Fröccs

Badacsonyi alapok 2014-ből

Július 18. 10:26
A Badacsony és környéke sem úszta meg komolyabb esőzések nélkül 2014-et. A Borrajongó pedig kíváncsi volt, hogy egy ilyen nehéz évjáratban mit tudott összehozni két jó nevű badacsonyi borászat. A Villa Tolnay méltán népszerű, konstans best buy-gyanús és 2014-re fajtabor-trióvá duzzadt Tavasz-szériájának tagjait és Bakó Ambrus "Badacsony" névre hallgató házasítását kóstolta meg. A leírásokért ide kattints!

Vajon megdől hétvégén a melegrekord?

Július 18. 06:27
1950-ben Mosonmagyaróváron és Pécsen, 2007-benKecskeméten mértek 41,7 fokot. Ezek eddig a legmagasabb értékek. Lesz hétvégén új rekord?
 
Vajon megdől hétvégén a melegrekord?

Megint nőtt a szarvasmarha- és a sertésállomány

Július 17. 17:42
Folytatódott a szarvasmarha-állomány bűvülése, számuk 2015 június elsején elérte a 818 ezret, a sertéseké pedig 3,1 millióra emelkedett, 64 ezerrel nőtt az egy évvel korábbihoz képest - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal.
 
A szarvasmarhák száma 30 ezerrel emelkedett az egy évvel korábbihoz viszonyítva, a tehénállomány egy év alatt 10 ezerrel nőtt. 
 
A sertések száma 3 millió 124 ezer volt június elsején, az anyakocák száma 2 ezerrel 204 ezerre nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A sertések száma 2013 decembere óta újra meghaladja 3 milliót. A szarvasmarhák száma tavaly decemberben lépte át a 800 ezres küszöböt. 
 
Egy év alatta juhok száma 45 ezerrel 1,201 millióra csökkent, az anyajuhok száma 8 ezerrel lett kevesebb. A múlt év decemberéhez hasonlítva viszont 16 ezerrel nőtt a juhok és 3 ezerrel az anyajuhok száma.  
 
A tyúkállomány a szezonalitásnak megfelelően 7,3 millióval növekedett az előző év decemberihez hasonlítva és 37,874 millió volt, a tojó tyúkok száma viszont 670 ezerrel visszaesett. A tavaly júniusihoz viszonyítva 2,25, illetve 1,125 milliós volt a növekedés.
(MTI)

Most hétvégén van a Kürti Borfesztivál

Július 17. 15:09
És ez a videó tuti meg fog győzni arról, hogy érdemes meglátogatni. Kasnyik Tamás, Sütő Zsolt és Mátyás András, környékbeli borászok ebben a videóban mondják el, miért...
 

A görögök, vagy a rómaiak készítettek először bort? Egyik sem!

Július 17. 11:58
A szakirodalom nem az ókori görögöket vagy a rómaiakat tartja az első borkészítőknek, sőt, nem is Mezopotámiából származik a szőlőlé erjesztése, a borivás hagyományának történeti gyökereit a Dél-Kaukázus termékeny völgyeiben, a mai Grúzia területén kell keresnünk - írja a Borkorzó.

A Dél-Kaukázus ősi népe kb 6000 évvel ezelőtt felfedezte, hogy a vadszőlő leve titokzatos átváltozással borrá alakul, ha a földbe teljes terjedelmükben beásott agyagedényekben, ún. kvevrikben, hagyják. Ezt a tudás aztán apránként fejlődött és finomodott az évszázadok során.
 
A kvevrik borkészítésre szolgáló speciális edények. A termelés és a fogyasztás különböző fázisait többezer év óta, mind a mai napig fejlesztik, de a Dél-Kaukázusban a kvevri még most is ugyanolyan fontos szerepet tölt be a borkészítésben, mint valaha.
 

Így néz ki belülről a Tokaj Kerház legnagyobb pincéje - videó

Július 17. 09:39
A tervek szerint a megújuló Tokaj Kereskedőház projekt része lesz a szegi pincék felújítása is. Ez a Közép- és Kelet-Európában egyedülálló nagyságú és adottságú rendszer a borvidék egyik rejtett, pusztulóban levő értéke. A Heti Válasz videójában az idegenvezető Áts Károly.
 

Mese a patkányokról, akik nem tudtak lejönni a csipszről

Július 16. 20:18
Mese a patkányokról, akik nem tudtak lejönni a csipszről
 
A magas zsírtartalmú ételek megváltoztatják a bélben található baktériumháztartást, ezért nem tudjuk észlelni, hogy megtelt a gyomrunk. Az amerikai University of Georgia kutatói ötven patkányt vizsgáltak, kiegyensúlyozott étrenddel etettek néhányat, a többieknek viszont olyan ételeket adtak, amikről korábban már bebizonyosodott, hogy magas zsírtartalmuk miatt hízáshoz vezetnek. A patkányok a kísérletben annyit ehettek, amennyit csak akartak.
 
A tudósok két hónapig vizsgálták a patkányokat, az eredményeik pedig magukért beszélnek. A magasabb zsírtartalmú diétán lévő patkányok 25 százalékkal súlyosabbak lettek, mint a másik csoportban lévő, normális étrendet kapó patkányok. Ezt az Élelmiszer.hu írja, az Indexre hivatkozva.
 
Magyarul: a zsíros ételeket akkor is tovább esszük, ha már valójában jóllaktunk. A kutatók szerint a patkányok és az emberek bélrendszeréi-agyi kommunikációja nagyon hasonló, ez magyarázhatja, miért nem tudunk leállni a zsíros kajákról.
 
(Habár a csülök is zsíros, de olyat nem láttunk még, aki négyet megevett volna...)

A fiatal tállyai borász generáció

Július 16. 18:15

Jenei Balázs, a Mandiner újságírója, 10 napon át a Tokaj-Hegyaljai borvidékről tudósít. Minden nap másik állomásról jelentkezik, meséli el tapasztalatait.
 
2. nap – 2015. július 14. kedd
 
A keddet a tállyai újhullámosok, vagy kvázi újhullámosok megismerésének szenteltem, így délelőtt 11-kor a Szent Benedek Pincészethez mentem. A pincészet egyébként 2002-ben alakult, a tételei már akkor kilógtak az akkori tállyai borok közül, így ha nem is Tállya mai úttörőihez, de mindenképpen a modernizáló borászatok közé tartozik.
 
A véletlen úgy hozta, hogy keresztbe-kasul megkóstolhattuk Sauskáék tokaji pincészetének legtöbb tételét. A régi tokaji kaszinóban székelő pincészet gyönyörű környezetben található, a borok alapanyaga is remek, de számomra még mindig túlzottan intenzív a hordóhasználat, amely a legtöbb bornál kesernyés ízt hoz ki. Ez talán annak köszönhető, hogy még frissek a hordók. Remélem, az új évjáratban eltűnik majd ez az íz.
 
A kitérő után még egy gyors szemlét tettünk Mád legendás helyén, a Szent Tamás-tetőn, hogy utána visszatérjünk Tállyára, ahol Homoky Dorka, a TR Művek, és a SZÓLÓ tartott közös kóstolót estébe nyúló délutánon. A fiatal generációs tállyaiakat képviselő pincészetek közül Dorka a legrégebbi motoros, hiszen 2014 neki már a harmadik évjárata, míg a Tállya Radicals-nak a második, SZÓLÓ-éknak pedig az első.
 
A teljes naplóbejegyzést a Mandiner oldalán tudod elolvasni.