Fröccs

Debreceni kolbász, mint Hungarikum?

Október 13. 16:15
Elképzelhető, hogy Hungarikum lesz a debreceni páros kolbász, tudtuk meg a Híradó.hu-tól. A Hungarikum Bizottság október 13-i ülésén dönt a „debreceni” ügyéről.
 
Debreceni kolbász, mint Hungarikum?
Forrás: Hirado.hu, Fotó: MTI, Czeglédi Zsolt

A kormány pénzéből fejlesztenének egészséges ételeket

Október 13. 13:11
Az Egyesült Királyság kormánya 2007 óta működteti az Innovative UK programot, amellyel társadalmilag hasznos innovációkat támogatnak. Nem rég egy új pályázatot írt ki egészséges összetételű ételek és italok fejlesztésére és gyártására - írja az Origo.hu.
 
Cél a zsír (főleg a transzzsírsavak), a cukor és a só csökkentése, az élelmi rostok mennyiségének növelése az élelmiszerekben. Az erre szánt összeget – 10 millió fontot (4,2 milliárd forintot) – kutatásra és fejlesztésre lehet felhasználni. „A célunk, hogy elősegítsük új eljárások fejlesztését és olyan termékek létrejöttét, amelyek az egészséges étkezés lehetőségét nyújtják a fogyasztóknak, új piaci lehetőségeket mutatnak az iparág számára” – olvasható a felhívásban. Leginkább ipari méretű projekteket szeretnének támogatni, de a kisebb vállalkozások is pályázhatnak. A pályázóknak ügyelni kell arra, hogy minden általuk felhasználandó anyagnak megbízható forrásból kell származnia, a fenntarthatóság jegyében.

Íme a várva várt BalatonBor címkéje

Október 13. 10:09
A BalatonBor címkéjét október 10-én mutatták be a Nagy Olaszrizling Kóstoló nyitóeseményén. Ez hazánk első termelői összefogásra épülő régiós bormárkája, amelynek külön kritériumrendszert is kidolgoztak (erről itt olvashatsz bővebben). Lássuk a BalatonBor címkéjét:
 
Íme a várva várt BalatonBor címkéje
 
 

Az ősz egyik kincse a naspolya

Október 13. 07:06
A naspolya termését kevesen ismerik, és még annál is kevesebben eszik meg. Október végén, november elején lehet leszedni a Kaukázus déli oldalán honos naspolyát. Igaz utóérlelni kell, de jóízű és tápláló. Fontos, hogy egyszer-kétszer megcsípje a fagy, különben éretlenül élvezhetetlen az íze. Decemberre a gyümölcsök szép lassan megpuhulnak, és kicsit meg is sötétedne. Nyersen is fogyasztható, de ha sok van belőle, akkor mindenképpen alkossunk belőle valami izgalmasat - tanácsolja az Origo.hu. Például naspolyalekvárt.

Hozzávalók: 
2 kg jó érett naspolya
50 dkg cukor
0,5 dl rum 
 
A puha naspolyát alaposan megmossuk, majd egy pohárnyi vizet öntve alá teljesen szétfőzzük. Ha langyosra hűlt, szitán áttörjük, hozzáadjuk a cukrot, és folyamatos kevergetve sűrűre főzzük. Azon forrón tiszta üvegekbe töltjük, tetejére egy kanálnyi rumot öntünk, és lekötjük, vagy csavaros lapkával lezárjuk. Szárazgőzben hagyjuk kihűlni. Különlegessége folytán remek ajándék is lehet!
 
További felhasználási ötletek az Origo.hu oldalon!

Jövőre már kerékpárutakon tekerhetsz a Móri borvidéken

Október 12. 19:18
Hat Fejér megyei településen épülnek kerékpárutak december végéig. Mór, Csókakő, Sukoró, Nadap, Velence és Kápolnásnyék érintett a projektben, amelynek köszönhetően jövőre már biciklivel is meghódíthatják a borkedvelők a vidéket.

A Fejér Megyei Önkormányzat sikeres pályázatának köszönhetően mintegy 1,1 milliárd forintból épülnek kerékpárutak az év végéig. A több mint 11 kilométernyi kerékpárút-fejlesztés két részből áll.
 
Az egyik a megye északi részén Csókakőt köti össze Mórral. Utóbbi település további 65 millió forintot biztosít arra, hogy a kerékpárút mellett a mezőgazdasági forgalmat is biztonságosan le lehessen bonyolítani a borvidéken.
 
A másik projekt a Velencei-tó déli partján 2013-14-ben megvalósult kerékpárúttól, vagyis a velencei hajóállomástól Kápolnásnyékre, illetve Sukorón át Nadapra vezet. A Sukoróról Nadapra vezető út nyomvonala érinti az ingókövek egyikét, a Gyapjaszsákot, és nagyrészt Natura 2000-es természetvédelmi területen halad majd.
(Forrás: MTI)

Dübörög a turizmus hazánkban

Október 12. 16:20
Az idei évben több, mint öt százalékkal nőtt a szálláshelyek forgalma a nyár utolsó hónapjában. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatokat közölt október 12-én:

- a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 5,7, a belföldi vendégeké 4,9 százalékkal nőtt augusztusban 2014-hez képest
- a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakákban mért forgalma összességében 5,3 százalékkal bővült
 
A szálláshelyek folyó áron számolt bruttó árbevétele 14 százalékkal emelkedett. Az év első nyolc hónapjában a szálláshelyek 6,4 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak az előző év azonos időszakához képest - írja a Híradó.hu.

A hársfavirág igazi csodaszer ebben az időben

Október 12. 13:17
A megfázások időszakában igazi megmentő lehet a hársvirág, illetve a belőle készült tea és méz is. A Házipatika.com elixírként emlegeti a belőle készült gyógyteát.

A hársvirág hatóanyagai
A hársfavirág tartalmaz flavonoidot, illóolajat, cseranyagot és nyálkaanyagot. A növényben megtalálható flavonoidok antibakteriális hatásúak, ezért meghűléses betegségekre, köhögéscsillapításra kiválóan alkalmas. Enyhíti a hörghurutos panaszokat, köptető, nyákoldó hatású. Nyálkaanyagai serkentik az immunrendszer működését.
 
A hársfavirág teája hatásos izzasztószer meghűléses megbetegedések esetén. A népi gyógyászat szerint jó idegerősítő és nyugtató hatású, ezért esti italnak is kiváló. Nagyon kellemes a fürdővízbe vegyítve is.
 
Gyógytea
Virágát leforrázva használják melegen, lehetőleg mézzel édesítve, izzasztó tulajdonságai miatt, hűléses, lázas állapotokban. 2,5 dl vízhez egy csapott evőkanál teafű szükséges, nátha esetén naponta 2-3 csészével igyunk, 4-5 napon keresztül. Izzasztás céljábból forrón célszerű inni, ágyban fekve, betakarózva. Görcsoldásra, emésztésjavításra étkezés után igyunk egy csészével.
 
Méz
A hársfa virága kiváló mézelő, a hetedik évtől adja a legjobb mézet. A hársméz rendelkezik a legerősebb gyulladásgátló hatással, emellett enyhíti a lázas betegségek tüneteit.

Emlékezetes évjárat lehet a 2015-ös

Október 12. 10:23
Mind mennyiségi, mind minőségi szempontból emlékezetes évjárat lehet a 2015-ös a borászok szerint - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke a Magyar Hírlap szombati számában.
 
A balatonboglári szőlővidéken a tavalyinál 50 százalékkal nagyobbnak ígérkezik a termés, a somlóin akár háromszoros is lehet, de kimagasló eredményekre számítanak Eger környékén is - mondta Tornai Tamás. Az idei termés minősége kapcsán az elnök megjegyezte: a szőlő zamatos, beltartalmi értéke magas.
 
Hozzátette ugyanakkor, hogy hiába jó a termés, az árak mégis emelkedtek, részben a behozatal jelentős visszaesése, részben a kivitel emelkedése és a javuló értékesítési lehetőségek miatt.
 
Tornai Tamás kitért arra is: várhatóan a jövő héten fogadja el a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a földrajzi jelzések nélküli borokra vonatkozó szigorúbb szabályozást. A jövőben fel kell majd tüntetni többek között, hogy a bor alapanyaga honnan származik.
(Forrás: MTI)

A pityókás vegetáriánusok egy harmada bűnbe esik a hús láttán

Október 12. 09:31
A VoucherCodesPro nevű brit honlap felmérése szerint a vegetáriánusok több mint harmada részegen hajlamos húst enni. A vizsgálatban résztvevő közel 2000 vegetáriánus saját bevallása szerint elcsábul a steak, a csirkehús, a disznóhús, illetve a baconszalonna hatására.
 
A bacon mellett a kapatos vegetáriánusok 27 százaléka tette le a voksát, 19 százalékuk a sült csirke után sóvárgott, 14 százalékuk pedig a kolbász mellett tört lándzsát. A józan, zöldség- és gyümölcsevő életmódot választók kilengéseit okozó, két legnépszerűbb étel a kebab (39 százalék) és a húspogácsa (34 százalék) volt - írja az Élelmiszer.hu.