Fröccs

Te is rosszkor kávézol?

Június 25. 20:29
Vajon helyes-e, ha a reggeli kávét 8-kor isszuk? - teszi fel az érgető kérdést Steve L. Miller agykutató, aki azt fejtegeti, hogy az éberség szempontjából rendkívül fontos kortizol hormon szintje átlagosan reggel 8-9 között a legmagasabb. Ha reggel isszuk a kávét, amikor a kortizol, és így az éberség szintje a legmagasabb, az sokkal kevésbé lesz hatásos, mint ha délelőtt innánk. A kávé 9:30 és 11:30 között a leghatékonyabb, mert ilyenkor a kortizolszint leesik. Ugyanez igaz 1:30 és 5 óra közt, ekkorra érdemes időzíteni a délutáni kávészünetet - olvasható a Tudomány blogon.

Milyen lesz az idei méztermés?

Június 25. 17:26
Az idei évben lényegesen jobb a méztermés a 2014-es évhez viszonyítva, azonban az átlaghoz képest szerényebb. Már csak a napraforgó van hátra. Vagyis el lehet mondani, hogy nagyjából már eldőlt az idei méztermés - mondta el Hajmás Antal gelsei gazda a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.
 
A tavalyinál ugyan jobb mind minőségben, mind mennyiségben, egy átlagos évhez viszonyítva azonban gyengébb az ország egyik meghatározó területén, Dél-Zalában. Az akácméz kimondottan jó minőségű, de mennyisége alig közepesnek mondható, hiszen sok helyütt éppen az akácvirágzáskor esett napokon át az eső. Most a hárs szezonja van, illetve lenne, s hamarosan a napraforgó következik - írja az Élelmiszeronline.hu.

Itt az egységes szekszárdi palack

Június 25. 13:42
Itt az egységes szekszárdi palack
Fotó: Kadarka.net/Kiss Albert
 
Elkezdődött az egységes megjelenésű szekszárdi borok palackozása, elsőként a Mészáros Borház 2012-es kadarkáját töltötték a borvidéki palackokba.
 
Mészáros Péter, a pincészet borásza elmondta, hogy a borháznál a tradicionális burgundi formára épülő üveggel 6800 palack kadarka készül, a jövő héten húszezer ilyen palackba 2013-as évjáratú bikavért töltenek.
 
A Szekszárd felirattal és címerrel ellátott, az O-I Manufacturing Magyarország Üvegipari Kft.-vel együttműködésben készült palack a szekszárdi borászok közös vállalkozása – jelezte.    A palackba vakkóstolás után háromfajta bort: kadarkát, kékfrankost és bikavért tölthetnek a szekszárdi borászok. A kóstolást kilenctagú bíráló bizottság végzi.
 
A múlt hónapban zajlott le az első bírálat, ez után tíz szekszárdi pincészet rendelt a szekszárdi palackból. A borász szerint az egységes megjelenés üzenete, hogy garantált minőségű borokat hoznak így forgalomba. A közös palacktól az értékesítés növekedését is várják.
 
A gyártó közlése szerint a 7,5 deciliteres palack úgynevezett uvag színben készül az olaszországi Mezzocoronában működő O-I gyárban, amely megvédi a borokat az UV-sugarak káros hatásaitól. Az üveg egy korábbi változatát már bemutatták a 2014-es szekszárdi szüreti fesztiválon is.
A tervek szerint az idén 300-400 ezer szekszárdi palackot töltenek meg, és későbbi éveben is ekkora mennyiségre lehet számítani. A Mészáros Borház évente mintegy 600 ezer palack bort értékesít főleg hazai piacon, a szekszárdi borvidékről körülbelül 10 millió palack kerül forgalomba.
 
Tokaj után a szekszárdi a második borvidék, ahol egységes palackkal jelennek meg a borászok a piacon.
(MTI)

Ferenc és László nyert játékunkban VinAgora jegyet

Június 25. 12:33
Ferenc és László nyert játékunkban VinAgora jegyet
 
Ferenc vagy? Lászlónak hívnak? Esetleg a barátoknak csak Feri, vagy Laci? És játszottál a VinAgora játékunkban, amelyben két darab páros belépőt lehetett nyerni a borgálára? Ha mindegyikre igen a válasz, akkor nézd meg gyorsan az e-mail fiókod, hiszen pont két ilyen nevű ember lett a szerencsés, és e-mailben értesítettük őket.
 
Gratulálunk a nyerteseknek, és jó kóstolást kívánunk szombatra!

Ne tedd a paradicsomot a hűtőbe!

Június 25. 06:13
A paradicsom jobban kedveli a magasabb hőmérsékleteket, mint a hűvöset, és így sokat veszít a gyümölcs az ízeiből a hűtőben. A paradicsom intenzív zamata az aromaanyagainak köszönhető, ám a Francia Nemzeti Mezőgazdasági Kutatóintézete bebizonyította, hogy a hűtés nem csak, hogy meggátolja az új aromaanyagok termelődését, de a meglévők minőségén is sokat ront.
 
Ráadásul a hideg lebontja a paradicsom sejtfalait, amitől a zöldség kásássá válik. Ez általában már 10 Celsius-fok alatt megtörténik, márpedig a hűtőszekrények többsége 4 Celsius-fok alattira van állítva. Összességében a beléjük helyezett paradicsom ízetlenné és vizenyőssé válik - olvasható az Élelmiszer.hu oldalán.

Meszes furmint Tokajból

Június 24. 17:21
A Bardon pincészet 2006 óta működik Erdőbényén, a Tokaji borvidéken. A mindösszesen 9 hektár szőlőterületük három dűlőben található, ezek a Lapis, a Sarkad és a Meszes. A 2012-es évjárathoz hasonlóan, 2013-ban is elkészült a pincészet Meszes dűlőről szelektált furmint tétele. A Művelt Alkoholista így jellemzi a bort:
 
Almás alaptónus, virágporos, barackmagos díszítők. Szájban játékos könnyedség és figyelemreméltó intenzitás – a jó arányokkal kiegészülve igazán zamatos és elbűvölő. Én ellennék kevesebb édességgel, de egyensúlyosnak találom. Igazán élvezetes, és biztos választás a mai furmint-felhozatalban. Szép.” A teljes bejegyzést itt olvashatod el.