Fröccs

Felpörgött a grúz borpiac

április 12. 08:02
5,1 millió palack grúz bort adtak el külföldre az idei év első negyedévében. A kivitel a tavaly ilyenkor teljesült exporthoz képest nem kevés többletet mutat, egészen pontosan 67 százalék a növekmény. A grúz borokat a kínaiak mellett leginkább a japán és a kanadai fogyasztók várásolják - írja a Globoport.hu.
 

25% az esélye, hogy nem leszel másnapos

április 11. 19:56
Kísérleti módszerekkel sikerült kimutatni, hogy az emberek meglepően nagy része, 20-25% egyszerűen nem lesz málsnapos. Ők akár filmszakadásig ihatják magukat, nem jelentkezik náluk másnap reggel a fejfájás-szédülés-levertség és társai - írja az Index.
 
A cikkből az is kiderül, hogy egy friss dán kutatás szerint az idősebb emberekre kevésbé hat a másnaposság. Egy 52 ezer önkéntessel végzett kutatás azt mutatta, hogy a 18 és 29 év közöttiek sokkal nagyobb arányban számoltak be alkoholfogyasztás után kellemetlen másnapi hatásokról, mint a 60 év fölöttiek. A különbség akkor is jelentős maradt, amikor a kutatók statisztikai módszerekkel kiszűrték az eltérő alkoholfogyasztási szokások torzító hatását.

Ezt olvasd el, hogyha az Etyeki Piknikre indulsz!

április 11. 12:21
Az Etyeki Pikniken nincs belépő, minden programot ingyenesen lehet látogatni, nincsen kártyarendszer, minden terméket pénzért lehet vásárolni.
 
A közlekedésről: autóbuszok indulnak óránként 760 jelzéssel Etyekre a Kelenföldi pályaudvarról (szokásos menetrend szerint), amelyeket az utasforgalom függvényében kiegészítenek többlet járatokkal. A részletes menetrend és információ itt található.
 
Parkolás:
9.00 és 19.00 óra között autóval nem lehet behajtani az Újhegyi útra, a kresz szabályainak megfelelően és a buszfordulóban kialakított parkolóban (500 Ft /nap) megoldható a parkolás.
 
További információk, és a program itt érhető el.
 
(Via)

Villányban megszelídítik, Bordeaux-ban kivágják a cabernet franc-t

április 11. 10:49
Bordeaux bal partján fogynak a cabernet franc területek, aminek okairól és alakulásáról Jane Anson írt a Decanterben.
 
A bal parton a cabernet franc aránya most 9 százalék (2010-ben még 9,8 volt), Medoc-ban mindössze 3, ezzel szemben a jobb parton 15. És amennyiben igaz, hogy tőkében jobb az öreg, akkor minőségi robbanás várható, hiszen a tőkék 55 százaléka most ért a 20-40 éves sávba- írja A Művelt Alkoholista cikkében.
 
„A bal parton a cabernet franc-ra mindig is nehéz fajtaként tekintettek – érzékeny, nem szereti a túl száraz, túl meleg talajokat, ezért küszködik a kavicsos medoci és pessaci területeken, ugyanakkor a túl nedves talajon is szenved, ezért a tiszta agyag sem ideális. (…) A bal-parti szőlők általában sűrűn telepítettek és magas hozamúak. A jobb parton mi kevésbé koncentrálunk a mennyiségre, és a sűrűség valamivel alacsonyabb – ez pedig pozitívan hat, mert a franc gyorsan veszít a minőségéből (…) ”– nyilatkozta Hubert de Boüard, aki több francia birtoknál is tanácsadóként dolgozik.
 
„Egyértelműen a globális felmelegedés az oka annak, hogy a jobb parton felívelőben van a cabernet franc csillaga” – mondja Vanleeuwen (Cheval Blanc). „Egyre jobban beérik, és ha a merlot alkoholszintje miatti aggodalmakat most félre tesszük, akkor is frissességet és virágosságot hoz a cabernet franc. A medociaknak kéznél van a megoldás a cabernet sauvignonnak köszönhetően, ami gyors eredményt hoz és kevésbé érzékeny. Akkor miért erőlködnének azzal, hogy megszelidítsék a franc-t?”
 
A Művelt Alkoholista a cikk zárásaként Tiffán Ede szavait idézi: „A franciák egyszerűen képtelenek megzabolázni ezt a fajtát, többek között ezért is házasítják. Nem úgy itthon, Villányban, ahol szoros gyeplőre fogva megmutatja az igazi arcát.”
 
A teljes cikket itt olvashatod.

Igazi Sziklabor területre telepítenek Aradon

április 11. 07:28
Balla Géza Pincészete telepítési munkálatokba kezdett. Egy 9 hektáros területet készítenek elő az ültetésre az Ópálos legmagasabban fekvő dűlőjében (350m). Balla Géza 2012-ben megjelenő új borsorozatát Sziklabornak keresztelte el, amelyek a Ménesi borvidék sziklás dűlőin termett szőlőből készülnek mind a mai napig. A képek alapján az Ópálossal egy újabb ilyen területtel bővül a birtok.
 
Igazi Sziklabor területre telepítenek Aradon
Fél méter mélyről előbukkanó szikla
 
Igazi Sziklabor területre telepítenek Aradon
Szikla és kőtörmelék a talajon.
 

Szörnyen rossz hírünk van, hogyha szereted a csokit!

április 10. 20:10
Az elmúlt két évben ugyanis másfélszeresére ugrott a kakaó ára. Az elemzők szerint ennek az elsődleges oka az, hogy nagyobb a kereslet, mint a kínálat. 
 
A drágulás egyik oka, hogy a fogyasztás egyre inkább átáll a tejcsokiról az étcsokoládéra, és mivel utóbbinak sokkal nagyobb a kakaótartalma, ez önmagában növeli a keresletet. A másik ok, hogy a világon egyre többen élnek jól, főleg Ázsiában a kínai térségben, nő a csokoládéfogyasztás, a folyamatosan emelkedő keresletet pedig nem tudja egyből kielégíteni a kínálat – magyarázta kedden Németh Dávid, a K&H vezető elemzője az M1 Ma délután című műsorában.
 
Az tudósításról az Élelmiszer.hu számol be.

Itt egy bortipp ma estére

április 10. 17:21
Áprilisban már jócskán megérkezik a tavasz. Itt van a fehér, rozé és könnyű vörösborok szezonja. A Borrajongó így írja - "Gondoltam a könnyed vörösökre és a kékfrankos-hónapra Bott Frigyes 2013-as kékfrankosa ideális lesz ráhangolódás gyanánt, és nem is kellett csalódnom." Hiszen ha április, akkor Kékfrankos MOST!
 
"Fiatalos küllemű, rubin színű bor, fürgén mozog a pohárban. Közepesen intenzív illatában csak úgy tobzódnak a piros bogyós gyümölcsök: málna, szamóca, ribizli, cseresznye, kis csipkebogyó, mindezt finom fűszeresség egészíti ki. Burgundiai stílusban megkomponált tétel, kiváló arányokkal. Nem súlyával, koncentrációjával, hanem eleganciájával igyekszik hódítani." - így szól a kóstolójegyzet Bott Frigyes 2013-as kékfrankosáról. Tökéletes ráhangolódás a hétvégére.

Szekszárdról nem pont a sauvignon blanc jut eszünkbe

április 10. 16:39
Pedig ott is készül belőle bor. A Nobilis borblog a Twickel Kajmád Sauvignon blanc 2014-es boráról ír.
 

TWICKEL - KAJMÁD SAVIGNON BLANC 2014Intenzív citromsárga szín, a pohár falán CO2 gyöngyök (frissesség).Nagyon intenzív...

Posted by Nobilis borblog on 2015. április 9.