Fröccs

Halfesztivált rendeznek a Millenárison

Január 18. 09:25
Február 12-14 között rendezik meg a Budapesti Halfesztivált a Millenáris parkban. A szervezők közleménye szerint idén a több mint 200 kiállító számos különlegességgel, például szegedi óriásbográccsal és óriás harcsasütéssel is készül az eseményre. 
 
A rendezvényen kitüntetett figyelmet kap a szürkeharcsa, a magyar vizek legnagyobb hala, de ki lehet próbálni számos halászlé fajtát vagy olyan halból készült különlegességet is, mint a halkolbász. A nemzetközi konyha számos remekét is felvonultatja a program, így szusit, pad thai tésztát, orosz kaviárt, francia hallevest, olasz branzinót (tengeri süllőt), afrikai tüdős harcsa szalámit vagy fish & chipset is lehet majd kóstolni.
 
A fesztivállal a szervezők szándéka, hogy népszerűsítsék a magyar halak fogyasztást, erősítsék a hal szerepét a magyar gasztronómiában, valamint hangsúlyozzák annak egészségmegőrző hatását.
 
A gasztronómiai kínálat mellett interaktív horgászfaluval, élőhal bemutatóval gyermekprogramokkal és könnyűzenei koncertekkel várják a látogatókat. A színpadra lép a hétvége folyamán mások mellett Caramel, az Irigy Hónaljmirigy, Dobrády Ákos, a 100 Folk Celsius és a Beatrice is.

(MTI)
 

A libamáj barátai találkoztak Brüsszelben

Január 17. 16:51
A libamáj melletti kiállásunkkal egy magyar nemzeti értéket, a mögötte álló egyedülálló kultúrát és jórészt hátrányos helyzetű vidéki térségekben élő magyar gazdákat védünk meg az indokolatlan támadásokkal szemben – emelte ki kedden Erdős Norbert európai parlamenti képviselő az Európai Libamáj Szövetség „A libamáj barátai” elnevezésű találkozóján, Brüsszelben - írja az Élelmiszer.hu.
 
A kezdeményezést tavaly, francia és magyar európai parlamenti képviselők közösen indították el.
 
A szakszerű és kíméletes libatömés az uniós szabályozás értelmében jogszerűen folytatható minden tagállamban. Ezt az Európai Bizottság is elismeri. Erdős Norbert kiemelte, hogy a hízott libamáj hagyományos mezőgazdasági termék, így a Lisszaboni Szerződés védelme alatt áll.
A nemzeti értéken túl a libamáj fontos exportcikkünk. Exportunk értéke évente mintegy 40 millió euró, azaz 10-11 milliárd forint értékben viszünk ki libatermékeket, túlnyomó részben májat – emelte ki Erdős Norbert.

Ezeket a hibákat ne kövesd el az étteremben

Január 17. 15:11
Hibák, tévedések az étteremben, pedig lehet nem is akar a vendég rosszat. A Dívány.hu most összegyűjtött hét jellemző bakit, amit jobb, ha elkerül az, aki betér egy vendéglátóhelyre:
 
  1. Ne halmozd egymásra az üres tányérokat!
  2. Ne érj a felszolgálóhoz!
  3. Ne szaglászd a borosüveg dugójá!
  4. Szólj, ha probléma van!
  5. Ne dörzsöld össze az eldobható pálcikákat!
  6. Ne kérj jeget a whiskeybe!
  7. Óvatosan a szójaszósszal!

Ez a somlói tétel sokféle borkedvelőnek képes örömet szerezni

Január 17. 10:59
A Kreinbacher Birtok 2012-es Nagy-Somlói Cuvée-jét illette a Metropol.hu a címben elhangzott fő jellemzővel. A házasítás olaszrizlingből, traminiből, szürkebarátból és hárslevelűből áll. A termőtáj karaktere határozottan megfigyelhető a borban, de mégsem nehezedik rá. 
 
Illatát kezdetben a Somló elképesztően erős és karakteres lenyomata jellemzi. Ahogy szellőzik, úgy bújnak elő a kövek mögül a gyümölcsös, fűszeres jegyek. Szárazmézes, körtés, érett citrusos, meszes, fémes, tűzköves , fűszeres az illat. Már illatban érezni, hogy nem az a könnyed reduktív szösszenet, súlya van - írja a Metropol.hu.

Megvan az első sör, ami igazán magyar termék

Január 17. 07:36
A Pécsi Sörfőzde az első hazai sörfőzde, amely használhatja a Magyar termék védjegyet. Nem mellesleg a dél-dunántúli sörgyár a legrégebb óta működő főzde Magyarországon. 
 
A Pécsi Sörfőzde Szalon márkacsaládja: a Szalon világos, a Szalon Barna, a Szalon alkoholmentes és a Pannonia dobozos sör váltak jogosulttá a „Magyar termék” védjegy használatára - írja az Élelmsizer.hu.
 
A magyar termékek vásárlása a jó minőség és magyar eredet mellett azon további előnyöket is hordozzák, hogy azok vásárlásával hazai munkahelyek fenntartásához járulunk hozzá, sok esetben ezzel egy-egy nagy múltú magyar termék sikeres „életéhez” is segítséget nyújtva - fejti ki az Élelmiszer.hu.

Tények és tévhitek a kóser borról

Január 16. 19:48
Sokan úgy gondolják, hogy egy bor attól válik kóserré, hogy a rabbi „megáldja”, de valójában ez egy tévhit - írja Csíki Sándor a Foodandwine.hu gasztroblogon. Annak, aki kóser bor készítésére adja a fejét szigorú szabályokat kell követnie rabbi jelenléte nélkül is.
 
  • A bor, különösen Izraelben, nem származhat négyévesnél fiatalabb ültetvényről, és az ültetvényt minden hetedik évben parlagon is kell hagyni. Hogy a tiltott keveredést elkerüljék, a szőlőtőkék között nem teremhet más gyümölcs, vagy zöldség. 
  • Valamennyi eszközt, épületet felügyelet mellett kell megtisztítani, valamennyinek kósernek kell lennie.  
  • Szüret idején kizárólag a szombattartó vallásos zsidó férfiaknak megengedett, hogy a termést betakarítsák, az eszközökhöz érjenek és a borkészítés szükséges műveleteit elvégezzék. A vallásosság előírásának ma már nagyon sok izraeli borász sem felel meg, ezért a kóser bor készítése során ők sem érinthetik az eszközöket és tevőlegesen sem vehetnek részt a borkészítésben.
  • A kóser borokhoz tilos mindennemű állati eredetű termék használata. 
  • Előírás, hogy a hordókat háromszor kell megtisztítani, és a bort kizárólag csak új palackba szabad tölteni
  • A törvényt szigorúan betartva elkészült bor azzal válik végleg kóserré, hogy egy százalékát megsemmisítik, ezzel emlékezve a jeruzsálemi Templomnak fizetett tizedre.
  • Ha a bor nem így készül, többé már nem lehet kóser.
 
Ha még többet szeretnél tudni a kóser borokról, akkor kattints ide: Foodandwine.hu!

Itt az ideje kipróbálni a Harry Potterből ismert vajsört!

Január 16. 15:44
Itt az ideje kipróbálni a Harry Potterből ismert vajsört!
 
A vajsört nem a Harry Potter könyver szerzője, J. K. Rowling találta fel, hanem már a 16. század óta készítik. A recept csak 5 alapanyagot említ, igaz ezeket a legkönnyebben Nagy-Brittanniában lehet megszerezni. 
 
Ha szeretnéd elkészíteni a vajsört, szükséged lesz 1 üveg ale-re, sütőtök pitéhez készült fűszerkeverékre (fahéj, gyömbér, szerecsendió), barna cukorra, tojássárgájára és vajra.
 
Az elkészítés pedign em is bonyolult: óvatosan, hogy ne habozzon nagyon, öntsd a cört egy serpenyőbe, tedd hozzá a fűszereket, és szép lassan forrald fel. Miközben kis lángon forr, a tojássárgájákat keverd össze a cukorral, és öntsd bele a sörbe. Így kell főzni pár percig, utána mehet bele a vaj, és egy botmixerrel addig kell keverni, amíg szép habos nem lesz. Ez után már csak ki kell hűteni, és lehet is kóstolni!
(Via)

Egy téli rozé a hideg estékre

Január 16. 11:16
A rozé a nyár slágere, de itt egy kivételes bor, amelyet érdemesebb most megkóstolni. A Domaine de la Mordorée organikus borászat 2014-es La Dame Rousse rozéja egy igazán izgamlas tétel:
 
Ízben szép gyümölcsösség jön, pirosbogyósok, némi mályvacukor, vérnarancs, fehér csokoládé, ánizs és virágosság. Az olajos textúra és a közepes test felvesz valamennyit a 14% alkoholból, de azért érezni benne. Gazdag, már-már silleres bor, ezt tovább erősíti a héjon áztatás miatti cseresség - írja a Borravaló.hu.

Csodálatos látványt nyújt a téli Balaton, videó

Január 16. 07:19
A WenitaPress készítette az alábbi videót a téli Balatonról Balatonszemesen - írja a ILoveBalaton.hu. A felvételeket drónnal készítették, és felülnézetből láthatóak a Balaton vizén úszó jégtáblák. Persze élőben, a partról is csodálatos látványt nyújt az idilli kép. Még egy ok, hogy télen is menjünk a Balatonhoz!