Fröccs

Egészségesebb kenyerek kerülnek a boltokba

Január 15. 16:15
Akár már egy év múlva jobb minőségű kenyeret ehetünk, ugyanis a kormány szabályozná, hogy melyik kenyérfajtának mit kell tartalmaznia - írja a Hiradó.hu. A új szabályok szerint például a rozsos kenyérben minimum 30 százalékos roszlisztartalomnak kell lennie, hogy így nevezhessük. Ez kétszer több mennyiséget jelent, mint a mostani. A rozskenyér esetében pedig 40-ről 60 százalékra emelekedik a rozsliszttartalom. 
 
Olyan termékek elkészítési módja is bekerül a hazai élelmiszerszabályozási információkat tartalmazó Magyar Élelmiszerkönyvbe, amelyek eddig nem szerepeltek ott. Ilyen a graham, a teljes kiőrlésű, a tönköly, és a kukoricás kenyér. A teljes kiőrlésű kenyérben a felhasznált liszt legalább 50 százaléka teljes kiőrlésű lesz, a graham kenyérnek pedig legalább 90 százalékban kell majd graham búzalisztet tartalmaznia – magyarázta a Helyi Híradóknak a Pékszövetség szakmai titkára. Werli József elárulta, hogy a szabályozás legfőbb célja, hogy a fogyasztók áttekinthető választékkal találkozzanak a boltokban.
 
A változás előírja a kenyerek sótartalmának csökkentését is. 

Eligazították a magyar Bocuse d’Or döntősöket

Január 15. 13:47
2016. január 15-én tartották a Bocuse d’Or magyarországi döntőjébe továbbjutó 6 versenyző eligazítását. A megbeszélésen ismertették a versenyszabályzatot, illetve a séfek megkapták az Akadémia által biztosított tálalóelemeket, gyakorlótálakat. A magyar zsűrihez neves, nemzetközileg elismert szereplők is csatlakoznak. A napokban az is kiderült, hogy az európai döntőn Magyarország a második napon versenyez - áll a Magyar Bocuse d’Or Akadémia Egyesület lapunkhoz eljuttatott közleményében.
 
Az eligazítás során kerültek nyilvánosságra a séf-commis párok is, hiszen a 6 továbbjutó a februári döntőn már páros versenyzőként indul, ahol commis-jukkal (segéd) alkotnak majd egy csapatot. A versenyzők az őket segítő commis-kat az ifjúsági verseny első 6 helyezettje és ígéretes szakácstanulók közül választották ki így a döntőn az alábbi séf-commis csapatoknak szoríthatunk majd:
 
Versenyző – Commis
  • Győrffy Árpád – Szegedi Réka
  • Pohner Ádám – Jándi Lőrinc
  • Sándor Rodrigo – Barna Zsanett
  • Szabó László – Pozsár Bence
  • Széll Tamás – Szabó Kevin
  • Volenter István – Sándor Lőrinc
 
A február 18-án a Fehova keretei között megrendezésre kerülő magyar döntőn óriási megtiszteltetés, hogy a zsűri két elnöke Bíró Lajos és Hamvas Zoltán, valamint a versenyzők által kijelölt zsűritagokhoz (Ádám Csaba, Dinnyés Csaba, Palágyi Eszter, Pesti István, Szulló Szabina, Urbán Tibor) olyan nemzetközileg elismert szereplők csatlakoznak, mint Brian Turner, Christian Meyer, Ferdy Debecker, Henrik Norström vagy éppen a Bocuse d’Or győztes Rasmus Kofoed és Serge Vieira, akik már a korábbiakban továbbjutó Molnár Gábort és Széll Tamást is segítették a felkészülésben. 
 
A külföldi tanácsadó bevonása ezúttal sem marad el, az Akadémia a továbbiakban is nagy hangsúlyt fektet rá, hogy szakmailag mindent megadjon a magyar csapatnak így a már a magyar döntőre való felkészülés során lehetőségük nyílik majd a versenyzőknek meghívott séftől tanulni. 
 
A hústémához minden versenyző számára biztosított egy gyakorlótál, mely egy szintén az Akadémia által biztosított versenytálra kerül lecserélésre a döntőre, illetve 1 darab 2 alternatívából választható főelemtartó emelvény, valamint egy 3 alternatívából összeállítható összesen 30 darabos köret kiemelő csomag. A további felkészülést segítendő az Akadémia biztosítja a teljes első hal- és húscsomagot is a versenyzők számára.

Horvátországi a legjobb ásványvíz

Január 15. 12:52
A Jamnica két kategóriában is elnyerte az aranyat a nemzetközi versenyen - írja a Turizmus Online. 

A Nemetközi Ásványvíz Díj Portugáliában tartott, ünnepélyes átadóján részesült elismerésben a horvát Jamnica ásványvíz tavaly év végén, ami „A legjobb ízű víz” és „A legjobb szénsavas ásványvíz” kategóriában is elnyerte az aranyat.
 
A Jamnica komoly versenytársakat utasított maga mögé, és összesen 11 európai ország 175 terméke közül választották ki a fenti két kategória nyertesének. A vizeket egy 15 ország szakembereiből álló zsűri értékelte, a Jamnica ízesített vizét a maximálisan adható 100 pontból 97,5-re, míg a szénsavas ásványvizét 95 pontra értékelte.

Hatalmas potenciál van a Szarvas-dűlő aszújában

Január 15. 11:09
A 2013-as 6 puttonyos Tokaji aszú igaz még csak hordóminta, de már most nagy pontenciált látnak a Tokaj Kereskedőház tételében. A bor alapanyagát a Szarvas-dűlő adta, amelyről így ír a Metropol.hu:
 
Mivel a beltartalom hatalmas, s a bor is lassan fejlődik, ezért nem mindig érdemes kapkodni a forgalomba hozatallal. (...) A dűlő erőteljesen rányomja bélyegét a borra, pozitív értelemben: annak ellenére, hogy hatalmas súlya van, mégis van benne egy szinte meghatározhatatlan könnyedség, virágosság, parfümösség. A lösz itt is megmutatta, hogy bizony nem lebecsülendő egy vulkanikus kőzeten nyugvó talajhoz képest sem. (...) Szájban elképesztően telt, krémes, selymes. A korty kövéren, gazdagon hömpölyög a nyelvünkön, annyira gazdag, hogy szinte lenyomja a nyelvünket. Szájban szinte ugyanazt kapjuk, amit az illat ígért: egy gazdag fiatal aszú lendületét, útkeresését és letaglózó izgalmát, szépségét és erejét.

Többé nem szponzorálja a Mumm a Forma 1-et

Január 15. 09:37
A Mumm pezsgőház 15 évig volt partnere a Forma 1-es versenyeknek, ám a francia champagne márka tulajdonosának 5 millió eurós ajánlatát elégtelennek ítélte meg az autóverseny menedzsmentje. A szponzori szerződés felbontása miatt, többé nem Mumm pezsgőt fognak egymásra locsolni a győztes pilóták a Nagydíjakat követő eredményhirdetéseken. De senki ne szomorkodjon, mert helyére lép egy másik nagy Champagne márka a Moët et Chandon.
 
A jelek szerint a Mumm sem fog kiszállni a szponzorációból, csak a jövőben a Formula E, a világ első elektromos autók részvételével megrendezett versesorozatát támogatja - írja a Thedrinksbusiness.com.
 
Ricard Pernold elmondta, hogy nagyon büszkék a Forma 1-ben eltöltött 15 évre, de a Formula E egy új lehetőség számukra, amely szorosabban illeszkedik a márka képviselte eszmékhez.

Ezért nem érdemes pólóban rohangálni a buliból hazafelé

Január 15. 06:19
Egy-egy téli buliból hazafelé sokszor lengén öltözött, vigadó embereket látni. Pedig jobban tennék, ha felvennék a télikabátot. Miért?
 
Bármennyire is szeretnénk azt hinni, hogy az „alkoholköpeny” majd megvéd a hidegtől, ez az általános feltételezés egyszerűen nem igaz. Az alkohol ugyanis gyakorlatilag lehűti a testünket - írja az Élelmiszer.hu.
 
Néhány pohár „ital” után a vérereink kitágulnak, amivel testnedvünk áramlása közelebb kerül külső hámrétegünkhöz. Jóllehet, mindettől forróbbnak érezzük a szervezetünket, a „természetes takarónk” felé pumpált vér miatt esik a testünk maghőmérséklete, márpedig ez az életfunkciónk szempontjából nem igazán örömteli fejlemény - szögezi le az Élelmiszer.hu a Daily Mail forrása alapján.

Ismét Budapesttel van tele a brit tévé

Január 14. 19:53
Az angliai Food Network műsorán hétfőn ment le egyórás film a budapesti gasztronómiáról.
 
A nézőt Donal Skehan kalaluzolja a filmben, aki Nagy-Britanniában és Írországban szinte olyan népszerű, mint Jamie Oliver.
 
Skehan sorozatának címe Follow Donal to Europe, és tíz európai városba látogat el benne, ahol megpróbál minél több dolgot megkóstolni és találkozik a helyi gasztrobloggerekkel is - írja az Index.
 
 
A sorozat első része rögtön Budapestet mutatja be. A műsorvezető teljesen készen volt Budapesttől: szerinte leginkább Párizsra hasonlít, csak még egy kicsit jobb is.
 
Skehan evett gulyást, járt a Gourmet fesztiválon, megnézte, hogyan készül a flódni, evett lángost a Blahán, és meglátogatta a Cukorka üzemet, ivott pálinkát és evett egy kis kakasherét, meg csirkepaprikást.

Körbe-körbe vastagon, befagyott a Balaton

Január 14. 17:01
És így néz ki drónról:
 
 
De az, hogy vastagon, persze relatív. A Vizimentők.hu azt írja, hogy rámenni még nem biztonságos. Ahhoz legalább 10-12 cm vastag páncél szükséges.

Pesten nyílt egy hely, ahol olcsóbb lett a tej

Január 14. 16:35
 
A jövőben komoly jelentősége lehet az ilyen helyeknek, hiszen emelkedik a nyers tej ára.
 
Magyarországon a nyers tej országos termelői átlagára kilogrammonként 78,66 forint volt az elmúlt év novemberében. A zsírtartalom 0,08, és a fehérjetartalom 0,02 százalékpontos javulása hozzájárult a nyers tej árának 1 százalékos növekedéséhez - olvasható a Magyarmezőgazdaság.hu-n. 
 
A nyers tej ára 20 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A nyers tej felvásárlása a 2014. novemberit 4 százalékkal haladta meg, míg a 2015. októberitől 4 százalékkal maradt el.
 
Az Európai Bizottság decemberben megjelent előrejelzése szerint 2014 és 2025 között az Európai Unióban a tejhozam 19 százalékkal javulhat, míg a tejhasznú tehénállomány 8 százalékkal, 21,5 millió egyedre csökkenhet, így a tehéntej termelése 9 százalékkal, 173,9 millió tonnára emelkedhet.
 
A KSH adatai szerint Magyarországon a tej és tejtermékek összes értékesítésének nettó árbevétele 2014-ben 246 milliárd forint volt, 16 százalékkal nőtt egy év alatt, és az élelmiszeripari termékek értékének 10 százalékát tette ki. A tejtermékek nettó értékesítési árbevételének 83 százalékát a belpiaci, 17 százalékát a külpiaci forgalom adta. A belpiaci értékesítés árbevétele 14 százalékkal, az exporté 32 százalékkal nőtt egy év alatt. A tejsavó termelése a másfélszeresére, a sajt és túró termékcsoporté 17 százalékkal, a folyadéktejé 10 százalékkal nőtt, míg a vaj és vajkrém termékcsoporté 1 százalékkal, a savanyított tejtermékeké 5 százalékkal csökkent. A KSH háztartási, költségvetési és életkörülmény adatfelvétel 2014. évre vonatkozó eredményei szerint a tej egy főre jutó fogyasztása 48,6 literről 46,5 literre, a joghurt, kefir és tejföl termékcsoporté 11,7 literről 11,4 literre csökkent, a sajt és túróé 5,7 kilogrammon stagnált, míg a vaj és vajkrémé 0,9-ről 1 kilogrammra nőtt. A vaj helyettesítőjeként számon tartott margarin fogyasztása 3,4-ről 3,2 kilogrammra csökkent, ami hozzájárulhatott a vaj fogyasztásának kismértékű növekedéséhez.