Fröccs

Fröhlich Tamás: Az érlelt borok megunhatatlanok

április 25. 15:53
Gere Attila Pincészet sommelier-je Fröhlich Tamás, aki szerint az érlelt borok megunhatatlanok. Miben különböznek a '90-es évek borai a mostaniakhoz képest, és hogyan tárolják a tételeket. Ezekről és még sok más érdekességről mesél a szakember a pincészet oldalán.
 
„Ahogy kinyílnak – akár a pohárban, akár a dekanterben –, soha nem lesz homogén az aromavilág, minden perccel, minden órával „más” bort kóstolhatunk. Minél érettebb a bor, annál sokrétűbb, összetettebb tétellel van dolgunk. Olyan illatok és ízek alakulnak ki a palackos érlelés során, amiket egy fiatal bornál sosem fogunk érezni, hiszen évekig a tanninok mögé bújik az aromák nagy része, vagy még ki sem alakult. Ezt kivárni idő, de a bor mindig meghálálja a törődést, és persze a megfelelő tárolást is.(...)
 
Hogyan tároljátok a borokat?
 
Tiszta, hűvös, sötét és párás, ez a négy kulcsszó. 15 °C alatt, nagyjából 75%-os páratartalomban, nálunk ez az átlagos tárolási klíma. Emellett nagyon fontos a tisztaság, ugyanis a palackban tárolt bor a parafa dugón vagy a hordón keresztül folyamatosan felvesz egy minimális oxigénmennyiséget (mikrooxidáció), ami elengedhetetlen az érési folyamathoz, ugyanakkor egy dohos pincében vagy füstös garázsban tárolt bor hosszú távon átveszi a környezetben rejlő kellemetlen szagokat is, ami aztán visszaköszön az aromákban.”
 
A teljes interjút a Gere Attila Pincészet oldalán tudod elolvasni!

Nemzetközi főzőnapot rendeztek a Debreceni Egyetemen

április 25. 13:44
Április 22-én pénteken International Food Dayt tartottak Debrecenben, ahol tizenöt nemzet hallagtói mutatták be ételspecialitásaikat. Az egyetem Kossuth kollégiuma előtti téren több száz fiatal kóstolta meg az ételspecialitásokat.
 
A japánoknál sushit, az indiaiaknál sült rizst és csirke curryt, illetve menta csatnit kínáltak, a svédek saját ízesítésű svéd hot-dogot. A török pultnál kebabot és baklavát, a jordánoknál, bárányhúsos beduin specialitást, az izraelieknél zöldséges kuszkuszt és tradícionális tahini süteményt kóstolhattak a hallgatók.
 
Az irániak konyhájában barbecues csirkét és shirazi salátát, az egyiptomiaknál rizspudingot, a palesztinoknál humuszt és falafelt, a spanyoloknál paellát, a magyar diákok pultjánál lángost és almás palacsintát kínáltak az egyetemisták, akik az ízek mellett autentikus viseletekkel, zászlókkal, zenével idézték meg országukat.
 
Szilvássy Zoltán rektor szerint példaértékű a kultúrák találkozása a debreceni rendezvényen, ahol egymás mellett vertek sátrat az izraeliek és a palesztinok, mellettük az irániak, s egymás mellett főznek siíták és szunniták.
 
„Ha ezt kitennénk a Debreceni Egyetem logójára, láthatná mindenki, hogy itt békesség van" - célzott a rektor arra, hogy ez nem mindenütt van így a világban.
 
UniBike
 
A résztvevők közül sokan kerékpárral érkeztek a gasztronómiai parádéra: a Föld Napja alkalmából a hallgatói önkormányzat kezdeményezésére ugyanis biciklis felvonulást tartottak pénteken a városban, amelyen az egyetemi polgárok ingyen vehették igénybe az egyetemi UniBike kerékpárokat.
 
A szervezők a kóstolójegyekből befolyó - várhatóan több százezer forintos összeget - jótékony célra, beteg gyermekek javára ajánlják fel.
Szilvássy Zoltán rektor az eseményen az MTI érdeklődésére elmondta: a Debreceni Egyetemen 4200 külföldi hallgató tanul, ez a legnagyobb külföldi diáklétszám a hazai egyetemek között. Nem csak az orvosi és az egészségtudományi szakokon tanulnak külföldi diákok, hanem szinte lefedik az egyetem teljes oktatási portfólióját.
 
Ugyanakkor az orvosi-egészségügyi szakokra tízezer jelentkező lenne, de ma még csak háromezer külföldit oktathatnak elsősorban a gyakorlati képzőhelyek szűkössége miatt - magyarázta a rektor. Ezen a helyzeten lényeges javulás várható a közelgő egészségügyi intézményi integráció megvalósulásával, amikor a debreceni Kenézy kórházat és a környező megyék nagy megyei kórházait is bevonják a gyakorlati képzőhelyek sorába - mondta a DE rektora az MTI-nek.
 
(Forrás: MTI)
 

Szakácshiány fenyeget Nagy-Britanniában

április 25. 11:00
Már, ami az ázsiai séfeket illetni, hiszen az éttermek nem tudják bevinni az országba az igazán jó séfeket Ázsiából az új szigorú bevándorlási törvények miatt - írja a VS.hu.
 
Az elmúlt másfél évben csaknem 600 curry étterem zárt be a szigetországban, és a szakmában attól tartanak, hogy további 4000 hely lehet veszélyben. Ez a curry-vendéglátás harmadát teszi ki.
 
A British Curry Awards alapítója, Enam Ali és a támogatói most kampányba kezdtek, hogy rávegyék a kormányt a szabályok fellazítására. Az egyik javaslatuk szerint bevezetnék az egyéves vízumot a dél-ázsiai séfek számára.

Csökkenhet a halhús áfája a jövőben

április 25. 09:44
Más termékekhez hasonlóan a halhús áfáját is célszerű lenne 5 százalékra csökkenteni, hogy a hal ne legyen aránytalanul drága a sertés-és a baromfihúshoz képest - mondta el Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. április 22-ei évértékelő rendezvényén.
 
A kormány már foglalkozik a kezdeményezéssel, jelentette be és remélte, hogy az ágazat fehéredése érdekében is sikerül megoldást találni. A miniszter hangsúlyozta, hogy a Tisza-tó Magyarország vezető ökoturisztikai célpontja, amely elképzelhetetlen a horgászat, a természetjárás, a turizmus, a termálfürdők nélkül és fontos a térség, az egész ország szempontjából. „Mintaszerű, ami a Tisza-tavon történik, sok együttműködő partner odafigyelése is testet ölt ebben" - ismerte el a Sporthorgász Kft. munkáját. Említést tett a vízügyi jellegű munkákról, útfelújításokról, kerékpárút-fejlesztésekről, és felidézte, hogy hamarosan átadják Tiszafüreden az ország legnagyobb kerékpáros centrumát.
 
Hozzátette, hogy a Földművelésügyi Minisztérium is fontos partnernek tartja a kft.-t. A halgazdálkodásból származó állami bevételből, mintegy 620 millió forint felhasználására nyílik lehetőség a Tisza-tó térségében.     A teendők között példaként említette a jelentős károkat okozó kárókatonák gyérítésére vonatkozó erőfeszítéseket, amelynek köszönhetően az  állomány létszámát 25 százalékkal sikerült csökkenteni tavaly. Jelezte, szükség van a 100 millió forintos tiszai halélőhely-fejlesztési programhoz hasonló további programokra. Továbbá nagy hangsúlyt kell fektetni a fiatalok táborának gyarapítására, ezt a célt szolgálja a Tiszai-Pecasuli program. A miniszter tájékoztatott arról is, hogy a nagykunsági birs-és szilvapálinka mint földrajzi eredetvédett termék levédése folyamatban van és elindult a tiszai halászlé hungarikummá jelölése. Hegedüs Gábor,  a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a Tisza-tó területe a nyilvántartott halgazdálkodási vízterületek 4,1 százalékát teszi ki, ahol az ország horgászfogásának 10,95 százaléka realizálódott 2014-ben, és kiemelte, hogy horgászturisztikai birodalmat szeretnének létrehozni a Tisza-tavon.
(Forrás: MTI)

A kihagyhatatlan tokiói pizza

április 25. 06:25
Tokióban már 800 fokon sütik a pizzát a 800 degrees nevű pizzériában, ami elsőre elég extrémnek tűnik. A speciális kemence jól bírja a meleget, és a pizza olyan gyorsan elkészül, hogy mire az ember fizet a kasszánál, az már készen is van.
 
A 800 degrees nevű pizzalánc az amerikai, Los Angelesből indult el világhódító útjára. A márka nem csak arról híres, hogy nagyon magas hőmérsékleten süti meg egészen vékony tésztájú pizzáit, de az is jellemző rájuk, hogy egy adott, aránylag bő kínálatból ott helyben, személyre szólóan válogathatja össze magának mindenki a saját kedvenc feltétét - írja az Origo.hu.

Ezek a világ legjobb szigetei

április 24. 19:25
A TripAdvisor felhasználók véleménye, értékelése alapján készült el a ranglista a világ és Európa legjobb szigeteiről. Kontinensünk legkedveltebb szigete Szantorini lett, míg a toplista élén Hawaii áll.
 
Az európai top tízben a görög és a spanyol szigetek tarolnak, mindkét országból három-három szerepel rajta. 
 
Európa legjobb szigetei:
1. Szantorini, Görögország
2. Mallorca, Spanyolország
3. Madeira, Portugália
4. Kréta, Görögország
5. Tenerife, Spanyolország
6. Rodosz, Görögország
7. Gran Canaria, Spanyolország
8. Korzika, Franciaország
9. Jersey, Csatorna-szigetek
10. Capri, Olaszország
 
Ezek a világ legjobb szigetei
Szantorini (Forrás: LonelyPlanet.com)
 
A világ legjobb szigetei
1. Maui, Hawaii
2. Szantorini, Görögország
3. Jamaica
4. Providenciales, Turks- és Caicos-szigetek
5. Bali, Indonézia
6. Mallorca, Spanyolország
7. Mauritius
8. Phuket, Thaiföld
9. Bora Bora, Francia Polinézia
10. Fernando de Noronha, Brazília
 
 

Előkerült a Titanic étlapja

április 24. 16:12
Április 14-én volt 104 éve, hogy a Titanic elsüllyedt. Az évforduló kapcsán előkerült az utolsó vacsora menülapja, amelyből több is akadt. Ennek az oka a társadalmi osztálykülönbségek voltak.
 
Az első osztály 
Érdekes módon a menü felépítése meglehetősen hasonló egy mostani ilyen típusú választékhoz: a fogások mellett a vendégek egy grillbárból és a svédasztalról is válogathattak - írja az Origo.hu. A svédasztal igen gazdag volt halban, a szokásos lazac mellett rák, szardella, hering és szardínia is került a tányérokra, továbbá többféle marha, borjú és csirke is.
 
Előkerült a Titanic étlapja
 
A másodosztály 
Tápióka leves, tőkehal, bárány mentaszósszal, csirke curry, roston sült pulyka vörösáfonya-szósszal, zöldborsó és répapüré. Ezek közül választhattak a középosztálybeliek. A desszertkínálat itt szélesebb volt, mint a gazdagok menüjében.
 
Előkerült a Titanic étlapja
 
A haramadosztály
A szegények összes étkezését egyetlen papírra zsúfolták össze. Ebédre volt rizsleves, marhasült krumplival és kukoricával, utána némi édességgel, de vacsorára már csak zabkása, keksz és némi sajt jutott.  
 
Előkerült a Titanic étlapja
 
(Forrás: Origo.hu)

Az év európai fája Bátaszéken található

április 24. 13:52
Az év európai fája címért 15 ország egy-egy fája verseng egymással, mindannyian az emberek és a növényvilág kapcsolatának jelképei, egyúttal a természeti örökség és a helyi közösségek összefogásának fontosságát hangsúlyozzák - írja az Index.hu.
 
A februárban meghirdetett versenyen a legtöbb, 72 653 szavazatot a bátaszéki Szent Orbán Kápolna melletti molyhos tölgy kapta. A díjat május 25-én, Orbán napon ünneplik meg Bátaszéken, amikor egy molyhostölgy-csemetét is ültetnek az öreg tölgy mellé, jelezve az utókornak, hogy van folytatása a hagyományoknak.
 
 
A Madárszem.hu drónos légifelvételt készített a négyszáz éves fáról.

Minél több hús fogy, annál kevesebb erdő marad a Földön

április 24. 10:47
A képlet egyszerű, ha kevesebb húst ennének az emberek a Földön, akkor megőrizhető lenne az erdők területe. Karlheinz Erb, a Klagenfurti Egyetem bécsi központú társadalmi ökológiai intézetének munkatársa és kollégái ötszáz, 2050-re szóló forgatókönyvet vizsgáltak meg arról, hogy lesz-e elég élelem a Föld lakóinak. 
 
A forgatókönyvek majdnem kétharmadát kivitelezhetőnek ítélték meg anélkül, hogy újabb erdőterületeket kelljen kivágni mezőgazdasági területek kialakítása céljából - írja az Index.hu. A konkluzió, hogy minél több húst fogyasztanak az emberek, annál intenzívebbnek kell lennie a mezőgazdaságnak és annál nehezebb lenne megőrizni az erdőterületeket. Az állattartás nem önmagában rossz, hiszen segíthet abban is, hogy bizonyos területek hasznosíthatóvá váljanak.
 
A táplálék világszintű biztosításának fontos alapfeltétele a korrekt kereskedelem, aminek a célja elsősorban a fenntarthatóság és nem az egyes kereskedelmi szervezetek profitja. Fontos továbbá, hogy minél kevesebb áru vesszen kárba.