Fröccs

Bock József életműdíjat kapott

Március 24. 19:41
A Budapest Week Publishing kiadó 1993 óta díjazza a hazai vendéglátó, szállodai és más idegenforgalmi szolgáltató szféra tagjait. A szavazásra több mint kilencezer szavazat érkezett. A szakmai zsűri döntése alapján idén is 59 különböző kategóriában adták át a legjobbaknak járó elismerést.
 
Az Év Gasztrobloggere Csíki Sándor, a Food&Wine szerzője lett, Bock József életműdíjat kapott, Wolf Andrásé az Év Séfje elismerés, Raj Ráchel az Év Cukrásza lett. Az Év Éttermese modern kategóriában László Árpád (Robinson – Timeless kitchen és a BRGR-lánc tulajdonosa), classic kategóriában pedig Rudits Károly.
 
Az Év Gasztro-Borászta Ifj. Figula Mihály lett.
 
Gratulálunk a díjazottaknak!

Átadták az Év Étterme díjat

Március 24. 16:11
Tegnap este adták át az Év Étterme díjat, amelyet a 2014-es tesztek alapján a ZONA érdemelt ki. A Dining Guide egész évben járja a vendéglátó helyeket: „az étterem hangulatától az alapanyagok minőségén és az ételek elkészítésén át a kiszolgálásig mindenre odafigyeltünk. Az így kialakult pontszámok átlagából született meg a végső sorrend.”
 
A tíz legjobb étterem 2014-ben, abc sorrendben:
 
67 (Székesfehérvár), Alabárdos, Arany Kaviár, Baltazár, Csalogány 26, Laci!Konyha!, MÁK, Olimpia, Salon, ZONA

A legjobb street food helyek:

Győztes Funky Pho, de a listán szerepel még A Séf utcája, a Bors GasztroBár, a Gyradiko, a Komachi, a Padron, a Pesti Burger és Bár, a Pista bá', a Pizza Me és a Zing.

Az Év Ifjú Séftehetsége díjat – amelyet a 30 év alattiak érdemelhetnek ki – a Fricska Gasztropub két fiatal séfje, Giczi Andor és Nagy Szabolcs vehette át.

Az Év Legprogresszívebb Konyhája az Olimpia lett.

Az Év Termelője Díját Baumgartner Zsolt (mangalicasonka), Csóll Péter (Stühmer Csokoládé) és Szomor Dezső (szürkemarha-szalámi) kapta.

Az esemény beszámolóját a Dining Giude oldalán olvashatjátok.

 
 
 

Így néz ki egy tokaji vakteszt :)

Március 24. 13:40
Mint, ahogy azt olvasóink már megszokhatták, a Winelovers rendezvényekhez kapcsolódóan lapunk rendre megtartja tematikus vaktesztjeit. Ezúttal - a Tokaj Grand közeledtével - természetesen a tokaji borok a téma. Száraz furmintok és késői szüretelésű tokaji borok a téma, a helyszín pedig az Etap Borbár
 
Az ereménykről holnapi cikkünkben számolunk be. A résztvevő borok, és persze a legjobbnak bizonyuló tételek megkóstolhatóak lesznek szombaton a Tokaj Grand Nagy Tokaji Kóstolón.
 
Így néz ki egy tokaji vakteszt :)

Terítéken a somlói juhfark

Március 24. 13:22
A juhfarkról minden borkedvelőnek a Somló jut eszébe. Nem gyakori szőlőfajta a többi borvidékünkön. A Cink.hu most egy 2012-es Kreinbacher Juhfarkot tesztelt. A cikk elején a szerző, Gazda Albert kitért a régió és a termelők rövid bemutatására is. "Először is, a Somló szerintem szép. Ahogy kimagaslik a hegy a környező síkságból. (...) Az egyébként parányi Somlói borvidék elég korán – a rendszerváltással – ébredt: akik a 90-es évek közepén is boroztak már, biztos emlékeznek Inhauser István, Fekete Béla, Györgykovács Imre nevére." A Kreinbacher Birtok boáról írt kóstolójegyzetet, és a teljes cikket itt olvashatjátok.

Dúzsi Tamás: "Nem szabad föladni."

Március 24. 10:00
Dúzsi Tamás 2011-es Görögszó elnevezésű vörösbora bizonyult a legjobbnak a párizsi Vinalies Internationales versenyen. A nemzetközi megmérettetést 21. alaklommal bonyolították le, de magyar bor még ilyen sikert soha nem ért el. Így nem csoda, ha nemcsak a szaksajtó figyelt fel a 2014-es Év Bortermelőjének munkásságára. A március 19-én megjelenő Heti Válaszban nagyinterjút készítettek Dúzsi Tamással, amelynek egy részletét ide kattintva elolvashatjátok.

Rengeteg bor fogy Húsvétkor

Március 24. 07:07
Karácsony után Húsvétkor isszuk a legtöbbet. Ebben az időszakban akár kétszer több palackot is megvásárolunk egy átlagos hétvégéhez képest. Ez a Varga Pincészet közleményében olvasható, amit hétfőn juttattak el lapunkhoz. 
 
A cég kutatása szerint a borfogyasztók között az édesebb (édes, félédes) fajták szélesebb körben elterjedtek. A száraz bort fogyasztják a legkevesebben (56%). A vörösbor a legelterjedtebb (86%), ezt kevéssel követi a fehér, de a fogyasztás gyakorisága a vörösbor esetében messze a legmagasabb. A rosé a többinél kevésbé elterjedt, a kérdezettek alig 60%-a fogyasztja. A legtöbben (53%) havonta néhány (1-3) alkalommal isznak csak bort, a borfogyasztók negyede heti rendszerességgel, míg egy kisebb csoportjuk (13%) naponta fogyaszt bort. A férfiak gyakrabban isznak bort, mint a nők, a napi fogyasztók leginkább férfiak.

Ezt kell tenned, hogy megelőzd a betegségeket!

Március 23. 20:11
Legalábbis a somlóiak ezt ajánlják. A napfény és a tiszta levegő jótékony hatásai együttesen érvényesülnek a teraszon.

Günzer Tamás Pincészetének sikere a Média Bora választáson

Március 23. 17:02
2015. március 18-án Egerben került megrendezésre A Média Bora 2015 rendezvény, ahol kiváló eredményeket ért el Günzer Tamás Pincészete. A 2011-es évjáratú Mátyás Cuvée-je a Média Bora lett vörösbor kategóriában. A 2011-es évjáratú Bocor Cabernet Franc bora aranyérem minősítést ért el.