Fröccs

Champagne FM - Jackson 5

Június 20. 07:32
Champagne FM - Jackson 5
 
Üdvözöljük kedves hallgatóinkat, ma van a Pezsgő Szalon Nagy Pezsgő Kóstoló a Corinthiában, Budapesten. Nálunk, a Champagne FM-en pedig jó pezsgőhöz szól a nóta. Szóljon először a Jackson 5-tól a Jamie.
 
„C'mon, let's drink champagne
Before they bring back prohibition
Smoke a pack or two
Then try another position”
 

Sörcsapolás 9 lépésben

Június 19. 20:31
A Sörcsapoló-világbajnokságon kilenclépéses rituálét követnek a versenyzők, ahol az idei évben Horváth Eszter képviseli hazánkat. Az Origo.hu lépésről lépésre leírja az arany színű ital pohárba töltésének művészetét:
 
1. A pohár tisztítása: a poharat mosószeres vízben por- és zsírmentesre tisztítják, majd zárásként a mosogatómedencében lévő hármas kefén kell áthúzogatni.
 
2. A pohár előkészítése: a már tisztára mosott poharat újból vissza kell hűteni a hideg vizes mosogatómedencében, mert ha meleg pohárba csapolunk, akkor a csapolt sör felhabosodik.
 
3. A cseppsör elengedése: a csapolótorony kifolyó végében lévő úgynevezett cseppsör már oxidálódott, megváltozott ízű, csökkent értékű sör, ezért az nem kerülhet a vendéghez. A sörcsapból ki kell engedni azt a néhány cseppet, ami az előző csapolás után maradt benne.
 
4. Csapolás egy húzásra: A poharat 45 fokos szögben kell a csap alá helyezni, hogy a sör nyugodtan folyhasson a pohár falán. Eközben ügyelni kell arra, hogy a csap nem érintheti sem a poharat, sem pedig a kialakuló habot, ennek a távolságnak 3-5 cm kell lennie.
 
5. Habképzés: amikor a pohár már kezd megtelni, a poharat függőleges helyzetbe kell helyezni, hogy intenzívebb hab képződjön.
 
6. Amint a pohár megtelt: a sörcsapot elzárva a poharat a csepegtetőtálcára kell helyezni úgy, hogy az utolsó cseppek ne kerüljenek a megcsapolt pohárba.
 
7. A csapolás befejezése: amikor megfelelő sörhab képződött, a pohár tetején tornyosuló habot egy 45 fokos szögben tartott habkéssel le kell vágni. A fennmaradó habnak kb. kétujjnyi vastagnak kell lennie.
 
8. Öblítés: a poharat a mosogatómedencébe merítjük, a pohár külső falán lefolyt sörhabot leöblítjük, ügyelve arra, hogy a pohárba ne kerüljön víz.
 
9. Szervírozás: a pohár talpát megtörölve kell a cseppfogó gallért ráhelyezni, majd a talpánál fogva kell a vendég asztalára, a söralátétre helyezni, úgy, hogy a pohár logója mindvégig a vendég felé nézzen.

Horváth Eszterről, tapasztalatairól és a versenyről az Origo oldalán megjelent cikkben olvashatnak.

Laskaimádók, irány Cegléd!

Június 19. 17:53
A ceglédi hagyományos pásztorétel a főszereplője a Laskafesztiválnak, amely péntektől vasárnapig tart.
 
Détári Lukács Ágnes, a rendezvény főszervezője az immár nyolcadik alkalommal megrendezendő fesztivál "névadóját" bemutatva kiemelte: a laskatésztát Cegléden főzve készítik el, más tájakon azonban sütni is szokták. A lebbencsként is ismert száraztésztát főleg sós változatban élvezheti a közönség, például marhapörkölt mellé, túrós csusza formájában, de készül ananászos változat is. 
 
Megjegyezte: az itteni pásztorok kedvelt étele volt a laskaleves, amelyhez előbb megpirították a tésztát, majd felöntötték vízzel és számtalan variációt hoztak létre. 
 
A hagyományok ápolását főzőverseny segíti: szombaton 42 csapat méri össze tudását, a zsűri elnöke Buday Péter séf lesz. A látogatók megkóstolhatják a város laskáját is, a 300 adagos óriás kondérban készülő finomság szakácsai a város képviselői lesznek. A tradíciókhoz tartozik immár az is, hogy évente más-más fazekas laskatálját csodálhatja meg a közönség – fűzte hozzá. 
 
A program részeként szombaton amatőr fogathajtó versenyt tartanak, a zsűri elnöke Fülöp Sándor fogathajtó világbajnok lesz, aki bemutatót is tart. Vasárnap startol a harmadik Ceglédi Vágta, a verseny idén kibővül a Kis Huszár Vágtával, melyen 16 év alatti ifjú lovasok mérkőznek majd meg.
 
A pénteken délután koncertekkel induló háromnapos rendezvényen kézműves kirakodóvásár, pálinka- és borkóstolók várják a látogatókat, a gyerekeket egyebek mellett a lovas programokhoz kapcsolódó játékok szórakoztatják.
(MTI)

Már az oroszok sem isznak úgy, mint régen...

Június 19. 15:15
Majdnem öt literrel csökkent az oroszok évi átlagos alkoholfogyasztása az elmúlt öt évben - közölte csütörtökön az orosz egészségügyi minisztérium vezető pszichiáter-narkológusa.
 
Jevgenyij Brjun az alkoholfüggőség ellen harcoló Anonim alkoholisták egyesület fennállásának nyolcvanadik évfordulóján tartott sajtótájékoztatón közölte, hogy öt év alatt 18 literről 13,5-re csökkent az egy főre jutó éves alkoholfogyasztás mértéke. A 13,5 literes adat megfelel szerinte a mediterrán alkoholfogyasztási kultúrára jellemző átlagos adatnak.
 
A minisztériumi illetékese felhívta a figyelmet arra, hogy Moszkvában is csökkent a szeszes italok fogyasztása, ami a fejlett fővárosi "infrastruktúrával" magyarázható: az embereknek van lehetőségük megvalósítaniuk önmagukat, másrészt pedig a moszkvai lakásokban "kényelmetlen" kisüstit főzni.
 
Brjun rámutatott arra, hogy a szeszfogyasztási statisztikák az előállított alkohol mennyisége alapján készülnek. Úgy számolnak, hogy amennyit előállítanak, annyi fogy el, de valójában nem tudni, hogy mennyit isznak meg belőle, az pedig végképp nem ismert, hogy házilag mennyi párlat készül. A harmincezer fős városoknál kisebb településeken felmérések sincsenek minderről.
 
Jevgenyij Brjun szerint az alkoholfüggő oroszok még mindig vonakodnak attól, hogy segítséget kérjenek az Anonim alkoholisták egyesülettől. "Nem értik az emberek, hogy ez a józanok egyesülete, és nem az alkoholistáké. Az ott dolgozó emberek hozzájárulásukat adják az alkoholisták rehabilitációjához" - mondta a minisztériumi szakértő.
(MTI)

Breaking! Fazekas Sándor ralizni fog!

Június 19. 11:16
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is rajthoz áll a 20. Magyar Borok Útja Ralin, melyet augusztus 28. és 30. között rendeznek meg.
 
Megay Róbert Péter, az esemény szervezőbizottságának társelnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón bejelentette, hogy az autós-boros élménytúra idén a Tokaj-hegyaljai, az Egri és a Mátraaljai Borvidéket járja be, miközben a résztvevők közel két tucat pincészetet látogatnak meg. 
 
Örömmel mondhatom, hogy a jubileumi rali alkalmából Fazekas Sándor a fővédnöki szerep ismételt elvállalása mellett most indulóként is részt vesz a versenyen - fogalmazott Megay Róbert Péter. Hozzátette: idén kiemelkedően nagy az érdeklődés a rali iránt, amelyen száz autóban fogják maximálni az indulók számát, s ez összesen 230 versenyzőt jelent. 
 
Megújult szervező csapatunkkal azon dolgozunk, hogy a hagyományok megőrzése mellett az újdonságokra, a lendület megtartására és az élmények fokozására fókuszálva ünnepeljük meg a rali alapításának 20. évfordulóját - mondta.
 
A rendezvény a borkultúra és a turisztikai látnivalók mellett a tudatos és biztonságos közlekedés népszerűsítésére is figyelmet fordít. Komáromi Endre nyugalmazott rendőrezredes, a rali biztonsági főnöke szerint a versenyzőket rendszeresen megszondáztatják majd, valamint a KRESZ-szabályok és a sebességhatárok betartását is szigorúan veszik.
(MTI)

Egy Jedi-lovag véleménye a hajós-bajai borokról

Június 19. 09:56
„A tavaszi VinCE-kiállításon francia borászokat is megkínáltam Koch Csaba 2009-es kései szüretelésű, száraz chardonnay-jával, és mindenki elismerően nyilatkozott róla. Akkor megfogadtam, ha lehetőségem nyílik rá, ellátogatok a pincészetébe és a külföldön egyelőre alig ismert Hajós-Bajai Borvidékre” – nyilatkozta Elizabeth Gabay nemzetközi borakadémikus, Master of Wine arról, hogyan és miért keveredett június 15.-én a Koch Borászat borotai központjába. A Master of Wine szakembereket a borvilág Jedi lovagjainak is szokták nevezni.
 
Egy Jedi-lovag véleménye a hajós-bajai borokról
Elizabeth Gabay nemzetközi borakadémikus, Master of Wine
 
Koch Csaba hajós-bajai borvidéki elnök ragaszkodott hozzá, hogy a borvidék több borászával is megismerkedjen a nemzetközi hírű szakember. A már fél évszázada kiváló borokat termelő Sümegi József mellett két feltörekvő, fiatal hajós-bajai borász, Csanádi Bálint és Sziegl Balázs borait is megkóstolta és véleményezte a szakértő.
 
Elizabeth Gabay felvetette, hogy a külföldi turistákat meg kellene ismertetni az igazi magyar fajtákkal, a Hajós-Baján gyönyörű borokat adó Irsai Olivérrel, cserszegi fűszeressel vagy az ázsiai, balkáni gyökerekkel bíró kadarkával. A brit szakember elcsodálkozott, hogy már néhány eurós áron nemzetközileg is versenyképes cabernet sauvignont és chardonnay-t képesek termelni a helyi borászok, és meglepetten értesült arról, hogy bizonyos évjáratokban jégbor készítését is lehetővé teszi a helyi klíma. 
 
„Nagyon fontos, hogy ne csak mi kóstoljuk a saját borainkat, hanem a nemzetközi borvilágban is jártas szakértők minősítsenek bennünket, mert egy dolog, hogy mi szeretjük a hajós-bajai borokat, de a folyamatos fejlődés érdekében minden megalapozott véleményre oda kell figyelnünk” – vallja Koch Csaba. A borotai pincészet tulajdonosa szerint bátorító volt Elizabeth Gabay látogatása, mert megerősítette a brit szakember véleménye abban, hogy jó úton járnak a borvidéken: a hazai fajták termelését úgy erősítik, hogy közben már a nemzetközi világban jól ismert Cabernet-kből is versenyképes borokat készítenek. „Bízunk benne, hogy Elizabeth Gabay elviszi a jó hírünket, hogy minél több ember halljon rólunk, és ismerhesse meg a borainkat” – fejezte ki megalapozott reményét a hajós-bajai elnök.

A Borászok Barátja, akit több pincéből kitiltottak

Június 19. 06:47
Alkonyi László irigylésre méltó ember. Borbírálatai miatt több pincészetből kitiltották, hosszú utat tett meg tehát addig, amíg idén elnyerte a Borászok Barátja címet. De mindig a saját útját járta, és mert váltani, amikor úgy érezte, hogy addigi tevékenysége már nem ad annyi örömöt, elképzeléseihez pedig következetesen hű maradt. Így lett bölcsészből közgazdászhallgató, tőzsdei szakíróból borkritikus, újságíróból Tokaj-Hegyalján kecskéket terelgető, szőlőt gondozó borász. Alkonyi László irigylésre méltó, mert szabad ember.
 
A júniusi Magyar Konyhában van egy érdekes interjú Alkonyival. Ebből szemezget a lap online kiadása.

Durva: minden ötödik gyerek energiaitalt reggelizik Magyarországon

Június 18. 20:40
Az energiaitalok nagyfogyasztói akár havonta hétliternyit isznak meg az egyre nagyobb dobozokban árult, ezért üdítőitalnak látszó koffeinbombákból. A kormány a forgalmazás korlátozására készül a fiatal fogyasztók magas aránya miatt.
 
A legnagyobb gondot a tizenéveseknél okozzák a szénsavas, cukrozott, magas koffeintartalmú termékek. Az energiát több forrásból merítik, az italonként 1-4 kávénak megfelelő koffein mellett fontos összetevőjük a taurin nevű aminosav. Ez természetes formában is előfordul a bárány- vagy a marhahúsban. A mértéktelenséget jelzi, hogy a kamasz nagyfogyasztók havonta hétliternyit isznak meg, és annyi taurint nyelnek, mintha 1,2 kiló marhahúst ennének meg mindenna - írja a Válasz.hu.

Tokaji kincsek a pince mélyéről

Június 18. 18:22
Az idei Tokaj Nyitány Kincsek a pince mélyéről mesterkurzusán eléggé felemás volt az összkép, bár kétségtelenül minden bor fogyasztható állapotban volt. A középmezőnyből kiemelkedő tétel ugyanakkor számomra csupán kettő akadt. Néhány borról pedig elmondható ugyan, hogy még állnak a lábukon, de bennük ezen kívül - pályájuk ebben a szakaszában - más extra értéket már nem találtam - olvasható a Borrajongón.