Fröccs

Mire figyeljünk a kánikulában?

Augusztus 09. 11:42
A megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére, ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni.
 
Igyunk 2,5-3 l folyadékot naponta, az egész napra egyenletesen elosztva, rendszeres időközönként, tudatosan odafigyelve a mennyiségre. Mindig tartsunk magunknál palackban vagy kulacsban innivalót - tanácsolja a Nosalty.hu.
 
A magas víztartalmú ételek, élelmiszerek, pl. levesek, főzelékek, gyümölcsök fogyasztása szintén hozzájárul szervezetünk folyadékszükségletének kielégítéséhez.
 
Alkoholt napközben lehetőleg ne fogyasszunk, esténként is csak mértékkel, mert az alkohol önmagában is kiszáradáshoz vezethet. Ha mégis buliba megyünk, mindig figyeljünk, hogy az alkoholtartalmú italokat kísérjük alkoholmentes folyadékkal is.
 
Életkortól függetlenül fokozott folyadékbevitelre van szükség nagy fizikai aktivitásnál, például fizikai munka, sportolás, különösen ha az még magas hőmérséklettel, nyári meleggel is párosul. A nagyobb terhelés nagyobb folyadék- sőt, az izzadás miatt nagyobb ásványianyag-vesztéssel jár, a munka, az edzés megkezdése előtt, közben és után is igyunk.
 
Napközben tartózkodjunk a lehető legtöbbet árnyékban, arcunkat, végtagjainkat töröljük át akár naponta többször is hűvös vízzel, de ha van rá lehetőség, akár le is zuhanyozhatunk.
 
Ruházatunk legyen vékony, laza, lehetőleg nem műszálas, viseljünk sapkát, kendőt a tűző nap ellen.
 
További hasznos tanácsok a Nosalty.hu oldalán.

Megtalálták a másnaposság ellenszerét!

Augusztus 09. 07:18
A Hvg.hu oldalán egy ausztrál kutatás eredményeire hivatkozva jelent meg a másnaposság ellenszeréről szóló cikk.
 
Tudtad, hogy a körte fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, enyhíti a székrekedést és gyulladáscsökkentő hatása is van? De ami a legfontosabb: véd a másnaposság ellen és csökkenti a véralkoholszintet is – jöttek rá ausztrál kutatók.
 
A kutatás vezetője a Business Insidernek azt mondta: főleg a koreai fajta segíti az alkohol lebontását. Ahhoz, hogy hatásos legyen a körtekezelés, 220 ml koreai körtelevet kell fogyasztani, bár nem léformában is hasonló hatást lehet előidézni.
 
Fontos: az alkohol fogyasztását megelőzően kell bevinni a szervezetbe a körtét! A kutató hozzátette: a másnaposság elkerülésének leghatásosabb módja, ha nem iszunk alkoholt. A kutatást még nem véglegesítették.

Veszélyes lehet a limonádé

Augusztus 08. 17:09
A New England Journal of Medicine-ben megjelent egy cikk, amely szerint egy 30 éves férfinél komoly bőrtüneteket okozott a medence melletti margaritázás - írja a Dívány.hu. Ugyanis bizonyos növények a bőrrel érintkezve az UV-sugárzás hatására elváltozásokat, viszketést, gyulladást okoznak a bőrön. Micole Tuchman bőrgyógyász a Shape magazinban hozzátette, a bőrpír nyoma akár hónapokig is megmaradhat, de az szerencsére nagyon ritka, hogy ennyi idő után sem tűnik el.
 
A fitofotodermatitisz egyébként meglehetősen alattomos probléma, mert nem azonnal jelentkeznek a tünetek, hanem egy nappal később, ráadásul csak két-három nap múlva lesznek igazán kellemetlenek, ezért sokan nem is tudják, hogy mi lehetett a kiváltó ok.
 
Mivel kell még vigyázni napos időben?
Az ernyősvirágzatúak mellett a citrusfélék okoznak ilyen megbetegedést, így gyakran érintettek a mixerek és a szakácsok. A fügefalevél szintén veszélyes, szóval sose kenegesse a bőrét fügefalevéllel napos időben!
 
Mi a teendő, hogyan lehet megelőzni a bajt?
Touchman szerint ha citrusokat fogdosott, mosson kezet szappannal, napozáshoz pedig persze használjanak naptejet. Ha mégis kiütései lesznek, vizes kendővel csökkentse a kellemetlen érzést, és ha továbbra is nagyon szenvedü, keressen fel egy bőrgyógyászt, ő fel tudja írni a megfelelő gyulladáscsökkentő készítményeket - írja a Dívány.hu.
 

Narancszselével, és rumos dióval készült az idei Munkácsy-torta

Augusztus 08. 14:48
A békéscsabai Jetty Kézműves Manufaktúra Bársonyos álom fantázianevű tortája nyerte el a Munkácsy-torta 2015 címet. A süteményből az augusztus 20-i ünnepségen ezer darabot osztanak szét ingyen a gyerekeknek, emellett egy évig ez a torta lesz a városi rendezvények elsőszámú édessége – mondta a szerdai zsűrizésen Kiss Tibor alpolgármester.
 
A Bársonyos álom tejszínes sütemény, narancszselét és rumos-diós krémet tartalmaz, a hagyományosnál nyersebb piskótából készül. A torta tetejét Munkácsy Mihály Rőzsehordó nő című festménye díszíti, a szeletben kapható változatnál a szeletek tetején egy kis ostyán köszön vissza Munkácsy műve – árulta el a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban tartott zsűrizésen a győztes cukrászda képviselője, Balogh Lászlóné.
 
A versenyre hárman neveztek be, második helyen végzett a tavalyi győztes, Galgóczi László Szőlős meglepetés fantázianevű tortája, harmadik lett a kondorosi Sárkány Mihály cukrászmester Munkácsy Endorfin tortája elnevezésű kreációja.
 
A Munkácsy-torta versenyt 2014-ben, Munkácsy Mihály festőművész születésének 170. évfordulója alkalmából hirdette meg először a békéscsabai önkormányzat. Kiss Tibor alpolgármester szavai szerint már akkor abban bíztak, hogy a versenyből hagyomány lesz.
 
A tortákat összesen tizenhat fős zsűri osztályozta, az eredményről Kiss Tibor zsűrielnökként csak annyit árult el, hogy "nagyon szoros volt a verseny".
(MTI)

Ma kezdődnek a balatonfüredi borhetek

Augusztus 08. 10:28
Szombattól három héten át várja a látogatókat a balatonfüredi borhetek programsorozata, amelyben újdonságként idén fiatal borászok borbemutatói is szerepelnek – tájékoztatta kedden az MTI-t a kiállító borászok képviselője.
 
Mészáros József elmondta, hogy mintegy harminc szőlőfajtából készülő csaknem 250 féle bor szerepel majd a kínálatban.
 
A tavalyi időjárás az illatos fajtáknak kedvezett, a tramini, a muskotály, a cserszegi fűszeres, az Irsai Olivér szép borokat adott. A 2014-es borok könnyedek, játékosak, ami ideális a nyári melegben – fejtette ki a borász, hozzátéve, hogy az idei borhét egyik nagy kedvence a rozé lesz, de újra magas ázsiójuk van a rizlingeknek is.
 
Idén két új borászat települ ki a Tagore sétányra, a Brazíliában éveken át borászként dolgozó dörgicsei Lakatos Tibor pincészete, illetve a közelmúltban alapított Zelna Borászat, és ebben az esztendőben először a Balatoni Borok Háza is jelen lesz a sétányon, ahol összesen huszonöt borász várja a látogatókat – fogalmazott Mészáros József.
 
A rendezvényen kizárólag a Balatonfüred-csopaki borvidék borászai vehetnek részt, közülük is azok, akik megfelelő pontszámot értek el a városi borversenyen – fűzte hozzá. 
 
Újdonság, hogy a hagyományos ünnepi megnyitó előtt bemutatkozik a Balatonfüred-csopaki borvidék fiatal borászaiból álló Rizling Generáció. A 22 tagot számláló egyesület a borhetek hétköznapjain borbemutatókat rendez majd – jegyezte meg Mészáros József.
 
A borászok mellett 3 pecsenyesütő, egy cukrászda, valamint 15 kézműves, illetve néhány pálinkaház is várja a látogatókat. Az augusztus 30-ig tartó programsorozat idején a Kisfaludy Színpadon minden este lesznek koncertek, fellép mások mellett Szalóki Ági, a Kaláka, Ferenczi György és a Rackajam, a Mystery Gang és a Mary Popkids.
(MTI)

Ezeket érdemes tesztelned a hétvégén: Balatoni habzó- és gyöngyözőborok

Augusztus 08. 07:27
A nyár nem múlhat el ezek nélkül a buborékos italok nélkül. A We Love Balaton összeállított egy szubjektív listát a balatoni habzóborokból. Te melyiket próbálod ki a hétvégén?
 
  • Borbély Családi Pincészet – Bóbita gyöngyözőbor, Badacsonytomaj
  • Bezerics Borház – Szexi Kis Rozé habzóbor, Keszthely
  • Bujdosó Pincészet – Frisecco gyöngyözőbor, Balatonszemes
  • Ax Wine (e)Motion – Axecco gyöngyözőbor, Kéthely
  • Kislaki – Piros habzóbor, Balatonboglár-Szőlőskislak
  • Istvándy Pincészet – Huncutka rozé gyöngyözőbor, Káptalantóti
  • Konyári Pincészet – Lolipop rosé gyöngyözőbor, Balatonlelle
  • Hujber Pince – Frizzante rozé gyöngyözőbor, Balatonboglár
Természetesen 2014-es évjáratúak a felsorolt habzó- és gyöngyözőborok.

Whiskyt lőnek ki az űrbe a japánok

Augusztus 07. 19:10
Az extrém vállalkozást a Suntory Holdings Ltd.,hatalmas, japán italgyártó találta ki, mert kíváncsiak, hogy milyen hatást gyakorol a súlytalanság az italok érési folyamatára. A nagyra becsült whisky-jeiből és egyéb szeszes italaiból hat mintát tervez felküldeni a Nemzetközi Űrállomásra a japán cég – írja az Élelmiszeronline.hu a Fox Newsra hivatkozva.
 
A társaság szóvivője elmondta, hogy a minták között többek között egy 21 éves házasítatlan malátawhisky (single malt) és egy, a lepárláson épphogy csak átesett ital is szerepelni fog, melyeket üvegpalackban lőnek ki az éterbe. A szóvivő olyan kutatásokkal indokolta a lépést, melyek szerint a viszonylag állandó hőmérsékleten és „kis mozgású” környezetben „lágyabb” ízűvé válnak a whisky-k.
 
A Japán Űrkutatási Ügynökség Kounotori névre keresztelt szállítójárműve augusztus 16-án lövi ki az űrbe az italokat. Miután az innivalók (minimum egy év múlva) ismét földet érnek a cég szakértői össze fogják hasonlítani a mintákat a bolygó talaján érlelt szíverősítőkkel.
 

Már a britek sem a régiek: kevesebbet teáznak, mint pár éve

Augusztus 07. 15:55
Jóval kevesebb teát isznak a britek, mint néhány éve, és ennek az egyik legfőbb oka az, hogy kevesebb kekszet fogyasztanak.
 
Ha a tea valóban a brit civilizáció egyik alapköve, ahogy azt George Orwell mondta, Nagy-Britannia kevésbé civilizált hely lett az utóbbi években - kommentálta a hírt a The Times című napilap szerdán.
 
A teafogyasztásról készült felmérés szerint a britek 21 millió kilogrammal fogyasztanak kevesebb teát, mint 2010-ben, az eladások ötödével csökkentek. A hagyományos tejes teából 13 százalékkal isznak kevesebbet, mint két éve. 
 
A gyógynövényes és a gyümölcsteákból viszont harmadával több fogy, mint korábban, a zöld tea iránti kereslet pedig még jobban szárnyal, az elmúlt két évben kétszeresére nőtt a kereslet, vélhetően a teafajta jótékony hatásai miatt.
 
Azok, akik tudnak olvasni a teafűből, tudják, hogy a jövő sem fest kedvezőbben a jelennél - írta a The Times arra utalva, hogy szakértők az eladások további 10 százalékos csökkenését vetítik előre a következő öt évre. 
 
A tea hanyatlását részben az ital unalmassá vált imázsának tulajdonítják. A hagyományos fekete tea már senkit sem érdekel a többi italhoz képest. Az emberek keresik az izgalmasabb alternatívákat - mondta a lapnak Emma Clifford, a kutatást végző Mintel szakértője, aki szerint a csökkenő keksz- és a sütifogyasztás is a tea vesztét okozza. 
 
A hagyományos tejes teát például sokan sütemény vagy keksz kíséretében itták, de az egészségtudatosabb táplálkozás terjedésével kekszből és süteményből is kevesebb fogy, mint öt éve. Ami azt illeti, édes kekszekből 38 millió kilóval fogy kevesebb, mint 2009-ben.
 
A tejes tea még így is a britek kedvenc itala, háromnegyedük mondta, hogy havonta legalább egyszer iszik ilyet, 50 százalék pedig legalább egyszer egy nap. 
 
A briteknél több tea csak Törökországban, Marokkóban, Írországban és Mauritániában fogy egy főre vetítve.
 
A teának Nagy-Britanniában még mindig 654 millió fontos piaca van, ami azt jelenti, hogy minden felnőtt évente legalább 15 fontot költ teára.
 
Ez napi két csészét jelent, így a szigetország társadalmának civilizáltsága miatt egyelőre nincs ok komoly aggodalomra.
(MTI)