Fröccs

Így kell finom sonkát venni a hétvégére

Március 24. 14:09
Húsvét előtt elárasztják az üzleteket, piacokat a húsvéti sonkák, de vajon honnan tudjuk, hogy amit megveszünk tényleg ízletes lesz. Nem biztos, hogy csak az ár a meghatározó. Nézzük, mire kell figyelni a sonka vásárlásánál!
 
  • A sonka pácolással és szárítással vagy füstöléssel előállított húskészítmény. 
  • Idehaza a sertésből készült a legnépszerűbb, de marhából, vadból és baromfiból is készíthető sonka.
  • A nyers sonkán fel kell tüntetni, milyen állat mely testtájából és milyen elkészítési móddal- darabolt, kötözött stb. – állították elő. 
  • A gyorspácolt termékeknél, ha a fóliacsomagolt árut nyomkodjuk össze, tökéletesen látni az injektálótűk pöttyszerű lyukacskáit. Ugyanerre figyelmeztet a fóliazacskóban összegyűlő húsból kivált lé. 
  • A hagyományos sonkának a címkéjén két összetevő szerepel: a konyhasó és a nátrium-nitrát. A gyorspácolt termékben viszont: sűrítőanyagok, dextróz, stabilizátorok, antioxidánsok, ízfokozók, aromák, keményítő, színezékek és tartósítószer is.
  • A hagyományos parasztsonkák kilója 3 ezer forintnál kezdődik.
Még több információ és tipp az Origo.hu oldalán!
 

Javult a húsvéthoz kötődő termékek minősége

Március 24. 11:42
Húsvéti hatósági ellenőrzést tartanak az élelmiszerpiacon. Az eddigi eredmények alapján a tavalyi évhez képest emelkedett a higiéniai hiányosságok és a termékek nyomon-követhetősége miatti figyelmeztetés és bírság, viszont az eddigi tapasztalatok alapján javult a vizsgált termékek minősége. 
 
A húsvéti termékekre koncentráló élelmiszerbiztonsági ellenőrzés zajlik  az ország teljes területén hetek óta, az ellenőrök járják a boltokat, piacokat, előállító helyeket, és vizsgálják az állatszállító járműveket is - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára március 23-án.
 
Zsigó Róbert közleményében jelezte: elsősorban az ünnepekhez kötődő termékeket vizsgálják, például a sonkát, a tojást, az édességeket, de nem maradnak ki a vizsgált áruk köréből a szezonális zöldségek és az alkoholos italok sem.
 
Az ellenőrzés első, március 1-je és 17-e között tartó időszakában 2600 ellenőrzést végeztek a szakemberek. Ezek több mint 50 százalékára a hiper- és szupermarketekben, szaküzletekben, vásárokon, piacokon, logisztikai központokban, kisebb részben az élelmiszer-előállítóknál került sor. 
 
A szakemberek eddig több mint 12 000 hazai és külföldi tételt ellenőriztek, amelynek 2,7 százalékát -  182,5 tonnányi és 15 millió forint értékű élelmiszert - kellett kivonni a forgalomból. Leginkább a fogyaszthatósági, illetve minőség-megőrzési idő lejárta miatt vontak ki termékeket. 
 
A hatósági állatorvosok 315 állatszállítmányt, több mint 120 000 állat szállításának körülményeit vizsgálták meg: két alkalommal a gépjármű engedélyével, míg 3 esetben a szállító képesítési bizonyítványával volt gond - tartalmazza a tájékoztatás.
(Forrás: MTI)

Tovább emelkedik a Balaton vízszintje

Március 24. 09:52
Február 5-én nyitották meg a Sió-zsilipet, de ennek ellenére tovább nőtt a Balaton vízszintje. 
 
Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője a Veol.hu-nak elmondta, ma még nem tudják megmondani, mikor zárják el a zsilipet. Ez nagyban függ a hidrológiai helyzettől, a további csapadékmennyiségtől, de a terveik szerint 120 centiméternél teszik vissza a tó dugóját.
 
Februárban 123 centiméter volt a Balaton vízszintje, de március közepén már a 131 centit is elérte. A vízügyi szóvivő hozzátette, arra mindenképpen tekintettel lesznek, hogy a turisztikai szezonra megfelelő mennyiségű és minőségű víz maradjon a Balatonban.
 
 

Ezért érdemes minden nap zabot enni

Március 24. 06:02
A kásán túl még számtalan finomság készíthető a zabból, gondoljunk csak a zabkekszekre, amelynek számtalan variációja van, vagy a zablepényre. De miért is érdemes minden nap fogyasztani?
 
- mert szabályozza a koleszterinszintet
- mert csökkenti a magas vérnyomás kialakulását
- mert kitűnő fehérjeforrás
- mert hosszan biztosítja a jollakottságérzetet, ami segít a fogyókúra során
- mert csökkenti egyes daganatos betegségek kialakulásának a veszélyét
- mert nyugodtabban alszol tőle
- mert a bőrproblémák ellen is hatásos
 
(Forrás: Origo.hu)

Kevesebb hús, több gyümölcs = hosszabb élet

Március 23. 20:55
Kevesebb hús, több gyümölcs és zöldség fogyasztásával emberek millióinak idő előtti halálát lehetne megelőzni évente a század közepéig, jelentősen csökkenne a felmelegedésben szerepet játszó károsanyag-kibocsátás, és évente több milliárd dollárral csökkennének az egészségügyi és a klímaváltozás okozta károk enyhítését célzó kiadások - állítják a kutatók.
 
Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közölt tanulmány elsőként mérte fel, hogy milyen egészségi és környezeti hatásai lennének, ha az egész világ áttérne egy sokkal inkább növényi alapú étrendre.
 
Az Oxfordi Egyetem élelmiszergyártást és -fogyasztást vizsgáló programjának munkatársaként dolgozó Marco Springmann, a kutatás vezetője szerint a kiegyensúlyozatlan étrend világszerte súlyos egészségi problémákat okoz és a világ táplálkozási rendszere felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásának több mint negyedéért.
 
Az intézmény kutatói megnézték, milyen hatásai lennének a század közepéig annak, ha az emberiség különböző étrendekre állna át. A szakemberek négyféle étrendet vizsgáltak: a jelenleg szokásosat; egy olyat, amely a globális irányelvekkel összhangban a gyümölcs- és zöldségfogyasztás növelését, a vörös húsok, a cukor, valamint a bevitt kalóriák csökkentését írja elő; a vegetáriánus- és a vegán étrendet.
 
Az eredmények azt mutatják, hogy a globális irányelvek szerinti étrend követésével évente 5,1 millió, a mindenfajta állati eredetű terméket nélkülöző vegán étrenddel 8,1 millió ember idő előtti halála válna megelőzhetővé 2050-ig. A globális irányelvek szerinti étrenddel 29, a vegetáriánussal 63, míg a vegánnal 70 százalékkal csökkenne az élelmezéssel összefüggő károsanyag-kibocsátás.
 
Ha a világ a fenti étrendekre átállna, évente 700-1000 milliárd dollárt lehetne megtakarítani az egészségügyben, míg a csökkenő üvegházhatásúgáz-kibocsátás gazdasági haszna az 570 milliárd dollárt is elérhetné.
 
A tanulmány készítői a regionális különbségeket figyelembe véve nézték meg, hogy az egyes területeken mely változtatások lennének a leghatékonyabbak.
 
A vöröshús-fogyasztás visszaszorításának Kelet-Ázsiában, Nyugat- és Latin-Amerikában lenne a legnagyobb hatása, míg a fokozott gyümölcs- és zöldségfogyasztás Dél-Ázsiában és Fekete-Afrikában csökkentené leginkább a halálesetek számát.
 
Az átállás megvalósításához 25 százalékkal kellene növelni a globális gyümölcs- és zöldség-, illetve 56 százalékkal csökkenteni a vöröshúsfogyasztást. Az embereknek továbbá 15 százalékkal kevesebb kalóriát kellene bevinniük.
(MTI)

Omlik az lengyel alma Európába

Március 23. 18:10
Lengyel alma lepte el az utóbbi hetekben az európai piacot, ezért a gyümölcs ára a tavalyinál is alacsonyabb szintre esett. A gondot – hasonlóan a sertés- és a baromfipiachoz – az orosz embargó okozza - írja az Agrárszektor.hu.
 
Takács Ferenc, az Alma Terméktanács elnöke a Magyar Időknek elmondta, hogy a legtöbben arra számítottak, hogy tavasszal, a tárolás után drágábban tudják majd eladni a gyümölcsöt, az orosz embargó miatt bennragadt olcsó lengyel alma az egész kontinensen leszorította az árakat. Egyes becslések szerint februárban mintegy 1,2 millió tonna volt a lengyel raktárakban a gyümölcs mennyisége.
 
A szakember szerint van olyan alma, amelyet hazai hűtőházakból hatvan forintért visznek, de olyan tétel is akad, amelyet 120 forintért is el lehet adni.

Statisztika: valami mást eszünk hús helyett

Március 23. 16:33
A felmérések szerint valamelyest csökken a sertés és baromfihús-fogyasztás. A sertés egyértelműbben. Érdekes lesz egyébként megnézni egy hasonló grafikont mondjuk egy év múlva, amikor már látszik, milyen hatása van a sertéshús áfacsökkentésének...
 
Statisztika: valami mást eszünk hús helyett

Háromnapos Húsvéti Fesztivált redneznek Hollókőn

Március 23. 13:44
Március 26-án, szombaton kezdődik a háromnapos Húsvéti Fesztivál Hollókőn, ahol a vendégek élvezhetik majd a környék palóc gasztronómiáját, a kiváló borokat és pálinkákat. Ezen kívül a kicsiket gyermekprogramok, a nagyokat nép- és világzenei koncertek is várják.
 
Kelecsényi Péter a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának tájékoztatása szerint a húsvéti hagyományok eltűnőben lévő kulturális értékeink közé tartoznak, de Hollókőn ezeken a napokon megtalálható lesz mindaz, ami a magyar húsvéti ünnepkörhöz tartozik, például hímes tojás, magyar sonka, locsolóversek.
 
Az igazgató elmondta, hogy a háromnapos Húsvéti Fesztiválon a Nógrád megyei faluba ellátogatók megkóstolhatják a híres hollókői házirétest és a palóc borzag pálinkát, valamint megcsodálhatják a helyiek világhírű viseletét, hiszen Hollókőn "divat a hagyomány".
 
Szombaton kereplőzéssel és kiszézéssel elevenítik fel Hollókő hagyományait az ófaluban. Vasárnap reggel húsvéti szentmisét és feltámadási körmenetet tartanak, majd megkezdődik a vödrös locsolkodás a templomnál és az alsó kútnál, ami hétfőn is folytatódik.
 
Lesz nóta és tánc szombaton és vasárnap a Bakator zenekarral, táncház a Nógrád Táncegyüttessel, mesejátékok a gyerekeknek, akiket Bukovics János palóc mesemondó is szórakoztat. Koncertet ad a Kerekes Band, a Buda Folk Band, a Muzsikás együttes, a Góbé zenekar és Szalóki Ági. Muzsikál a színpadon a Dobroda zenekar, fellépnek a Haraszti ikrek, a Felszállott a páva győztesei.
 
Hollókő várában mindhárom napon megrendezik a középkori húsvétot korhű muzsikával, ruhapróbával, lovagi táborral és életképpel, de a lovagok történelemórát és fegyveres bemutatókat is tartanak, valamint ügyességi játékokat is vezetnek a Nógrád megyei világörökségi falu fesztiválján.
(Forrás: MTI)

Sonkát vegyenek! Akár 4100 euróért

Március 23. 11:56
A dél-spanyolországi Corteganából származik az a sonka, amely elnyerte a Biofach elismerését, amelyet sokan az ökológiai termelésből származó húsok Oscarjaként tartanak számon. A Donato úrnál felnevelt, Dehesa Maladúa fajtájú sertéseinek minden egyes combja körülbelül 4100 euróba (csaknem 1,3 millió forintba) kerül az üzletekben - írja az Élelmiszer.hu.
 
A tenyésztő évente csupán 80 darab sonkának való sertéscombot termel. Az ár azért ilyen magas, mert minden állatnál nagyjából három évet kell várni, míg kellően „érettek” lesznek.