Fröccs

Idén is féláron fagyizhatunk

április 24. 07:19
Május 8. Érdemes a dátumot feljegyezni a naptárába minden fagyi rajongónak. Ez a magyar kézműves fagylalt napja, és ezen a napon féláron kapod majd az édességet az akcióban résztvevő fagyizókban.
 
A Fagylalt napjának egyik célja, hogy a fagyizók egy, a környezetükben található közintézményt, kórházat, csoportot is meglepjenek pár gombóc fagyival. Így a hátrányosabb helyzetű személyek is részesedjenek a fagyi örömében.
 
A résztvevő fagyizók listáját itt tudod megnézni!

Egy népszerű étterem, ahová nem kell kiöltözni

április 23. 17:33
Nem kell sokat gondolkodnod a ruhásszekrény előtt, hogy melyik ruhádat vedd fel a vacsorához, mert ebben az éttermeben pucéran étkeznek a vendégek. Most nyílik meg Londonban a Bunyadi, az első meztelen étterem. 
 
A vendéglátóhely csak nyárra, egy három hónapig tartó pop-up éttermem erejéig. És ha azt gondolnád, erre nincs igény hát nagyon tévedsz, máris ötezer fős a várólista, és ez még csak a kezdet - írja az Index.hu.
 
Szerencsére nem kell meztelenül érkezni, először a bárban oldódik egy kicsit az ember, majd néhány ital után átmehet az öltözőbe, ahol megválik a ruháitól és kap egy köntöst. Ezután léphetünk be az éttermi részbe, ahol megválhatunk a köntöstől és fatuskókon üldögélve nekiállhatunk a kajálásnak. Természetesen csupa organic, egészséges kaja van a menüben, az étkészlet hand made és természetesen ehető is. 
 

Kezdődik a Kékfrankos Április Nagykóstoló!

április 23. 14:02
Ezekben a percekben kezdődik a Kékfrankos Április, a kékfrankos szőlőfajtát a középpontjába állító program központi eseménye a Corinthia Budapestben kerül sor április 23-án, ahol a kékfrankos mellett bikavéreket is kóstolhatnak az érdeklődők, és idén a vendégbor a kadarka.
 
A kékfrankos hazánk legelterjedtebb szőlőfajtája, a kizárólag fehérborokra specializálódott borvidékeinken kívül mindenhol foglalkoznak vele. A szőlőfajta borai kifejezetten változatosnak mondhatóak, hiszen többféle bortípus is nyerhető belőle. A kékfrankos kedvelt rozé- és silleralapanyag, vörösborként pedig készíthető belőle mindennapi fogyasztásra szánt könnyű, gyümölcsös bor, vagy tartalmas, a terroirjegyeket átadni képes prémium tétel. Sőt, a fajta kiváló cuvée borokhoz is, a bikavérek legfontosabb alapanyaga. Mindezt az összetettséget kívánja felvonultatni a Kékfrankos Április.
 
Még nem késő elindulni, a részletek itt találhatóak.

Ezért pattanj ma bringára!

április 23. 10:46
Április 23-án I Bike Budapest bringás felvonulást szervez a Magyar Kerékpárosklub. Az esemény célja, hogy népszerűsítsék a biciklis közlekedést, és további fejlesztéseket érjenek el. Az esemény üzenete, hogy egy napig üljön mindenki kerékpárra akkor is, ha hétköznap nem tesz így, és pár órára nézze meg milyen lehet az élhető, kerékpárbarát főváros.
 
Ezért pattanj ma bringára!
 
A felvonulás gyülekezője 15 órakor lesz a Közraktár utcában, majd a rakpartok, a Dózsa György út, a Hősök tere, Andrássy út, Kiskörút, Üllői út, Petőfi híd, Attila út, Alagút, Lánchíd és Margit-híd útvonalon haladva a Margitszigeten ér véget. 

Franciaország ikonikus sajtjai egy térképen

április 23. 07:21
Comté, Beaufort, Cantal, Roquefort, Salers és még sorolhatnánk a híres francia sajtok neveit. A Vinepair.com elkészítette az ikonikus francia sajtokat ábrázoló térképet, így nemcsak a neveiket, hanem készítési helyeiket is megtanulhatod. 
 
Franciaország ikonikus sajtjai egy térképen
Forrás: Vinepair.com

Lukesenka: Ha valaki leáll az ivással, akkor más bajok jönnek

április 22. 17:56
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök azt tanácsolta csütörtökön országa állampolgárainak, hogy az egészséges életmód jegyében hagyjanak fel az alkoholfogyasztással, „de ne teljesen”.
 
„A lakosságnak gondolnia kell az egészségére, arra, hogy egészséges legyen az életmódja, megfelelően étkezzen, és hagyja abba a dohányzást és az ivást” - mondta az államfő a parlamentben az ország helyzetéről szóló éves értékelésében, amelyet élőben közvetített a televízió.
 
„De természetesen nem teljesen” - tette hozzá az alkoholfogyasztást illetően. „Ha valaki leáll az ivással, akkor más bajok jönnek” - jelentette ki, de nem magyarázta el, mire gondol.
 
„A dohányzás viszont igazi őrültség” - vélekedett.
 
A 2014-es évértékelő beszédében Lukasenka azt tanácsolta a fehéroroszoknak, hogy ne egyenek krumplit hússal lefekvés előtt, megelőzve így az emésztési gondokat, és nyáron ne egyenek túl sok húst, hanem részesítsék előnyben a tejtermékeket.
(MTI)

Térképen a Föld összes országának legnagyobb bevételi forrása

április 22. 15:49
A Bank of America Merrill Lynch nemrég egy térképet tett közzé, amely összegyűjtötte, hogy az egyes országoknak mi a fő exporttermékük. A szolgáltatói szektor kivételével minden területet megvizsgáltak a készítők.
 
Az európai országok többsége ülönböző gépek és azok tartozékainak gyártásából tartja fenn magát. Hazánkban például az Audi és a Mercedes gyár adja az export nagy részét. Európában kivételt képez Portugália, aki mezőgazdasági termékeiből él, illetve Görögország, aki ételeiből és italeladásból - írja a vs.hu.
 
Lássuk a térképet:
 
Térképen a Föld összes országának legnagyobb bevételi forrása
 
Néhány érdekesség. Ki miből él?

Bulgária a ruházkodási termékekből.
Macedónia a dohányból.
Belgium a nyers gyémántok feldolgozásából.
Afrikában szinte minden ország a földben található javakból él.
Kenya a kávétermesztésből.
Szváziföld az üdítőitalokból (itt működik a Coca Cola egyik üzeme).
Sri Lanka a teából.
Uruguay a marhatenyésztésből.
Venezuela az olajból.
 
 

Mérföldkőhöz érkezett a modern magyar vendéglátás

április 22. 13:24
A példátlan szakmai összefogásnak köszönhetően készülhet a világ legfontosabb szakácsversenyének, a Bocuse d’Or-nak európai döntőjére Budapest, amely újabb lökést adhat a magyar gasztronómia fejlődésének. A hazai rendezésű döntő ráadásul számos olyan újdonságot is tartogat a nézők és a résztvevők számára, amely eddig nem szerepelt a verseny történetében.
 
A hazai séftársadalom minden tenni akaró és fejlődni vágyó tagjára szükség volt ahhoz a páratlan fejlődéshez, aminek köszönhetően Magyarország néhány év alatt nemcsak felkerülhetett a világ gasztronómia térképére, hanem már ki is emelkedik Kelet-Közép-Európában. A régióban egyedüliként mi büszkélkedhetünk öt Michelin-csillagos étteremmel, versenyzőink egymás után kétszer is bejutottak a Bocuse d’Or lyoni világdöntőjébe, ahol kiválóan szerepeltek. 
 
Mérföldkőhöz érkezett a modern magyar vendéglátás
 
A május 10-11. között zajló európai döntő rendezési jogának elnyerésével pedig történelmi mérföldkőhöz érkezett a modern magyar vendéglátás, amelyet a szakma képviselői mellett a fővárosi és kormányzati szervezetek is felismertek. Így együtt léptek fel, hogy az eseményben rejlő minden potenciált ki lehessen használni, és Magyarország a gasztronómia mellett a hozzá szorosan köthető más területeken is megmutathassa Európának és a világnak az értékeit. Az erőfeszítéseknek köszönhetően az európai verseny fő alapanyagai magyarok lesznek (gímszarvasborjú, illetve a dunai kecsege és annak kaviárja), ami egyedülálló a verseny történetében, valamint a zsűri számára kínált borsor is kizárólag magyar tételekből áll majd. 
 
A versenyen újdonság lesz továbbá, hogy a gasztronómia iránt érdeklődő nagyközönség is belépőjegyet válthat a döntőre, így a szakmabeliek mellett ők is a helyszínen szurkolhatnak 20 nemzet legjobb séfjeinek. Az eseményen ráadásul a magyar gasztronómia utánpótlása is lehetőséget kap, hogy testközelből lássa a legnagyobbak versenyét, ami hatalmas inspiráció a következő generációnak. A szervezők emellett ingyenesen letölthető mobilapplikációt is fejlesztettek a Bocuse d’Or Europe iránt érdeklődőknek. Az alkalmazás segítségével a felhasználók könnyen tájékozódhatnak a legjobb hazai éttermekről, a verseny ideje alatt elérhető egyéb budapesti programokról és üzenetek formájában élőben is nyomon követhetik majd a májusi döntő alakulását.  

Ez a nyár legtutibb édessége!

április 22. 11:30
Egy új kínai őrület tört be az édesség piacára, amely a Hong Kong Style Egg Waffle nevet viseli - derült ki a PandArte bloggertől. A deszert egyelőre nagyon kevés helyen kapható, viszont a magyar fogyasztók abban a kiváltságos helyzetben vannak, hogy Európán belül egyedül Londonban és hazánkban kapható ez az új nyári kedvenc. Epres, kiwis és sok-sok gyümölcsös ízben kóstolható, egy kis tejszínhabbal, valamint oreo-val megbolondítva pedig egyenesen maga a tökéletes deszert. 
 
Ez a nyár legtutibb édessége!