Fröccs

Hatalmas potenciál van a Szarvas-dűlő aszújában

Január 15. 11:09
A 2013-as 6 puttonyos Tokaji aszú igaz még csak hordóminta, de már most nagy pontenciált látnak a Tokaj Kereskedőház tételében. A bor alapanyagát a Szarvas-dűlő adta, amelyről így ír a Metropol.hu:
 
Mivel a beltartalom hatalmas, s a bor is lassan fejlődik, ezért nem mindig érdemes kapkodni a forgalomba hozatallal. (...) A dűlő erőteljesen rányomja bélyegét a borra, pozitív értelemben: annak ellenére, hogy hatalmas súlya van, mégis van benne egy szinte meghatározhatatlan könnyedség, virágosság, parfümösség. A lösz itt is megmutatta, hogy bizony nem lebecsülendő egy vulkanikus kőzeten nyugvó talajhoz képest sem. (...) Szájban elképesztően telt, krémes, selymes. A korty kövéren, gazdagon hömpölyög a nyelvünkön, annyira gazdag, hogy szinte lenyomja a nyelvünket. Szájban szinte ugyanazt kapjuk, amit az illat ígért: egy gazdag fiatal aszú lendületét, útkeresését és letaglózó izgalmát, szépségét és erejét.

Többé nem szponzorálja a Mumm a Forma 1-et

Január 15. 09:37
A Mumm pezsgőház 15 évig volt partnere a Forma 1-es versenyeknek, ám a francia champagne márka tulajdonosának 5 millió eurós ajánlatát elégtelennek ítélte meg az autóverseny menedzsmentje. A szponzori szerződés felbontása miatt, többé nem Mumm pezsgőt fognak egymásra locsolni a győztes pilóták a Nagydíjakat követő eredményhirdetéseken. De senki ne szomorkodjon, mert helyére lép egy másik nagy Champagne márka a Moët et Chandon.
 
A jelek szerint a Mumm sem fog kiszállni a szponzorációból, csak a jövőben a Formula E, a világ első elektromos autók részvételével megrendezett versesorozatát támogatja - írja a Thedrinksbusiness.com.
 
Ricard Pernold elmondta, hogy nagyon büszkék a Forma 1-ben eltöltött 15 évre, de a Formula E egy új lehetőség számukra, amely szorosabban illeszkedik a márka képviselte eszmékhez.

Ezért nem érdemes pólóban rohangálni a buliból hazafelé

Január 15. 06:19
Egy-egy téli buliból hazafelé sokszor lengén öltözött, vigadó embereket látni. Pedig jobban tennék, ha felvennék a télikabátot. Miért?
 
Bármennyire is szeretnénk azt hinni, hogy az „alkoholköpeny” majd megvéd a hidegtől, ez az általános feltételezés egyszerűen nem igaz. Az alkohol ugyanis gyakorlatilag lehűti a testünket - írja az Élelmiszer.hu.
 
Néhány pohár „ital” után a vérereink kitágulnak, amivel testnedvünk áramlása közelebb kerül külső hámrétegünkhöz. Jóllehet, mindettől forróbbnak érezzük a szervezetünket, a „természetes takarónk” felé pumpált vér miatt esik a testünk maghőmérséklete, márpedig ez az életfunkciónk szempontjából nem igazán örömteli fejlemény - szögezi le az Élelmiszer.hu a Daily Mail forrása alapján.

Ismét Budapesttel van tele a brit tévé

Január 14. 19:53
Az angliai Food Network műsorán hétfőn ment le egyórás film a budapesti gasztronómiáról.
 
A nézőt Donal Skehan kalaluzolja a filmben, aki Nagy-Britanniában és Írországban szinte olyan népszerű, mint Jamie Oliver.
 
Skehan sorozatának címe Follow Donal to Europe, és tíz európai városba látogat el benne, ahol megpróbál minél több dolgot megkóstolni és találkozik a helyi gasztrobloggerekkel is - írja az Index.
 
 
A sorozat első része rögtön Budapestet mutatja be. A műsorvezető teljesen készen volt Budapesttől: szerinte leginkább Párizsra hasonlít, csak még egy kicsit jobb is.
 
Skehan evett gulyást, járt a Gourmet fesztiválon, megnézte, hogyan készül a flódni, evett lángost a Blahán, és meglátogatta a Cukorka üzemet, ivott pálinkát és evett egy kis kakasherét, meg csirkepaprikást.

Körbe-körbe vastagon, befagyott a Balaton

Január 14. 17:01
És így néz ki drónról:
 
 
De az, hogy vastagon, persze relatív. A Vizimentők.hu azt írja, hogy rámenni még nem biztonságos. Ahhoz legalább 10-12 cm vastag páncél szükséges.

Pesten nyílt egy hely, ahol olcsóbb lett a tej

Január 14. 16:35
 
A jövőben komoly jelentősége lehet az ilyen helyeknek, hiszen emelkedik a nyers tej ára.
 
Magyarországon a nyers tej országos termelői átlagára kilogrammonként 78,66 forint volt az elmúlt év novemberében. A zsírtartalom 0,08, és a fehérjetartalom 0,02 százalékpontos javulása hozzájárult a nyers tej árának 1 százalékos növekedéséhez - olvasható a Magyarmezőgazdaság.hu-n. 
 
A nyers tej ára 20 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A nyers tej felvásárlása a 2014. novemberit 4 százalékkal haladta meg, míg a 2015. októberitől 4 százalékkal maradt el.
 
Az Európai Bizottság decemberben megjelent előrejelzése szerint 2014 és 2025 között az Európai Unióban a tejhozam 19 százalékkal javulhat, míg a tejhasznú tehénállomány 8 százalékkal, 21,5 millió egyedre csökkenhet, így a tehéntej termelése 9 százalékkal, 173,9 millió tonnára emelkedhet.
 
A KSH adatai szerint Magyarországon a tej és tejtermékek összes értékesítésének nettó árbevétele 2014-ben 246 milliárd forint volt, 16 százalékkal nőtt egy év alatt, és az élelmiszeripari termékek értékének 10 százalékát tette ki. A tejtermékek nettó értékesítési árbevételének 83 százalékát a belpiaci, 17 százalékát a külpiaci forgalom adta. A belpiaci értékesítés árbevétele 14 százalékkal, az exporté 32 százalékkal nőtt egy év alatt. A tejsavó termelése a másfélszeresére, a sajt és túró termékcsoporté 17 százalékkal, a folyadéktejé 10 százalékkal nőtt, míg a vaj és vajkrém termékcsoporté 1 százalékkal, a savanyított tejtermékeké 5 százalékkal csökkent. A KSH háztartási, költségvetési és életkörülmény adatfelvétel 2014. évre vonatkozó eredményei szerint a tej egy főre jutó fogyasztása 48,6 literről 46,5 literre, a joghurt, kefir és tejföl termékcsoporté 11,7 literről 11,4 literre csökkent, a sajt és túróé 5,7 kilogrammon stagnált, míg a vaj és vajkrémé 0,9-ről 1 kilogrammra nőtt. A vaj helyettesítőjeként számon tartott margarin fogyasztása 3,4-ről 3,2 kilogrammra csökkent, ami hozzájárulhatott a vaj fogyasztásának kismértékű növekedéséhez.

8,4 tonna terméket vont ki a forgalomból az Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Január 14. 14:48
Néhány kirívó esettől eltekintve pozitív tapasztalatokkal zárult a 2015-ös téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés: a decemberi akció során 4997 vizsgálatot végeztek el a szakemberek, 8,4 tonna terméket vontak ki a forgalomból, 83 alkalommal figyelmeztetést és 185 esetben, összesen 21,7 millió forint bírságot szabtak ki - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
 
A közlemény szerint a 2014-es ellenőrzéshez képest kevesebbszer kellett intézkedni a termékek fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési idejének lejárta miatt. Különböző okok miatt a megvizsgált 27 635 élelmiszertétel 1,6 százalékát kellett kivonni a forgalomból. 
 
Szintén javulást figyeltek meg a kitelepült vendéglátók működésében: az ellenőrzött vendéglátóhelyek mintegy 80 százaléka megfelelően, 18 százaléka kisebb hibákkal, de biztonságosan üzemelt, és alig több mint 2 százalékuknál volt szükség hatósági intézkedésre. A kistermelőknél országszerte 427 ellenőrzést végeztek, a tevékenység felfüggesztésére 3 esetben volt szükség. 
 
A kirívó esetek között említették a karosszéria-lakatos műhelyben berendezett halfeldolgozót Fejér megyében, a súlyos higiéniai, nyomonkövetési és jelölési hiányosságokkal működő sütőipari céget Csongrád megyében és egy vásárolt alapanyagokkal trükköző kistermelőt Somogy megyében.
 
A szakemberek kiemelten ellenőrizték a friss húst, a halakat és haltermékeket, a virslit, az édesipari termékeket - köztük a bejglit -, a déli gyümölcsöket, valamint a borászati termékek közül a borokat és a pezsgőket. A fokozott ellenőrzés érintette a friss hal forgalmazást, az élőállat szállításokat és a karácsonyi ünnepi vásárokat, rendezvényeket is.
 
Higiéniai hiányosságokat - a tavalyi évhez hasonlóan - az ellenőrzések 4,1 százalékában találtak. A termékek minősége az ellenőrzések 3,2 százalékában nem volt megfelelő, ami a 2014-es 2 százalékhoz képest némileg emelkedett. A vizsgált élelmiszerek nyomonkövethetőségével az ellenőrzések 2,7 százalékánál volt valamilyen probléma.
(MTI)

Ésszel isznak a Dreher-nél

Január 14. 13:41
Lezárult a Dreher Sörgyárak Ésszel iszom! programja. A projekt központi gondolata a magzati alkoholszindróma, ittas közlekedés és a kulturált alkoholfogyasztás.A mindennapjainkat érintő alkohol addíció és ennek egészségünkre gyakorolt káros következményei vezettek a program létrejöttéhez. A Dreher Sörgyárak, különböző szakmai szervezetekkel, valamint a Magyar Rendőrséggel karöltve, a felelős alkoholfogyasztás mellett kampányol.

„Magyarország vezető sörgyártójaként kiemelt figyelmet fordítunk a felelős alkoholfogyasztás népszerűsítésére. Az Ésszel iszom! program folyamán olyan együttműködő partnerekkel dolgozunk, akik szakértői egy-egy fontos témának. A segítségükkel szeretnénk minél több ember figyelmet felhívni a kulturált alkoholfogyasztás fontosságára.” - mondta el Szederkényi Zita, a Dreher Sörgyárak szenior vállalati kapcsolatok specialistája.

Értesülésünk szerint, a projekt 2016-ban is folytatódik, amelynek kapcsán az egész országra kiterjedő kutatást végeznek.  Másodlagos célkitűzás, hogy a magyar eredményeket összevessék más országok eredményeivel, de ezt megelőzően  részletes helyzetértékelésre illetve az ehhez tartozó prevenciók meghatározására van szükség – számolt be az Élelmiszer.hu.
 

Hazudnak a boros címkék?!

Január 14. 12:30
Hazudnak a boros címkék?!
 
A University of California kutatásaiból fény derült egy féltve őrzött titokra. A kutatás rámutatott arra, hogy a borok hatvan százaléka átlagosan 0,42 százalékkal magasabb alkohol tartalommal rendelkezik, mint ahogy az a címkén szerepel. A mintába megközelítőleg 100 ezer palack bor került be a világ minden részéről. A chile-i és spanyol vörösborok mutatták a valós és feltüntetett értékek közötti legjelentősebb eltéréseket, a fehérborokat illetően pedig Chile és Amerika vezetnek.

Habár minimális különbségről beszélünk, a fogyasztók megtévesztése számos negatív következményt von maga után. Borozgatás során hajlamosok vagyunk alulbecsülni a bor alkoholtartalmát, ami nemcsak egészségünkre nézve veszélyes, hanem csökkenti a vezetési biztonságot is. 

Jogunkban áll maximálisan informáltnak lenni arról, hogy mit eszünk, mit iszunk, hiszen mi sem befolyásolja jobban egészségünket, mint a fogyasztásunk. A kalóriatartalom, összetevők, tápanyagok és az alkoholfok feltüntetése mellett, az italoknak konkrét adatokat is tartalmazniuk kell arra vonatkozólag, hogy milyen káros hatással lehetnek egészségünkre – írja a Telegraph.co.uk.