Fröccs

Így kaphatsz sört ajándékba

Március 26. 17:22
A húsvéti ünnepek alkalmával évek óta fokozott ellenőrzést végez az Országos Rendőr-főkapitányság ebben az időszakban, hogy kiszűrje az ittas vagy bódult járművezetőket és kerékpárosokat. A Borsodi Sörgyár idén is részt vesz a Pest és Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság húsvéti ellenőrző akciójában, és a Borsodi Sörgyár egy-egy doboz alkoholmentes sört ajánl fel azoknak, akik az ellenőrzés során mindenben megfeleltek a közlekedés szabályainak.
 
„Felelős sörgyártóként a józanságot díjazzuk az utakon. Ezért támogatjuk immár több éve helyi szinten a húsvéti akciót, és bízunk abban, hogy a rendőrséggel közösen most és a jövőben is hatékonyan fel tudjuk hívni a figyelmet a felelős alkoholfogyasztás és a balesetmentes közlekedés fontosságára” – mondta el az Élelmiszer.hu-nak Petr Kovarik, a Borsodi Sörgyár Kft. ügyvezetője.
 
 

Magyar csokinyuszik ugrálnak Új-Zélandig

Március 26. 07:19
A diósgyőri gyár, ami minden csokinyuszi és csokimikulás szülőhazája, 150 éves évfordulóját ünnepli. A gyár a Nestlé cégcsoport tagja és kifejezetten ezen két édesség gyártására specializálódott. Termékeiket 23 országban forgalmazzák, így a tenegerentúlon is hozzáférhetünk a magyar csokinyuszihoz.
 
A tengerentúli felvevő piacokra, nem egyszerű eljuttatni a csokifigurákat. Miskolcról holland kikötőkbe érkeznek először a csokik, majd egy hónapos hűtőházas utazást követően érik el Ausztrália és Új-Zéland partjait. Vannak olyan országok, ahol a húsvét minden más ünnep felé helyeződik, és a szállított csokinyuszik volumene akár a négyszeresére is nőhet. 
 
Az országok ízlésvilága nagyon különbözik. Az európaiak édesszájúak, a japánok pedig étcsokoládé "fanok". Európába jellemzően 70-80%-ban készítenek tejcsokoládékat, és mindössze 10-15%-ban étcsokoládét. 
 
Angliában a karamellesebb alapízű és édesebb masszákból készült, míg a kontinens nyugati országaiban a magas kakaóvaj-tartalmú és a mogyorósabb alapízű figuráinkat fogyasztják. Magyarországon és a közép-európai térség országaiban pedig a kakaósabb alapízű termékeinket vásárolják az emberek” – számolt be Magyari Zoltán, a Nestlé diósgyőri gyárának termelésvezetője.
 
Sok-sok izgalmas és érdekes információ olvasható a teljes cikkben

Igazi tavaszt ígér a hétvége

Március 25. 20:53
Igazi tavaszt ígér a hétvége
 
Valódi tavaszi időjárást hoz a húsvét. Szombatra országszerte megvastagszik a felhőtakaró és eső, zápor is többfelé kialakulhat. Délután már helyenként szakadozottabbá válik a felhőzet, az északnyugati szél a Dunántúlon sokfelé felélénkül. Hajnalban északon és keleten még gyengén fagyhat, délután 9-14 fok között alakul a hőmérséklet - áll az Időkép.hu előrejelzésében.
 
Vasárnap eleinte északkeleten készülhetünk záporokra, majd az Alföldön számíthatunk még csapadékra, másutt több órás napsütés ígérkezik. Helyenként felélénkül a légmozgás, a hőmérséklet hajnalban -1, +4, délután 10-16 fok között alakul, nyugaton, délnyugaton 17 fokot is mérhetünk.
 
Hétfőn keleten, északkeleten valószínű több napsütés, másutt felhősebb, nyugaton erősen felhős idő várható és kisebb eső, egy-egy zápor is kialakulhat. A légmozgás általában mérséklet marad, a hőmérséklet 11-16 fok között alakul.

A legjobb sör-sonka kombinációk húsvétra

Március 25. 15:54
Nem hazudtolhatjuk meg nemzeti identitásunkat: magyar emberhez magyar sör illik. A "Sör mi több" gasztrónómusa figyelmünkbe ajánlj néhány húsvéti sonka és sör párosítást. 
 
Vásárhelyi István, sörgasztronómus szerint, a soványabb sonkák, remekül dukálnak a világos, friss malátás zamatú sörökkel, egy kis tormával és retekkel párosítva pedig, még inkább elnyomja a sör komlósságát.
 
A kicsit nehezebb, főtt, füstölt sonkákhoz érdemes sötétebb barna sört választani. A fehér kenyér helyett ideiális lehet a kalács, aminek édes héja, egyensúlyt teremt az ízkaválkádban.
 
Minél zsírosabb, karakteresebb a hús, annál erőteljesebb ízvilággal rendelkező sört válasszunk mellé. A két domináns íz együtt, fantasztikus eredményt hoz - tudtuk meg az Élelmiszer.hu-tól. 

Sűrűbben közlekedik a balatoni komp

Március 25. 13:54
Március 25-től az életbelépett menetrend szerint sűrűbben, 40 percenként közlekedik a balatoni kompjárat Szántód és Tihany között - tájékoztatta Szabó Zsolt, a Balatoni Hajózási Zrt. személyhajózási üzletágvezetője az MTI-t.
 
A kompok Szántód felől 6.40 és 21.20 között, Tihany felől 7 óra és 21.40 között járnak. A kompjáratokról és a társaság menetrend szerinti hajójáratairól további információkat a www.balatonihajozas.hu honlap közöl.
(Forrás: MTI)

Akár hungarikummá is válhat Egri Bikavér

Március 25. 12:08
Első lépésként a Magyar Értéktár részévé kell tenni az Egri Bikavért, majd ezt követően lehet kezdeményezni a hungarikummá emelését. Nyitrai Zsolt, Eger és térségének fideszes országgyűlési képviselője a március 24-én megrendezésre kerülő szőlész-borász fórumon jelentette be, hogy kezdeményezi az Egri Bikavér hungarikummá nyilvánítását.
 
Nyitrai Zsolt szavai szerint az Egri Borvidék jeles terméke megfelel a hungarikum leírásában szereplő meghatározásnak: a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye.
 
Pál Sándor, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke az MTI kérdésére elmondta: bár már korábban is felvetődött az Egri Bikavér hungarikummá történő minősíttetésének gondolata, konkrét lépések nem történtek az ügyben, pedig egy ilyen döntésnek komoly marketingértéke van.
 
Az elmúlt évben a mintegy 5600 hektáros borvidéken 35 termelő 62,5 ezer hektoliter Egri Bikavért készített. Ebből 62 ezer hektoliter „klasszikus" besorolású bikavér volt, a többi „superior", illetve „grand superior" minősítést kapott. Az Egri Bikavérek zöme hazai piacon talál vevőre - mondta Pál Sándor. A száraz palackozott vörösborok között egy márkanév alatt az Egri Bikavérből értékesítik a legtöbbet Magyarországon - tette hozzá Tarsoly József egri hegybíró.
 
Habis László, Eger polgármestere (Fidesz-KDNP) azt emelte ki, hogy minden, a város által kezdeményezett vagy támogatott gazdasági, kulturális, turisztikai fejlesztés valamilyen módon kötődik a borhoz.
 
Ducsai-Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója beszélt az Egri Borvidéken fejlesztendő területekről is. Ezek sorában említette meg az egységes fellépés erősítését, az Egri Bikavér minőségének javítását, az Egri Csillag népszerűsítését, valamint a kommunikáció javítását. Kiemelte, hogy az itt megtermelt alapanyag 50 százaléka később már nem „egri" megnevezéssel kerül forgalomba.
 
Előadásában kifejtette, tavaly közel 650 ezer hektoliter bort exportált Magyarország, ami 77 millió euró bevételt hozott az ágazatnak. Ez literenként 1,19 eurós árat takar. A kivitel 60 százaléka hordós bor volt, zömüket Németországban, Csehországban, Szlovákiában és Angliában értékesítették. Az export 40 százalékát kitevő palackozott termékek 81 százaléka fehérbor volt.
 
Ducsai-Oláh Zsanett azt is elmondta, hogy a borexportot támogató tárcaközi bizottság szerdai döntése értelmében kiemelt célpontként idén a lengyel piacra fókuszálják az erőforrásokat.
(Forrás: MTI)

Mi az a sör-hímestojás?

Március 25. 10:03
A csehek mint a legnagyobb sörivó nemzet, Nagycsütörtökön is sörrel várják az ünnepet.  
 
Erre az alkalomra csalánnal vagy más kerti növényekkel színezett zöld sört főznek. Ezt a sörözőkben sokszor „vágottként”, a különböző színű söröket óvatosan egymásra csapolva, úgy, hogy a színek elváljanak, piros szőlő héjával színezett sörrel keverik. Így jön létre a két színben pompázó Krasličak (sör-hímestojás) - olvasható a Sörszövetség húsvéti közleményében. 
 
Vásárhelyi István sörgasztronómus szerint a világos lágerek jellegzetes száraz enyhén zöldséges-fűszeres ízükkel, friss malátás zamatukkal remekül illenek a sovány sonkákhoz, és a hozzájuk kínált torma vagy friss retek még inkább kiemeli a sör elegáns enyhén száraz komlósságát. A főtt-füstölt csülökhöz, kötözött sonkához azonban már a sötétebb, félbarna sörök ideálisak, különösen, ha nem fehér kenyeret, hanem kalácsot vagy sötét rozskenyeret választunk a hús mellé, hiszen ezek édeskés, enyhén kesernyés héja jól harmonizál a malátás sörökkel. A zsírosabb, sötétebb színű sertéshúsokhoz, például egy jóféle füstölt tarjához bontsunk ki egy karakteres, sötét (barna) lágersört, hogy a malátás édesség és a pörkölt malátás ízek még jobban kiemeljék a hús füstös-sós ízeit és zsírosabb textúrájával kontrasztosan, szárazabb, teltebb kesernyés ízükkel varázsoljanak el.
 
 

Bomba tipp fogyáshoz! Fülelj és hallgass!

Március 25. 06:40
Rengeteget olvashatunk arról nap mint nap, hogy melyek azok a tuti trükkök, amelyek biztosan beválnak a fogyókúra során.  A legújabb tanulmány egy egészen érdekes megközelítésből vizsgálja a fogyást, a recept pedig így szól: tekerjük le a hangerőt a környezetünkben, legyen az televízió vagy füllhallgató, és hallgassuk a saját majszolásunkat - írja a News.health.com. 
 
A tézisben többek között fény derül arra, hogy a zaj egy olyan tényező, amit hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni táplálkozás közben. A kísérlet lebonyolításában  a Brigham Young Egyetem és a Colorádói Állami Egyetem marketingesei vettek részt. A vizsgálat során két csoportra bontották az alanyokat. Az egyik csoport tagjai hangos zenét hallgattak és perecet rágcsálták, amíg a másik csoport halk zenét hallgatott nassolás közben. A konklúzió végül az lett, hogy a hangos zenét hallgatók csoportja nem észlelte a rágás hangját, így átlagosan több percig ettek, mint azok, akik a halk zene hallatán, felfigyeltek saját rágcsálásukra. 
 
Mi a tanulság? Füleljünk többet és ropogtassunk kevesebbet!