Fröccs

Andy Vajna: a magyar stand lesz a legnépszerűbb Cannes-ban, egri borokkal

április 29. 09:35
Ezt mondja többek között a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormányboztos a lenti videóban, amelyben Juhász Ádám, Gál Tibor borászok és Nyitrai Zsolt, országgyűlési képviseló is felbukkan. 
 
Cannes-ban amúgy Gál Lajos, Gál Tibor, Tóth Ferenc, Demeter Csaba, Bolyki János, az Ostoros-Novaj, a Juhász Testvérek Pincészete és a St. Andrea borai lesznek ott.
 

Újratöltötték a Somlót, méghozzá Budapesten

április 28. 22:53
A Gellért Szálló teaszalonjában 20 Somló-hegyi borászat egy-egy borát mutatták be a meghívott vendégeinknek: borszakíróknak, hazai “véleményformáló” szakembereknek.
 

Gondoltad volna, hogy Chilében csak 1996-ban telepítették az első syrah tőkéket?

április 28. 16:41
Ám ma már a kékszőlővel betelített termőterületek mintegy 11%-án termesztik ezt a fajtát. Az is érdekes, hogy amellett, hogy tényleg remek borokat ad, az egyik legkevésbé vízigényes szőlő, amely szintén nagyban hozzájárul a terjedéséhez, ugyanis az egyik legkritikusabb pontja a szőlőtermesztésnek Chilében az öntözés és annak magas költsége.
 
A chilei syrahról a Metropolon van egy tök jó cikk.

Megnyitotta kapuit a Cuvée Rendezvényház

április 28. 16:35
Április 25-én ünnepélyes keretek között nyitott meg a sárospataki Cuvée Rendezvényház, amelyről a Borászportál.hu-n is jelent meg ajánló. Az este folyamán színes programmal várták a vendégeket a Kossuth utca 25-ös szám alatt. A rendezvényen részt vett Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő és Harsányi Gábor, a Harsányi Pincészet tulajdonosa is.
 
Beszédében Dr. Hörcsik Richárd elmondta, hogy nagyon fontosak az olyan vállalkozók, akiknek kötődése van a városhoz. A Harsányi család több generációja pataki kötődésű, és bár a tulajdonos Harsányi Gábor és családja Budapesten él, erős érzelmek kötik a városhoz. Ez most abban is megmutatkozik, hogy vállalkozásukat Sárospatakra hozzák, így hozzájárulnak a város fejlődéséhez is - számol be az eseményről a Sárospatak.hu.
 
A Cuvée Rendezvényház célja, hogy minőségi programokat kínáljon a helyi és környékbeli lakosoknak, valamint méltó helyszínt biztosítson céges rendezvények, konferenciák, esküvők szervezéséhez – mondta el Harsányi Gábor tulajdonos a Sárospatak.hu értesülései szerint. Az este részletes beszámolóját a Sárospatak.hu oldalon olvashatod.
 

Érdemes lesz a villányi névsort újragondolni

április 28. 14:15
Villány tényleg magára zárta-e a mókuskereket - teszi fel a kérdést a Művelt Alkoholista. Jött-e új-hullám az ó-hullámra, és van-e jele annak, hogy a régiek megtalálták a kiutat a barrik-alkohol-tannin háromszögből?
 
A válaszokért ide kattints!

Bussay Dorottya és Bianka a Ma Estében

április 28. 11:31
Nálunk nincsenek olyan titulusok, hogy szőlész, vagy borász. Hogyha valaki készít egy szép bort, van egy szép dűlője és egy pincéje, akkor az már borász - mondta Bussay Dorottya.
 
A teljes beszélgetés itt nézhető meg.

Tényleg megosztó a kékfrankos?

április 28. 10:50
Április 25-én rendezték meg a Kékfrankos MOST! - Nagy Kékfrankos Kóstolót a budapesti Sofitel Hotelben. Az ország legelterjedtebb kékszőlőfajtával ismerkedhettek meg közelebbről a vendégek. Határon innen, és azon túlról is érkeztek kiállítók a Duna parti szállodába. Az Origo.hu oldalán megjenet beszámolóban a Mátrai Tőkések és a Krutzler borok mesterkurzusáról is részletesen írnak.
 
"A Mátrai Tőkések munkájuk alapját a vulkanikus talaj és a dűlők egyedisége adja, céljuk a mátrai terroir megmutatása, leginkább burgundi stílusban. Az előadáson kóstolt borok is a különböző dűlőkre helyezték a hangsúlyt: Losonci Bálint két, 2011-es évjáratú Úrrátesziből és Geregből való tételein is érezhetők a talajból és fekvésből adódó eltérések. Karner Gábor a Tavaszföld és a Vitézföld területek évjáratbeli különbözőségeit mutatta be, míg Szecskő Tamás a különleges, kadarka és kékfrankos nemesítéséből származó rubintos fajtából készült borát hozta el." - számol be a szerző a Mátrai Tőkések mesterkurzusról.
 
A délután kettőtől kezdődő sétáló kóstoló este tíz óáig tartott, ahol több mint 70 borászat 120 tételével ismerkedhettek meg a kilátógató borrajongók. A pincészetek közül többeket is kiemelt a cikk írója.
 
 

Borrajongó: Somló újratöltve

április 28. 09:47
A somlói borászok második alaklommal rendezték meg borvidéki kóstolójukat a Gellért Hotelben. A dunántúli termelők húsz tételből álló borsorral készültek, amely "lefedte a teljes élménypalettát a botránytól a klasszisig" - írja a Borrajongó.blog.hu.
 
"Somló okkal keres és talál magának előkelő pozíciót a hazai borvidékek széles skáláján. Azt mondom: jelen gyengeségei a jövő lehetőségei lehetnek, ha van széleskörű szándék a fejlődésre." - összegtzi a blogbejegyzés. A kóstó teljes jegyzetét itt olvashatod.