, könnyű és ötletes szőlős salátába!
 
Hozzávalók (2 személyre):
 
  • 4 közepes db salátalevél
  • 150 g uborka
  • 1 db pak-choi
  • 1 nagy db édeskömény
  • 125 g mozzarella (apró golyós)
  • 400 g szőlő
  • 2 ek almaecet
 
Elkészítés:
 
  • A salátát falatnyi darabokra vágjuk, két tányéron elosztjuk.
  • A pak-choi-t leveleire szedjük, és felszeleteljük. A salátára szórjuk.
  • Az uborkát felkockázzuk, a tányérokon elosztjuk.
  • Az édesköményt összevágjuk, mint a hagymát, a salátára dobjuk.
  • A mozzarellagolyókat kettévágjuk, a salátákon elrendezzük.
  • A szőlőszemeket elfelezzük, a tányérokon elosszuk.
  • 1-1 ek. almaecettel meglocsoljuk, és tálaljuk.
(Via)

Ha úgy vesszük, „sajtburesz” lett az Év Strandétele

Augusztus 10. 15:31
Ha úgy vesszük, „sajtburesz” lett az Év Strandétele
Big MEKK
 
A Balatoni Kör által alapított Év strandétele díjat idén a kecskesajtos-bazsalikomos Big MEKK - tehát egy speciális „sajtburesz” nyerte. A badacsonyi Kishableány és a boglári Paletta specialitása viszonylag könnyen elkészíthető és univerzális strandétel. Még azok is kedvelik, akik nem rajonganak a rántott sajtért és hasonlókért.
 
Az előválogatást idén is a We Love Balaton portál végezte, a végső szót pedig egy szakmai zsűri mondta ki: Stahl Judit, Kalas Györgyi az Index és Zirig Árpád az Origo gasztro újságírója.
 
Év felfedezettje különdíjat adtak a vonyarci The Spot Grill & Bar strandbüfének. Az idén megnyílt hely lángosburgere, a hozzá készített coleslaw és az egyedi mártogatós szószok egyaránt kiválóak.
 
Egyre jobb a verseny mezőnye, mivel sorra nyílnak az új strandbisztró helyek a Balatonnál, de a korábbiak is tovább újítanak, fejlődnek. A badacsonyi Kishableány, illetve a boglári Paletta MangaLaci (füstönsült hasalja és dagadó) pulled pork óriásszendvicse szintén dobogós helyet érdemelne. Nemcsak náluk, máshol is egyértelmű gasztrotrendként jelent meg a minőségi rántott sajt, ebből a kategóriából a zánkai Neked főztem öt különböző tehénsajtból készült kombója került a döntőbe, a gyenesdiási Darnay Pincétől pedig a Ficánka nevű füstölt pisztrángos saláta pohárban.
 
A másik partról idén még a szántódi Déli Part BBQ fért be a finisbe, Barbecue oldalasával, de a verseny elsősorban olyan ételekre fókuszál, melyek könnyen elkészíthetők a legtöbb strandbüfében, így az egyre több helyen megjelenő barbecue legfeljebb külön kategóriaként érvényesülhet.

A díjat alapító Balatoni Kör szóvivője, Kardos Gábor kiemelte: „A színvonal javítása úgy lehetséges, ha látványosan megújítjuk a kínálatot és magasabb minőségi sztenderdeket tudunk megfogalmazni. Pontosan ezért hirdettük meg már tavaly a Beach Food programot: a balatoni büfékultúrában alternatívát és igazi megújulást a frissen, helyi alapanyagokból készített kreatív ételek jelenthetnek a mirelit tömegáruval szemben. A jó vendéglátós szakembereket nemcsak anyagilag kell jobban megbecsülni. Az Év strandétele díj ebben a kategóriában a szakmai elismerés és karrier egyedülálló lehetőségét teremtette meg. A különleges minőséget nyújtó strandbisztrók egy része akár őszi-tavaszi hétvégéken is nyitva tarthatna, ha üzleti modelljüket nem kell a július-augusztusi tömegturizmusra építeni.”