Fröccs

Így néz ki William Koch csodapincéje

április 10. 10:38
William Koch milliomosként és a valaha létezett „legfanatikusabb” borgyűjtőként vonult be a történelembe. Az elmúlt napokban elárverezte hatalmas gyűjteményének egy részét, most pedig betekintést nyerhetünk pincéjébe. Szinte minden régióból találunk egy-egy tételt a legjobb borászatoktól, valamint számos egyedi palack is rejlik itt, amelyek sohasem jöttek ki a piacra. Fantasztikus vintage darabok a 20. századból, 1945-ből. 

A célom azt volt, hogy beszerezzem a legjobb bordeaux-i és burgundi borokat, hogy megtapasztalhassam mindazt a szenvedélyt és szerelmet, amit a borász beletett a készítése soránmondta William Koch. 
 
A boros pincéjében készült videót érdemes megnézni: 
 

Súlyos elhízási járványa terjed a világban

április 10. 07:25
A legújabb kutatás eredményeiből kiderült, hogy a túlsúlyos emberek száma, meghaladja a túl soványakét, és 2025-ben előreláthatólag a Föld egyötede elhízott lesz. 

Amint arra a londoni Imperial College kutatóinak értekezése rámutat, 40 év alatt az átlagos globális BMI (testtömegindex) és az elhízott emberek száma egyaránt rohamos növekedést mutatott. Az utóbbi például 105 millióról 641 millióra gyarapodott. A normálisnál alacsonyabb súlyú emberek aránya ezzel szemben a négy évtizeddel ezelőtti 14-ről a férfiak körében 9, a nők körében pedig 10 százalékra esett vissza írja az Élelmiszer.hu. 

A tanulmány rámutatott, hogy világszerte ma már több mint 641 millió elhízott emberről van szó, akik a BMI szerinti 30 pontot meghaladó kategóriába esnek. A nyugati országokban jellemző ez a trend, elsősorban Észak-Amerikában, viszont a dél-ázsiai országokban, illetve dél-afrikai régiókban a lakosság túl sovány és alultáplált.
 
Majid Ezzati professzor, a The Lancet orvosi szakfolyóiratban közölt értekezés vezető szerzője csupán, mint a „súlyos elhízás járványa” hivatkozik a jelenségre.

Csokoládés kekszet vontak ki a kereskedelmi forgalomból

április 09. 19:59
A dán előállítású, Disney motívumokkal ellátott fém dobozos chokolate chip cookies elnevezésű csokoládés teasüteményt vontak ki a kereskedelmi forgalomból 42 országban, köztük hazánkban is. A lépésre azért volt szükség, mert a terméken nem jelölték a tehéntej tartalmat, amely panaszokat okozhat az allergiában szenvedőknél.
 
A termék nyomonkövetése jelenleg folyamatban van, a gyártó információja szerint minőségmegőrzési időtől függetlenül az alábbi vonalkódokkal ellátott termékek érintettek a visszahívásban:
  • 57 76879 01205 9
  • 57 76879 01096 3
  • 57 76879 01372 8
  • 57 76879 01373 5
 
A NÉBIH felhívja az élelmiszerintoleranciában szenvedők figyelmét, hogy aki vásárolt a fenti azonosítókkal ellátott termékből, az ne fogyassza el és vigye vissza a vásárlás helyére.

Sci-fi robotok a borászatban

április 09. 16:12
Első ránézésre jobban hasonlít egy Star Wars karakterre, de ha közelebbről vizsgáljuk, akkor a borágazat egy új technológiai csodáját fedezhetjük fel benne. 200 kilogramm szőlőnek add otthont, és 100 liter bort állít elő.  Így néz ki az a robot, amelyet egy olasz tudós hozott létre az erjesztés folyamatára.  
 
A robotot úgy tervezték, hogy a lehető legjobbat hozza ki a szőlőből, és a benne lévő szenzorok segítségével mérhető legyen a cukortartalom, a pH tartalom és egyéb extraktok. A kísérleti területek közé elsőkörben Toszkána, Piedmont, Szicília és Szardínia tartozik - írja a Thedrinksbusiness.com. 
 

Pótolhatatlan szőlőt vághatnak ki Pécsen

április 09. 14:46
Társasházat építhetnek egy többszáz éves szőlőlugas helyére, amely egy pécsi ház udvarában található.
 
A Lyseum utcai ingatlant udvarán ősi, felkarvastagságú szőlőtőkék futnak lugasszerűen. Még fakadás előtt vannak, de a csupasz tőkék látványa így is szinte rátelepszik az emberre. Az az utcáról is látszik, hogy van itt szőlő, s az is, hogy a kétszintes ház rogyadozik - írja a Bama.hu.
 
Szorult helyzetbe került a beruházó, aki jóhiszeműen egyezkedett, látta, mi van az udvaron, utánajártak, de sem a Pécsi Építési Szabályzatban, sem a rendezési tervben nem volt arról szó, hogy ne lehetne itt építeni, és a szőlő nem volt védett. Most várják, milyen javaslattal áll elő az önkormányzat.
 
Pótolhatatlan szőlőt vághatnak ki Pécsen
Forrás: Bama.hu
 
Az ügyet az teszi különösen nehézzé, hogy az érintett szereplők alapvetően jó szándékkal, kellő körültekintéssel jártak el, menet közben merült fel a tőke „műemléki jelentősége”, hangsúlyozta csaba Ders, Pécs főépítésze. Az önkormányzat indított egy ideiglenes védettségi eljárást, mivel különleges természetvédelmi értékről van szó. Csaba Ders azt mondta, a fentiek miatt az önkormányzat szeretne a felek józan belátására, Pécs helyi értékeivel kapcsolatos érzékenységükre apellálva olyan kompromisszumot elérni, hogy a tőke védelme ne okozzon sem a mostani tulajdonosnak, sem a jövendőbeli beruházónak irreális terhet. Emiatt több lehetőséget meg fognak vizsgálni az érintett felekkel és hatóságokkal.
 
 

Lángos, ahogy még soha nem kóstoltad

április 09. 10:18
Egy brooklyni étterem egy felturbózott lángossal állt elő: lángosburger, amely gyakorlatilag a lángos és a hamburger ötvözete.
 
Az ételről a Food Network hamburgeres sorozata készített riportot, amelynek már az ízelítője is óriási közfelháborodást szított az interneten - írja az Origo.hu.
 
Lángos, ahogy még soha nem kóstoltad
Lángosburger (Forrás: Origo.hu)

Kié lesz a Balaton fagyija?

április 09. 07:37
Az idei évben is kiírásra került a Balaton fagyija pályázat, amelyre már lehet jelentkezni a cukrászdáknak.
 
A versenyre csak a balatoni régióból lehetett jelentkezni, egyaránt nevezhettek cukrászdák és kézműves fagylaltozók is, írja a Netdesszert.hu. Üzletenként két fagylaltot lehet indítani a versenyben. A nyertes fagylalt lesz a 2016. évi “Balaton Fagyija”, mely 2016. május 1-jétől lesz kapható lesz a Nyitott Balaton projekthez csatlakozó partnereknél a Balaton körül.
 
A nyertes pályázónak vállalnia kell, hogy nyilvánossá teszik a fagylaltja receptúráját. Így egységesen ugyanazt a fagyit lehet majd kapni május 1-jétől a balatoni fagylaltozókban.
 
További információk: ide kattintva

Rekordot döntöttek a cseh sörfőzdék

április 08. 19:46
Rekordmennyiségű 20,076 millió hektoliter sört főztek tavaly a csehországi sörgyárak, amely a növekedő exportnak köszönhető. A csehországi sörfogyasztás mérsékelt csökkenése négy éve tart. Ezen kívül emelkedik az otthoni fogyasztott, tehát a palackozott sörök forgalma is - így foglalható röviden össze a cseh sörgyárak szövetségének közleménye.
 
Folytatódott tavaly az a trend is, hogy a csehek egyre inkább a drágább és jobb minőségű söröket kedvelik. A hagyományos kocsmákban csapolt sörök általában olcsóbbak és kevesebb alkoholt tartalmaznak, mint a jobban fogyó palackozott, erősebb és drágább sörök.
 
Folyamatosan emelkedik az alkoholmentes sörök fogyasztása is, tavaly ez tette ki az összfogyasztás 5 százalékát. Tíz éve még ez a mutató 2,5 százalékos volt.
 
A Csehországban főzött sör 20 százaléka külföldön fogyott el, elsősorban az európai uniós országokban nőtt az érdeklődés a cseh sörök iránt. A szankciók következtében jelentősen visszaesett az oroszországi kivitel, amely korábban a cseh sörök komoly piacának számított. A legtöbb cseh sört tavaly Szlovákiában itták meg. Szlovákia ezen a téren első ízben megelőzte Németországot.
(MTI)

Felpezsdül az élet a Várkert Bazárnál

április 08. 17:55
Április 7-én megnyílt a Bazaar Eclectica étterem a Várkert Bazárban, amelyet csaknem 100 millió forintos beruházással épített ki az üzemeltetője. 
 
Kulturális, közlekedési és gasztronómiai szempontból is fontos helyszínné kívánják tenni a Várkert Bazárt, mondta el az étterem megnyítóján a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára. 
 
L. Simon László kiemelte, hogy a Várkert Bazár mára igazi rendezvényközponttá vált: a legutóbbi szombaton például 30 ezer látogatót fogadtak, akik közül ezren a kiállításokra is belépőt váltottak. 
 
L. Simon László elmondása szerint EU-s pályázatban is vállalt cél továbbá, hogy a Várkert Bazár gasztronómiai szempontból is izgalmas helyszín legyen. Már működik egy delikát üzlet, egy éven belül szeretnék megnyitni a cukrászdát, egy hete pedig elindult a Várbazár étterme.
 
Pál Krisztián, a Bazaar Eclectica étterem ügyvezetője és Tisza Lajos, a melegkonyháért felelős vezető elmondták, a rendezvénytérben 40-45 főt, az Öntőház udvarra néző teraszon pedig akár 150-200 főt is vendégül tudnak látni. 
 
Az executive séf saját tanyáján nevel kecskét, mangalicát, szárnyasokat, az étteremben így nem lesz állandó étlap, csak friss alapanyagokból készített napi ajánlat. A borlapon elsősorban magyar termelők tételei szerepelnek, de számos proseccót, cavát és champagne-t is tartanak - közölték az étterem vezetői. 
(MTI)