Fröccs

Ellepte a magyar alma a piacot

Március 27. 14:50
A tej és a sertés után most az almánál okoz gondokat az európai túltermelés, az orosz embargó nyomán bennragadt lengyel alma az utóbbi hetekben ugyanis ellepte a piacot, ezért a gyümölcs ára még a tavalyinál is alacsonyabb szintre került” - írja a Magyar Idők
 
Takács Ferenc, az Alma Terméktanács elnöke szerint, a legnagyobb problémát az alma iránti csökkenő kereslet okozza. Nagyon kevés fogyasztó vásárol almát.  Már 60, de 120 forintért is kaphatunk almát, de az árak nagyban függnek a minőségtől és a fajtától.  A termelők reménykedtek, hogy tavasszal magasabb áron tudják majd értékesíteni almáikat, viszont a lengyelek olcsó almája, leszorította az árakat a piacon, így nem lehet magas árakkal kalkulálni. Rengeteg alma romlott meg, aminek a feldolgozása áprilisban veszi kezdetét. 

Így tudod könnyen megpucolni a főtt tojást

Március 27. 11:08
Húsvétkor különösen kritikus kérdés: hogyan főzzük meg a tojásokat annak érdekében, hogy utána könnyen meg tudjuk pucolni őket?
 
A Babramegy.blog.hu szerzője elárulja a könnyen pucolható kemény tojás titkát:
 
A közepes méretű, hűtő hideg tojásokat 12 percig, a nagyobb méretű tojásokat 13 percig kell gőzölni 1,5-2 centi forrásban lévő vizben. A főzés után azonnal hideg fürdőbe teszed a tojásokat és 15 percig állni hagyod, hogy kihűljenek. 

„A bioműveléssel a szőlőterület megvédése a cél”

Március 27. 07:31
Március 30-án a juniborászok egy különleges kóstolót rendeznek, egy DiVino & Junibor Organic Special – Organikus bormustrát. Nyolc borász és 16 tétel mesél majd organikusan művelt szőlőből készült borokról, organikus gazdálkodásról. Ezen az estén együtt kóstolhatsz Hernyák Tomival, Kis Tamással, Pfneiszl Katrinnal, Demeter Endrével, Wille Baumkauff Stefánnal, Franz Weningerrel, Gere Andreával vagy Árvay Szabolccsal.
 
„A Földünket nem tudjuk kicserélni, és az nem működik, hogy mindig csak elveszünk tőle. Valamit vissza is kell adnunk neki, gondolva a következő generációkra” – mondta el a Vinoport.hu-nak a közismerten bio Tokaj Pendits borásza, Wille-Baumkauff Stefan.
 
Gere Andi szerint a bioság fénykorát éljük, a társadalom egy adott rétege módszeresen keresi a bio termékeket. Azonban a borokkal más a helyzet. Kezdetben sok nem túl jó minőségű biobor került forgalomba, ezért szerinte a társadalom már fenntartással kezeli az ilyen termékeket. A borászok elsősorban nem a marketing miatt tartják fontosnak a bio művelést, hanem a szőlőterület megvédése céljából. 
 
Kis Tomi úgy véli többrétegűek, egyensúlyosak, és sokkal egyedibbek a vegyszermentes borok.
 
A teljes cikket a Vinoport.hu oldalán tudod elolvasni!

Belehúz a Balaton ezen a hétvégén

Március 26. 19:15
Évente ötmilliónál is több vendégéjszakát töltenek a turisták a Balatonon, az előrelépés kulcsa az idén is a több évszakosra nyújtott szezon lehet, ezt célozzák a húsvéti programok - áll a Balatoni Regionális TDM Szövetség közleményében.
 
A balatoni vendégéjszakák jelentős része a nyári időszakban realizálódik, ugyanakkor a tavaszi, őszi hosszú hétvégék és az ünnepi programok is hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre jobban teljesítsen az üdülőrégió.
 
A közleményben kitérnek arra, hogy az idén húsvétkor az egy napra érkező turistákra is figyelnek a Balatonnál. Több helyszínen gyerekprogramokkal, Siófokon egy új, négynapos fesztivállal és futással, Zalakaroson állatsimogatóval és bállal egészítik ki a húsvéti kínálatot. 
 
Fekete Tamás, a Balaton Turizmus Szövetség alelnöke szerint a szezon széthúzásával új lehetőségek rejlenek a balatoni vendégforgalom növekedésében. Ehhez fontos a helyi turisztikai szakemberek utazás- és rendezvényszervezési, valamint kommunikációs képességeinek fejlesztése - hívta fel a figyelmet.
(MTI)

Így kaphatsz sört ajándékba

Március 26. 17:22
A húsvéti ünnepek alkalmával évek óta fokozott ellenőrzést végez az Országos Rendőr-főkapitányság ebben az időszakban, hogy kiszűrje az ittas vagy bódult járművezetőket és kerékpárosokat. A Borsodi Sörgyár idén is részt vesz a Pest és Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság húsvéti ellenőrző akciójában, és a Borsodi Sörgyár egy-egy doboz alkoholmentes sört ajánl fel azoknak, akik az ellenőrzés során mindenben megfeleltek a közlekedés szabályainak.
 
„Felelős sörgyártóként a józanságot díjazzuk az utakon. Ezért támogatjuk immár több éve helyi szinten a húsvéti akciót, és bízunk abban, hogy a rendőrséggel közösen most és a jövőben is hatékonyan fel tudjuk hívni a figyelmet a felelős alkoholfogyasztás és a balesetmentes közlekedés fontosságára” – mondta el az Élelmiszer.hu-nak Petr Kovarik, a Borsodi Sörgyár Kft. ügyvezetője.
 
 

Magyar csokinyuszik ugrálnak Új-Zélandig

Március 26. 07:19
A diósgyőri gyár, ami minden csokinyuszi és csokimikulás szülőhazája, 150 éves évfordulóját ünnepli. A gyár a Nestlé cégcsoport tagja és kifejezetten ezen két édesség gyártására specializálódott. Termékeiket 23 országban forgalmazzák, így a tenegerentúlon is hozzáférhetünk a magyar csokinyuszihoz.
 
A tengerentúli felvevő piacokra, nem egyszerű eljuttatni a csokifigurákat. Miskolcról holland kikötőkbe érkeznek először a csokik, majd egy hónapos hűtőházas utazást követően érik el Ausztrália és Új-Zéland partjait. Vannak olyan országok, ahol a húsvét minden más ünnep felé helyeződik, és a szállított csokinyuszik volumene akár a négyszeresére is nőhet. 
 
Az országok ízlésvilága nagyon különbözik. Az európaiak édesszájúak, a japánok pedig étcsokoládé "fanok". Európába jellemzően 70-80%-ban készítenek tejcsokoládékat, és mindössze 10-15%-ban étcsokoládét. 
 
Angliában a karamellesebb alapízű és édesebb masszákból készült, míg a kontinens nyugati országaiban a magas kakaóvaj-tartalmú és a mogyorósabb alapízű figuráinkat fogyasztják. Magyarországon és a közép-európai térség országaiban pedig a kakaósabb alapízű termékeinket vásárolják az emberek” – számolt be Magyari Zoltán, a Nestlé diósgyőri gyárának termelésvezetője.
 
Sok-sok izgalmas és érdekes információ olvasható a teljes cikkben

Igazi tavaszt ígér a hétvége

Március 25. 20:53
Igazi tavaszt ígér a hétvége
 
Valódi tavaszi időjárást hoz a húsvét. Szombatra országszerte megvastagszik a felhőtakaró és eső, zápor is többfelé kialakulhat. Délután már helyenként szakadozottabbá válik a felhőzet, az északnyugati szél a Dunántúlon sokfelé felélénkül. Hajnalban északon és keleten még gyengén fagyhat, délután 9-14 fok között alakul a hőmérséklet - áll az Időkép.hu előrejelzésében.
 
Vasárnap eleinte északkeleten készülhetünk záporokra, majd az Alföldön számíthatunk még csapadékra, másutt több órás napsütés ígérkezik. Helyenként felélénkül a légmozgás, a hőmérséklet hajnalban -1, +4, délután 10-16 fok között alakul, nyugaton, délnyugaton 17 fokot is mérhetünk.
 
Hétfőn keleten, északkeleten valószínű több napsütés, másutt felhősebb, nyugaton erősen felhős idő várható és kisebb eső, egy-egy zápor is kialakulhat. A légmozgás általában mérséklet marad, a hőmérséklet 11-16 fok között alakul.

A legjobb sör-sonka kombinációk húsvétra

Március 25. 15:54
Nem hazudtolhatjuk meg nemzeti identitásunkat: magyar emberhez magyar sör illik. A "Sör mi több" gasztrónómusa figyelmünkbe ajánlj néhány húsvéti sonka és sör párosítást. 
 
Vásárhelyi István, sörgasztronómus szerint, a soványabb sonkák, remekül dukálnak a világos, friss malátás zamatú sörökkel, egy kis tormával és retekkel párosítva pedig, még inkább elnyomja a sör komlósságát.
 
A kicsit nehezebb, főtt, füstölt sonkákhoz érdemes sötétebb barna sört választani. A fehér kenyér helyett ideiális lehet a kalács, aminek édes héja, egyensúlyt teremt az ízkaválkádban.
 
Minél zsírosabb, karakteresebb a hús, annál erőteljesebb ízvilággal rendelkező sört válasszunk mellé. A két domináns íz együtt, fantasztikus eredményt hoz - tudtuk meg az Élelmiszer.hu-tól.