Fröccs

Ezért olyan drága a fagyi

Augusztus 11. 07:06
Részletesen írja le az Index cikke, hogyan alakul egy gombóc fagyi ára, amíg eléri a 200, az igazán jó minőségű termékek esetében pedig a 300-350 forintot. A végén egy infografikát is találunk, ami nagyon-nagyon röviden összefoglalja a dolog lényegét:
 
Ezért olyan drága a fagyi

Halálra isszák magukat a szlovákok

Augusztus 10. 20:14
Jelentős mértékben, három év alatt 60 százalékkal emelkedett az alkoholfogyasztás okozta betegségek miatti elhalálozások száma Szlovákiában - írta a Sme című szlovák liberális napilap.
 
A lap által ismertetett - a 2012 és 2014 közötti időszakra vonatkozó - állami egészségügyi jelentés szerint míg 2011-ben százezer elhalálozás közül 15 volt írható a mértéktelen szeszfogyasztás számlájára, addig 2014-ben már 24.
 
A vizsgált időszakban az összes halálozási ok közül az alkoholfogyasztással járó betegségek aránya emelkedett a legnagyobb mértékben. A szeszfogyasztás miatt elhunytak legnagyobb hányada májzsugorodásban halt meg.
 
Ivan Novotny, az alkoholfüggőségek kezelésére szakosodott egyik klinikának a lapban idézett szakértője szerint az alkoholfogyasztás miatt halál elsősorban amiatt vált gyakoribbá Szlovákiában, mert egyes kiemelten veszélyeztetett társadalmi rétegekben megnőtt a mértéktelen szeszfogyasztás a megélhetési problémák és az azokkal kapcsolatos frusztráció miatt.
 
A szakértő rámutatott: bár Szlovákiában az elmúlt években országos szinten csökkent az egy lakosra jutó átlagos alkoholfogyasztás, egyes társadalmi csoportokban egyáltalán nem isznak kevesebbet, a komolyan italozók évente 29 liter tiszta szesznek megfelelő mennyiségű alkoholt fogyasztanak el.
 
A legfrissebb statisztikák szerint Szlovákiában minden 15 évnél idősebb állampolgárra évente átlagosan mintegy 13 liter tiszta alkohol fogyasztása jut, ezzel az ország az egy főre eső alkoholfogyasztás terén 2012-ben világszinten a 19. helyen volt.
(MTI)

Egy kékfrankos is lehet csúcsbor

Augusztus 10. 14:37
Garger  kékfrankos válogatásával a gasztronómiában és a vinotékákban lehet elsősorban találkozni. Az áprilisi Nagy Kékfrankos Kóstoló alkalmával már kóstolhatáttok a soproni pincészet fajtaborát. Most A Művelt Alkoholista is etesztelte a 2012-es évjáratát a tételnek:
 
"Brunellós asszociációkat keltő sötét, bőrös, diós, fekete meggyes illat, jó közepes test, kicsit nagyobb oktánszámmal a szokásosnál. Jobban is kerekíti a fajtajelleges, élénk savakat, tannin pont jó, nem sok, nem kevés. Totál kesernyés meggy íze van (az jó). Árán felül komoly anyag, bár még kissé kócos és zárkózott, és hogy kötözködjek is, némileg szenesnek és monolitikusnak találtam (sok hordó? túlzó extrakció? oxidatív él? a meleg évjárat átka?); lehetne nyíltabb, szellősebb és frissebb. Mármint a hibátlansághoz – ez egy jó bor, az nem kérdés."

Két hónap múlva jöhet az új borágazati stratégia

Augusztus 10. 11:40
Átlagos termésre, de nagyon jó minőségre számítanak idén a bortermelők - írja pénteki számában a Magyar Nemzet. A lap kitér arra is, hogy eközben készül a szőlő-bor stratégia, ami a tervek szerint új irányokat is megfogalmaz az ágazat számára.
 
A cikkben azt közlik, hogy a szokásosnál hamarabb - a hungarikumnak számító csabagyöngyével - megkezdődött az idei szüret. A szakemberek szerint az idei évjárat kitűnőnek ígérkezik, mert sok volt a napos órák száma, jégverés csak elszórtan fordult elő és a peronoszpórától sem kell tartani.
 
Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) elnöke a Magyar Nemzetnek arról nyilatkozott, hogy zajlik a szőlő-bor ágazat stratégiájának megalkotása. Az elnök emlékeztetett, hogy míg az osztrák közösségi bormarketingre körülbelül évente kétmilliárd forintot fordítanak, addig Magyarországon csak ennek az összegnek a háromnegyedét.
 
Tornai Tamás szavai szerint Magyarországon kevésbé hatékonyan használják fel a forrásokat, a HNT viszont a borászszakma képviselőjeként vállalja, hogy kidolgozza azokat a fő irányokat, amerre érdemes elmozdulni.
 
Azt is elmondta, hogy az ágazati stratégia még nem készült el, de körülbelül két hónap múlva már közérthető formában meg fogják tudni jelentetni a lényeges részleteit.
(MTI)

Kétségbeejtően kevés halat eszünk

Augusztus 10. 09:58
Az egy főre jutó halfogyasztás Magyarországon a legalacsonyabb az egész EU-ban. Sőt, a világon is csak olyan országok vannak mögöttünk, mint Mongólia, Nepál vagy Etiópa, pedig egyébként elég sokat eszünk. Még a szomszédos, de szegényebb Romániában is több hal fogy, igaz, ott van tenger, de például a tengertelen csehek és szlovákok is majdnem kétszer annyi halat esznek, mint mi - írja a 444.hu.
 
Az 1990-es helyzethez képest egyébként kb. 40 százalékkal több halat eszünk, de ez még mindig nagyon kevés (évi 3,7 kiló). A cikkből további érdekes adatok derülnek ki!

Miért jó lecsót enni?

Augusztus 09. 19:23
Vitathatatlanul elkezdődött a lecsó szezonja. A piacok árusainál potom pénzért lehet paprikát és paradicsomot vásárolni, arról nem is beszélve, hogy a kertekben is javában érnek már a lecsó hozzávalói.
 
A NoSalty a következő indokokat találta, hogy miért együnk lecsót?
 
  • Színes, friss, szezonális, változatosan is elkészíthető és finom.
  • Amiért azonban fogyókúrába is jól beilleszthető étel a lecsó, az az alapjául szolgáló zöldségek alacsony energia- és szénhidráttartalma (fehérjét, zsírt ezek a zöldségek nem tartalmaznak). Akár csak a klasszikusokra gondolunk: paradicsom, paprika, vöröshagyma, akár már a kicsit turbózott változatokra: cukkini, padlizsán, patisszon, tök, gomba. Ráadásul ezeket lehet nagy mennyiségben is fogyasztani, ebben rejlik a lecsó telítőértéke.
Vagyis a lecsó egy tökéletes fogyókúrás étel, ráadásul még télire is eltehető, vagy köretként is ehetjük a kedvenc húsunk, halunk mellé.

Elismerték a francia parcella kiváló minőségét

Augusztus 09. 15:07
La Clape hivatalosan is felkerült a franciaországi Languedoc-Roussillon területei közé, vagyis a következő szüretről már AOC La Clape címkés borokat is kóstolhatunk - írja a Vinoport.hu.
 
Mit érdemes még tudni Languedoc-Roussillonról?
 
„A Földközi-tenger partján, a spanyol határ és a francia riviéra között húzódik, Provence szomszédságában. Ez a világ legnagyobb egybefüggő bortermő régiója, 2800 négyzetkilométer. Franciaország itt termeli ki a borai egyharmadát, de volt már olyan év, hogy ez az egyetlen terület több bort adott, mint az Egész Egyesült Államok. Természetesen az itt termelt borok nagy része alacsony minőségű folyóbor.”
 
A teljes cikket a Vinoport oldalán tudod elolvasni.
 

Mire figyeljünk a kánikulában?

Augusztus 09. 11:42
A megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére, ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni.
 
Igyunk 2,5-3 l folyadékot naponta, az egész napra egyenletesen elosztva, rendszeres időközönként, tudatosan odafigyelve a mennyiségre. Mindig tartsunk magunknál palackban vagy kulacsban innivalót - tanácsolja a Nosalty.hu.
 
A magas víztartalmú ételek, élelmiszerek, pl. levesek, főzelékek, gyümölcsök fogyasztása szintén hozzájárul szervezetünk folyadékszükségletének kielégítéséhez.
 
Alkoholt napközben lehetőleg ne fogyasszunk, esténként is csak mértékkel, mert az alkohol önmagában is kiszáradáshoz vezethet. Ha mégis buliba megyünk, mindig figyeljünk, hogy az alkoholtartalmú italokat kísérjük alkoholmentes folyadékkal is.
 
Életkortól függetlenül fokozott folyadékbevitelre van szükség nagy fizikai aktivitásnál, például fizikai munka, sportolás, különösen ha az még magas hőmérséklettel, nyári meleggel is párosul. A nagyobb terhelés nagyobb folyadék- sőt, az izzadás miatt nagyobb ásványianyag-vesztéssel jár, a munka, az edzés megkezdése előtt, közben és után is igyunk.
 
Napközben tartózkodjunk a lehető legtöbbet árnyékban, arcunkat, végtagjainkat töröljük át akár naponta többször is hűvös vízzel, de ha van rá lehetőség, akár le is zuhanyozhatunk.
 
Ruházatunk legyen vékony, laza, lehetőleg nem műszálas, viseljünk sapkát, kendőt a tűző nap ellen.
 
További hasznos tanácsok a Nosalty.hu oldalán.