Fröccs

Omlik az lengyel alma Európába

Március 23. 18:10
Lengyel alma lepte el az utóbbi hetekben az európai piacot, ezért a gyümölcs ára a tavalyinál is alacsonyabb szintre esett. A gondot – hasonlóan a sertés- és a baromfipiachoz – az orosz embargó okozza - írja az Agrárszektor.hu.
 
Takács Ferenc, az Alma Terméktanács elnöke a Magyar Időknek elmondta, hogy a legtöbben arra számítottak, hogy tavasszal, a tárolás után drágábban tudják majd eladni a gyümölcsöt, az orosz embargó miatt bennragadt olcsó lengyel alma az egész kontinensen leszorította az árakat. Egyes becslések szerint februárban mintegy 1,2 millió tonna volt a lengyel raktárakban a gyümölcs mennyisége.
 
A szakember szerint van olyan alma, amelyet hazai hűtőházakból hatvan forintért visznek, de olyan tétel is akad, amelyet 120 forintért is el lehet adni.

Statisztika: valami mást eszünk hús helyett

Március 23. 16:33
A felmérések szerint valamelyest csökken a sertés és baromfihús-fogyasztás. A sertés egyértelműbben. Érdekes lesz egyébként megnézni egy hasonló grafikont mondjuk egy év múlva, amikor már látszik, milyen hatása van a sertéshús áfacsökkentésének...
 
Statisztika: valami mást eszünk hús helyett

Háromnapos Húsvéti Fesztivált redneznek Hollókőn

Március 23. 13:44
Március 26-án, szombaton kezdődik a háromnapos Húsvéti Fesztivál Hollókőn, ahol a vendégek élvezhetik majd a környék palóc gasztronómiáját, a kiváló borokat és pálinkákat. Ezen kívül a kicsiket gyermekprogramok, a nagyokat nép- és világzenei koncertek is várják.
 
Kelecsényi Péter a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának tájékoztatása szerint a húsvéti hagyományok eltűnőben lévő kulturális értékeink közé tartoznak, de Hollókőn ezeken a napokon megtalálható lesz mindaz, ami a magyar húsvéti ünnepkörhöz tartozik, például hímes tojás, magyar sonka, locsolóversek.
 
Az igazgató elmondta, hogy a háromnapos Húsvéti Fesztiválon a Nógrád megyei faluba ellátogatók megkóstolhatják a híres hollókői házirétest és a palóc borzag pálinkát, valamint megcsodálhatják a helyiek világhírű viseletét, hiszen Hollókőn "divat a hagyomány".
 
Szombaton kereplőzéssel és kiszézéssel elevenítik fel Hollókő hagyományait az ófaluban. Vasárnap reggel húsvéti szentmisét és feltámadási körmenetet tartanak, majd megkezdődik a vödrös locsolkodás a templomnál és az alsó kútnál, ami hétfőn is folytatódik.
 
Lesz nóta és tánc szombaton és vasárnap a Bakator zenekarral, táncház a Nógrád Táncegyüttessel, mesejátékok a gyerekeknek, akiket Bukovics János palóc mesemondó is szórakoztat. Koncertet ad a Kerekes Band, a Buda Folk Band, a Muzsikás együttes, a Góbé zenekar és Szalóki Ági. Muzsikál a színpadon a Dobroda zenekar, fellépnek a Haraszti ikrek, a Felszállott a páva győztesei.
 
Hollókő várában mindhárom napon megrendezik a középkori húsvétot korhű muzsikával, ruhapróbával, lovagi táborral és életképpel, de a lovagok történelemórát és fegyveres bemutatókat is tartanak, valamint ügyességi játékokat is vezetnek a Nógrád megyei világörökségi falu fesztiválján.
(Forrás: MTI)

Sonkát vegyenek! Akár 4100 euróért

Március 23. 11:56
A dél-spanyolországi Corteganából származik az a sonka, amely elnyerte a Biofach elismerését, amelyet sokan az ökológiai termelésből származó húsok Oscarjaként tartanak számon. A Donato úrnál felnevelt, Dehesa Maladúa fajtájú sertéseinek minden egyes combja körülbelül 4100 euróba (csaknem 1,3 millió forintba) kerül az üzletekben - írja az Élelmiszer.hu.
 
A tenyésztő évente csupán 80 darab sonkának való sertéscombot termel. Az ár azért ilyen magas, mert minden állatnál nagyjából három évet kell várni, míg kellően „érettek” lesznek. 

Balatoni olaszrizlingeket bíráltak

Március 23. 10:03
Március 21-én került megrendezésre az első Vinea Balaton bírálat, melyen a zsűri BalatonBor és Hegybor kategóriákban értékelte a nevezett borokat. 31 termelő összesen 44 bora vett részt a rendezvényen. 
 
A Balatoni Kör, a Rizling Generáció és a Csopaki Kódex által kezdeményezett minősítő célja, hogy hosszú távon a Balaton környéki, ma még 6 borvidékre osztott termőterület egy egységes borvidék lehessen, az itt megtermelt régióspecifikus borok egy könnyen átlátható, háromszintű (Balaton, Hegy és Dűlő) termékpiramisba rendeződjenek, írja a Balatoni Kör közleményében.
 
Balatoni olaszrizlingeket bíráltak
Forrás: Facebook.com/vinea.balaton
 
A most először megrendezett minősítőn a Balatonbor és a Hegybor kategóriákba lehetett borokat nevezni, kizárólag száraz olaszrizlingekkel.
Az alap Balatonbor kategóriába kerülnek a mindig megbízható, gyümölcsös, könnyed alapborok, míg a Hegybor kategória a tó körüli hegyek változatos termőhelyi jellegzetességeit mutatja be. Fontos szempont volt a kategóriákhoz rendelt borstílusok szerinti minősítés is. 
 
Az eeményen végül 21 BalatonBort és 13 Hegybort avattak.
 
A borok hamarosan a nagyközöség előtt is bemutatkoznak a következő pincészetektől:
 
BalatonBor: Sabar, Istvándy, Effendy, Dobosi, Gyukli, Pántlika, Laposa, Szeremley, Váli, Lídia, Nagy&Nagy, Söptei, Bezerics, Pálffy, Kőróka, Bújdosó, Búzás, Veszprémi, Kristinus, Szabó és Fia, Fodorvin
 
Hegybor: Söptei, Homola, Szent Donát, Zelna, Martinus, Kálmán, Dobosi, Sabar, Istvándy, Laposa, Bezerics, Somlói Vándor

A híres sztárséf szakácskönyvet írt gyermekeknek

Március 23. 06:10
Április 15-én jelenik meg a katalán sztárszakács Ferran Adrià gyerekeknek szóló receptkönyve a Te Cuento en la Cocina, vagyis A konyhában mesélek (kiadója a Beascoa). 
 
Közel egy évvel ezelőtt jött létre az ismert séf és a The Walt Disney Company szövetsége arra, hogy több megjelenési formában (nyomtatott és digitális könyves, televíziós, internetes weboldalas) közelebb hozza a gyerekekhez a szakácsművészetet, az ételek elkészítésének mindennapi metódusát, elősegítse az egészséges étkezési szokások kialakulását. A közös projekt első szellemi műve ez a szakácskönyv - írja a Hvg.hu.
 
A híres sztárséf szakácskönyvet írt gyermekeknek
Forrás: Hvg.hu
 
Az öt éven felüli gyermekeknek ajánlott 296 oldalas szakácskönyv 60 receptet tartalmaz a kulinária egyik legnagyobb megújítójától. Állítólag egyszerű, de kreatív és varázslatos receptek, ideálisan az egész családnak. 

Menyni folyadékra van szüksége egy felnőttnek?

Március 22. 18:44
A szervezet megfelelő és folyamatos folyadékellátottsága fontos alapfeltétele a fizikai és mentális egészségnek, jó teljesítőképességnek - szögezi el a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ).
 
Egy friss, orvosok és ápolók részvételével végzett megfigyeléses vizsgálatban 88 egészségügyi szakember folyadékellátottságát vizsgálták. A kutatás eredményei szerint a résztvevők 36 százaléka volt dehidratált a műszak elején, ez az arány a munkaidő végére pedig 45 százalékra emelkedett. Megfigyelhető volt ugyanekkor a folyadékhiánnyal küzdők esetében a szellemi teljesítőképesség csökkenése.
 
Másrészt már az enyhe fokú (a testtömeg 1-2 szálakékának megfelelő vízdeficit), hosszabb időn át fennálló kiszáradás is összefüggésbe hozható számos betegség, pl. vesekövesség, cisztás fibrózis, húgyúti fertőzések, asztma, székrekedés, magas vérnyomás, egyes érrendszeri betegségek, stroke és zöldhályog kialakulásával. Pillanatnyilag nem meggyőzőek bár, de egyes kutatási eredmények felvetik a hólyag- és vastagbélrák, illetve a kiszáradás közötti kapcsolat lehetőségét. Az viszont tény, hogy a megfelelő folyadékellátottság segít ezen állapotok kockázatának csökkentésében.
 
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) javaslata, hogy a 18 év feletti nők napi 2 liter, a férfiak 2,5 liter folyadékot fogyasszanak.
 
A folyadékfogyasztás gerincét az ivóvíz alkossa, ezt színesíthetik kis mennyiségben az egyéb italok, pl. zöldség- és gyümölcslevek, smoothiek (összeturmixolt friss vagy fagyasztott gyümölcsök), turmixok, teák, tej és tejes italok. A változatos italválasztásnak fontos szerepe van abban, hogy valóban el is fogyasszuk az ajánlott mennyiséget. Az alkoholos italok közül az alacsony alkoholtartalmú sörök (mérsékelt mennyiségben) vehetnek részt  a szervezet vízigényének kielégítésében, a magas alkoholtartalmú italok, köztük a rövid italok inkább folyadékveszteséget okoznak.

Jamie Oliver is kampányol a brit cukoradó mellett

Március 22. 16:16
Különadót vetnek ki a cukrozott üdítőitalokra Nagy-Britanniában, amelyet a gyártókra terhelnek és két év alatt vezetik be. Mindezt a gyerekelhízás elleni harc jegyében teszik - jelentette be nagy meglepetésre John Osborne brit pénzügyminiszter a parlamentben a 2016/17-es pénzügyi év költségvetési tervét ismertetve.

Osborne hangoztatta, hogy cukrozott üdítőitalok jelentik az egyik fő tényezőt a gyerekelhízásban. Tavaly publikált hivatalos adatok szerint Nagy-Britanniában a 2-15 éves gyerekek 28 százaléka, a felnőttek 61,9 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, ami az egyik legrosszabb mutató Európában.
A kormány terve szerint a 100 milliliterenként 5 grammnál több cukrot tartalmazó üdítőkre vetnék ki az „egészségügyi büntetőadót”, amely évi 520 millió font bevételt hozna az államkasszának. Az így keletkező többletbevételből megdupláznák az iskolai sport támogatását.
 
Jamie Oliver brit sztárséf, aki maga is kampányolt a parlamentben a cukoradó mellett, és „zseniális hírnek” nevezte.
 
(Forrás: MTI)

Íme az ország legjobb macaronja

Március 22. 14:05
Február 20-án rendezték meg az Év Macaronja versenyt a budapesti Akvárium Klubban. Az idei évben a szombathelyi Mészáros Cukrászda alkotásai nyerték el a zsűrinek tetszését. 
 
„Most másodjára vettük részt a budapesti Macaon Napon, tavaly harmadik helyen végeztünk az epres-pezsgős ízzel. Idén két kategóriát írtak ki: az egyik egy passió gyümölcs kategória volt, a másik egy szabadon választott kategória, de a kikötés az volt, egy ismert magyar süteményre hasonlítson az íze. Mi a lúdláb tortára gondoltunk, ami alapból egy tömény, meggyes, csokoládés torta. Persze ezt egy kicsit variáltuk egy 53%-os és egy 71%-os étcsokoládéval, amaréna meggydarabokkal és konyakkal. A belsejében pedig egy házilag készített savanykás meggyzselé-betétet helyeztünk”mondta Varga Ádám, a Mészáros Cukrászda cukrásza.  
 
A versenyen a dunántúli cukrászdán kívül csak budapesti helyek indultak a címért, így külön megtiszteltetés ez az eredmény a szombathelyieknek.