Fröccs

Hazudnak a boros címkék?!

Január 14. 12:30
Hazudnak a boros címkék?!
 
A University of California kutatásaiból fény derült egy féltve őrzött titokra. A kutatás rámutatott arra, hogy a borok hatvan százaléka átlagosan 0,42 százalékkal magasabb alkohol tartalommal rendelkezik, mint ahogy az a címkén szerepel. A mintába megközelítőleg 100 ezer palack bor került be a világ minden részéről. A chile-i és spanyol vörösborok mutatták a valós és feltüntetett értékek közötti legjelentősebb eltéréseket, a fehérborokat illetően pedig Chile és Amerika vezetnek.

Habár minimális különbségről beszélünk, a fogyasztók megtévesztése számos negatív következményt von maga után. Borozgatás során hajlamosok vagyunk alulbecsülni a bor alkoholtartalmát, ami nemcsak egészségünkre nézve veszélyes, hanem csökkenti a vezetési biztonságot is. 

Jogunkban áll maximálisan informáltnak lenni arról, hogy mit eszünk, mit iszunk, hiszen mi sem befolyásolja jobban egészségünket, mint a fogyasztásunk. A kalóriatartalom, összetevők, tápanyagok és az alkoholfok feltüntetése mellett, az italoknak konkrét adatokat is tartalmazniuk kell arra vonatkozólag, hogy milyen káros hatással lehetnek egészségünkre – írja a Telegraph.co.uk. 
 

Tuti trükkök bortároláshoz!

Január 14. 10:10
Nincs saját pincéd? Nem tudod hol tárold a karácsonyra kapott borokat? Félsz, hogy a szekrényen évek óta porosodó borok íze nem túl jó?
 
Lássuk be, nem lehet mindenkinek luxus pincéje, de ahhoz, hogy a felbontást követően a bor megőrizze a benne rejlő aromákat és ízeket, néhány alapszabályt érdemes betartanod. Kaptunk néhány tippet, ami hasznos lehet. 
 
  1. Helyezd vízszintbe a palackot, így elkerülheted a dugó kiszáradását!
  2. Tartsd állandó hőmérsékleten és keresd meg a lakás leghűvösebb zugát!
  3. Vigyázz, hogy ne tartsd huzamosabb ideig hűtőszekrényben!
  4. Az ideális hőmérséklet 10-14 celsius fok.
  5. Fénytől elzárva tárold, ugyanis a napfény ronthatja a bor beltartalmi értékét!
  6. Légy kreatív és ne habozz, készíts te magad bortartót! 
 

Egészséges italok, ha már unalmas vizet inni

Január 14. 06:36
4 ital, ami majdnem jobb a víznél - írja a Házipatika.com
  • A zöld tea a legegészségesebb italok közé tartozik, hiszen csökkenti a koleszterinszintet és a magas vérnyomást, stabilizálja a vércukorszintet és még egyes esetekben a ráksejteket is képes tizedelni, valamint kiemelt szerepet játszik az agy védelmében is.
  • A kókuszvíz egy elektrolitdús ital, és sikerét részben annak köszönheti, hogy képes remekül újrahidratálni testünket, főként edzés után.
  • Egy tanulmány szerint 59 százalékkal kisebb esély van a Parkinson-kór kialakulására, ha naponta legalább egy korsó sört elfogyaszt valaki.
  • A legtöbb kutatás a tejfogyasztás előnyeiről számol be. Érdemes napi 3 pohárral fogyasztani, ez ugyanis az egészségügyi szervek által ajánlott tejmennyiség.

Íme, öt egészséges szénhidrát!

Január 13. 20:07
Mindenhonnan azt halani, mennyire hízlalnak, és milyen egészségtelenek a szénhidrátok. A feldolgozott szénhidrátokat érdemes valóban kerülni, de a Men's Health összegyűjtött öt olyat, amelyek egyenletesen tartják a vércukrot és energikusabbá is tesznek.
 
Egy szelet teljes kiőrlésű kenyér 13,6 g szénhidrátot tartalmaz, az alábbiak pedig jóval többet, mégsem mondhatóak egészségtelennek!
 
  1. Csicseriborsó
  2. Szójatej
  3. Alma
  4. Mazsola
  5. Édesburgonya

Íme a világ legdrágább italai

Január 13. 17:10
Határ a csillagos ég - és tényleg! A világ ledrágább iatlait gyűjtötte össze az Origo.hu. Nézzük csak!
 
  • Pasión Azteca, Platinum Liquor, Tequila Ley — 891 114 000 Ft 
Tequila platina palackban, amelynek üvegén minimum 6400 gyémánt található.
  • Henry IV Dudognon Heritage Cognac Grande Champagne — 509 208 000 Ft
A félmiliárdos konyaknak a palackja 24 karátos arannyal és platinával van burkolva, de 6500 gyémántot is találhatunk rajta.
  • Scottish Diva Vodka — 254 604 000 Ft 
Ez a világ legdrágább, háromszor szűrt, skót vodkája, amelynek a palackja is egyedi, hiszen annak közepén csiszolt hegyikristályok sorakoznak.
 
A teljes listát megtalálod az Origo.hu oldalán! 

Jó évet zárt a mezőgazdaság 2015-ben

Január 13. 14:23
Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a Gabonatermesztők Országos Szövetsége által szervezett konferencián elmondta, hogy az ágazat kibocsátása az előző évhez képest tovább emelkedett, 2015-ben elérte a 2457 milliárd forintot. Külön kiemelte, hogy az állattenyésztés kibocsátása a tavalyi évhez képest 3,6 százalékkal bővült. Ez azért is fontos, mert a kormányzat kiemelt célja, hogy a mezőgazdaságon belül az állattenyésztés helyzetét javítsa a növénytermesztéshez képest - írja az Élelmiszer.hu.
 
A 2015-ös év az elmúlt 100 év harmadik legforróbb nyarát hozta, amely különösen az őszi betakarítású növényekre hatott kedvezőtlenül. Ennek következményeként a kukoricából mintegy 6,5 millió tonna, napraforgóból 1,7 millió tonna termett. Ugyanakkor 2014-het képest jobban alakultak a kalászosok betakarítási eredményei. 
 
A zöldség-, gyümölcságazat szereplői 2015-ben jó évet zártak. Szintén kedvezően alakult a szőlő-,borágazat eredménye, hiszen mind mennyiségben, mind minőségben felülmúlták a korábbi évek eredményeit.
 
Az állattenyésztés 2015. évi eredményeivel kapcsolatban elmondta, hogy kettős képet mutat, mert egyrészt a sertés, szarvasmarha, baromfi esetében nőtt az állomány létszáma, a takarmányárak 2015-ben is kedvezően alakultak, emelkedtek a támogatási összegek, ugyanakkor a csirke, a sertés, a juh és a tej termelői ára is csökkent, amely kedvezőtlenül érinti az ágazat jövedelmezőségét.

5 fogadalom, amit borrajongóként be kell tartanod!

Január 13. 11:47
5 fogadalom, amit borrajongóként be kell tartanod!
 
A Decanter.com felállított 5 újévi fogadalmat, ami biztosan tökéletesen passzol minden borrajongóhoz és ami talán még fontosabb, egyik sem említ szigorú edzéstervet!
 
1. A kevesebb néha több!
Először is, kalkulálj, számolj, és költs! Vásárlásaid során a mennyiséget váltsd fel a minőséggel. Figyelj oda az egészséges étkezésre, a minőségi és friss alapanyagokra, és nem utolsó sorban, fogyassz bort! Az újévben lépd át a határaidat, légy merész és kóstolj új ízeket, amiket normál helyzetben nem tennél, ami által tanulj és fejlődj!
 
2. Használd fel a nyaralásaidat tanulásra!
A „kellemest a hasznossal” - tartja a régi mondás. Amennyiben időd engedi, tervezd a nyaralásod borvidékek közelébe, barangold be a legszebb borvidékeket és fedezd fel mennyi kincset rejtenek!
 
3.Vajon bejöttek a 2015-os ígéretek?
Fedezd fel, hogy sikerült-e teljesíteni a 2015-os szüret ígéreteit!

4.Kóstolj minél többet!
Szerencsések lehetünk, hisz mind hazánkban, mind pedig nemzetközi viszonylatban fantasztikus borokkal találkozhatunk. Egyes borok olyan maradandó élményt hagynak bennünk, hogy bármikor megdobogtatják szívünket. Fedezz fel új borvidékeket, új ízeket és oszd meg barátaiddal! Ahhoz viszont, hogy trendet teremts, nem feledkezhetsz meg arról, hogy fontos a jó ár-érték arány!

5.Támogasd a helyi kereskedelmet!
A borban utazni, hatalmas üzlet, viszont az eltérő és dinamikusan változó fogyasztói igények kiszolgálása komoly feladat elé állítja a termelőket és az üzleteket. Légy továbbra is hűséges borfogyasztó!

Ismét lesz halfesztivál Budapesten

Január 13. 10:46
Február 12. és 14. között, idén a Millenárison lesz a Budapesti Halfesztivál.
 
A fesztivállal mindenekelőtt ösztönözni szeretnénk a hazai halfogyasztást és erősíteni a halkultúrát a magyar gasztronómiában - írják a szervezők a Facebookon.
 
Mint arról korábban már írtunk, a magyarok évi halfogyasztása átlagosan 4 kg/év/fő, mely érték Európában a legalacsonyabbak közé tartozik.
 
Azon kívül, hogy együnk halat, szeretnék még felhívni a figyelmet a Duna vizének a tisztaságának védelmére és a folyó természeti értékeire. 
Az korábbi halfesztiválok megszervezésénél rendkívül fontosnak tartottuk, hogy túllépve a hagyományos halászlé fesztiválokon, a klasszikus hazai gasztronómián túl túl egy kis egzotikumot csempésszünk az eseménybe - írják. 
 
A jellegzetes magyar halételek mellett így a nemzetközi különlegességekre is nagy hangsúlyt fektetnek. Lesz egzotikus sushi, Pad Thai tészta, orosz kaviár, a francia halleves, az olasz branzino, afrikai tüdős harcsa szalámi, és Fish & Chips is.
 
Az idei Halfesztiválon kitüntetett figyelmet kap a szürkeharcsa, emellett pedig óriás harcsasütést is szerveznek. Emellett pedig 2015-ös áv hala a compó is kiemelt figyelmet kap.

Felmérés készül, hogy mennyi élelmiszert pazarol a magyar lakosság

Január 13. 09:53
Egy korábbi európai kutatás szerint itthon körülbelül 1,8 millió tonna élelmiszert pazarolunk el egy évben. Tavaly ősszel létrejött egy munkacsoport az Agrárgazdasági Kutatóintézetben azzal a céllal, hogy egyrészt felmérje az itthoni helyzetet, másrészt kidolgozza azokat a javaslatokat, amelyek alapján hatékonyan lehet csökkenteni az élelmiszer-pazarlást. 
 
Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke szerint a pocsékolás egyik forrása, hogy a vásárlók sokszor nem tudják, mi a különbség a terméken feltüntetett minőségmegőrzési, illetve a fogyaszthatósági dátumot között. Míg az utóbbi azt az időpontot jelöli, amely után a termék fogyasztása akár egészségi kockázattal is járhat, az előbbi pedig csak arra vonatkozik, ami után a gyártó már nem vállalja az eredeti minőséget. 
(MTI)